100×100 CHALLENGE WINNAARS UPDATE #3

Eind vorig jaar wonnen Pelle Sinke en Loïs Overbosch de eerste prijs van de Slow Food 100×100 Challenge. Dat leidde tot het startschot voor hun project ‘Boonzaak’, waar ze tempeh maken van Nederlandse (Ark van de Smaak) peulvruchten. Ondertussen zijn ze druk bezig geweest, en hebben ze zelfs de eerste test abonnementen verstuurd (ze gaan namelijk hun tempeh per post opsturen, op abonnementsbasis). Onlangs waren ze bij familie Smak in Lutjewinkel, van wie ze nu veel peulvruchten gebruiken. Lees de volledige update hieronder!

In het boek De Ark van de Smaak in Nederland staat een stukje over Smak. Deze familie teelt al generaties lang  verschillende soorten peulvruchten. Op dit moment doen ze dat nog steeds, en runt zoon Erik het bedrijf, samen met zijn ouders. In het bedrijf worden zo’n 10 soorten peulvruchten geteeld, waarvan een heel aantal oud-Nederlandse soorten.

Bij Boonzaak vinden we het belangrijk dat we weten waar onze ingrediënten vandaan komen. We kopen daarom het liefst direct in bij de boer. Na het maken van de klimaatkast hadden we nog een klein deel van het prijzengeld over wat we direct wilden investeren in bonen. Daarom gingen we op 3 juni op pad naar Lutjewinkel naar de familie Smak. Heel team Boonzaak en Maarten Kuiper (voormalig bestuurslid Slow Food Nederland en initiatiefnemer van de 100×100 challenge) waren aanwezig. 

 

Onder het genot van een kopje koffie en een plakje cake met uitzicht op de weilanden, praatten we over tempeh, de bereiding van peulvruchten en de geschiedenis van de boerderij. Op onze vraag waarom ze de keuze hebben gemaakt om deze bijzondere bonen te telen, kwam het antwoord dat de bonen eigenlijk helemaal niet zo bijzonder zijn. Vroeger had elke boer namelijk een veldje met zulke peulvruchten! Zo ook familie Smak. Het unieke is alleen wel dat familie Smak met de teelt door is gegaan, waar andere boeren er helaas mee gestopt zijn.

 

Vervolgens kregen we een rondleiding over het erf. We zagen hier voorraden bonen en de machines die gebruikt worden voor bijvoorbeeld het sorteren. Ook namen we een kijkje in de winkel, waar we ontzettend enthousiast werden van alle recepten met bonen die ze daar hadden liggen. Nadat we hadden gekozen welke bonen we wilden meenemen voor de verdere verwerking tot tempeh van Boonzaak, namen we 5 tot 20 kilo van elke boon mee. Zo verlieten we met een propvolle auto het erf van de familie Smak.

 

De komende tijd maken we dus trots tempeh van bonen van familie Smak. Mocht je zelf nog een adresje zoeken voor je peulvruchten: op de website van Smak kun je al hun peulvruchten bestellen! Of beter nog: ben je in de buurt van Lutjewinkel, ga vooral langs bij de boerderijwinkel van Smak en laad net zoals wij je auto vol!

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!