Duurzame en eerlijke chocolade; kan dat wel? In gesprek met de importeur, op bezoek bij de chocolademaker

De meeste van ons genieten weleens (of met enige regelmaat) van chocola. Aangezien in Nederland geen cacao groeit, is het per definitie geen lokaal product. Hierdoor zou je de duurzaamheid van de lekkernij in twijfel kunnen trekken. Daarom stellen wij de vraag: “Hoe Good, Clean & Fair kan chocolade eigenlijk zijn?” En ook: “Wie spelen er eigenlijk allemaal een rol in de chocoladeketen?” We spraken importeur Norbert Mergen en bezochten chocolademaker Latitude Craft Chocolate.  

 

De importeur: Norbert Mergen van ClearChox

Duurzame en eerlijke chocolade van hoge kwaliteit is lastig te vinden. Importeur Norbert Mergen vertelt dat hij met ClearChox in dat gat gesprongen is: “We zijn 12 jaar geleden begonnen om echt goede chocola op de markt te brengen. De meeste mensen zijn gewend aan de chocola uit de supermarkt, die vooral veel suiker bevat en eigenlijk niet echt naar chocolade smaakt.” ClearChox importeert chocoladerepen van hoge kwaliteit, die bij voorkeur in het land van herkomst worden geproduceerd, en waar over de hele keten eerlijk aan wordt verdiend. De kwaliteit van chocolade hangt sterk af van de kwaliteit van de cacaoboon, de fermentatie, en de verdere verwerking. Deze repen verkoopt Norbert vervolgens aan winkels in Nederland en andere Europese landen. Ook de verpakking van de repen wordt vaak in het land van herkomst ontworpen,. Hiermee onderscheidt ClearChox zich van wat in de wereld van de chocola de norm is: cacaobonen importeren en in Europa verwerken. Norbert legt uit waarom: “Wij zijn geen ontwikkelingsbedrijf, maar we vinden wel dat er een eerlijke vergoeding moet zijn voor iedereen. We willen alles weten: ook wat de cacaoboer per kilo krijgt. Dat moet beduidend meer zijn dan de geldende marktprijs.” De kwaliteit moet dus goed zijn, en het verdiende geld moet eerlijk verdeeld worden. Juist daarom ligt de nadruk op zoveel mogelijk produceren in het land van herkomst. 

Norbert vertelt dat in de tussentijd bij de bron van de productie van chocola ook veel veranderd is: “In de landen van herkomst was het maken van chocola 12 jaar geleden nog ongebruikelijk; althans, chocola die wij hier lekker vinden. Dat is ondertussen enorm veranderd, zodanig dat wij nu bijvoorbeeld uit Uganda echt geweldige chocola halen waar menig Europese chocolademaker niet tegenop kan!” Met chocolade die wij hier lekker vinden wordt de chocoladereep zoals we die hier kennen bedoeld. De cacaoboon wordt in de landen van herkomst op allerlei andere manieren gebruikt. 

 

Chocola is in Nederland per definitie geen lokaal product. Past chocola zoals ClearChox deze importeert wel bij Slow Food?

Norbert: “Jullie slogan, Good, Clean en Fair, daar heb je het al eigenlijk. Lekker, puur en eerlijk. Hier groeit geen cacao. We moeten lokaal produceren wat we lokaal kunnen verbouwen. Als dat niet kan, dan is dit de manier. Of stoppen. Maar als we wel zulke producten importeren, maak dan gebruik van de kracht van die landen waar het wel groeit.” Vandaar dat Norbert ook wil dat alle chocola die hij verkoopt volledig traceerbaar is. Die transparantie zorgt voor vertrouwen in de kwaliteit en duurzaamheid.

 

De chocolademaker & cacaoboer: Latitude Craft Chocolate

Latitude Craft Chocolate is een van de chocolademakers waarvan Norbert importeert. In de Ugandese hoofdstad Kampala wordt in een karakteristiek wit pand op ambachtelijke wijze chocola van hoge kwaliteit gemaakt. De herkomst van de cacao is hiervoor cruciaal: het bedrijf werkt samen met meer dan 2500 kleinschalige cacaoboeren in het westen van Uganda. Met ondersteuning van Latitude zorgen de boeren voor de hoogste kwaliteit, 100% biologische cacaobonen. Nadat de cacaobonen in de buurt van de boer hun eerste verwerking ondergaan, worden ze naar Latitude in Kampala vervoerd. Daar wordt er vervolgens door een klein team Ugandezen chocola van gemaakt. Het glanzende uiterlijk en de ‘knak’ als je de reep breekt is voor kwaliteitschocolade erg belangrijk. Het typerend geluid als je de reep breekt is een manier om de goede textuur van chocolade te herkennen. De reep moet gemakkelijk breken, maar niet zacht zijn. Een van de chocolademakers vertelt vol trots: “Onze ‘knak’ is echt een van de beste!”

Latitude zorgt ook voor financiële zekerheid van de boeren: er wordt maar ongeveer 6 maanden geplukt. Gedurende de rest van het jaar kunnen de boeren bij Latitude een microlening krijgen om die tijd te overbruggen. Doordat de reep in het land zelf wordt gemaakt en verpakt, wordt het meeste geld ook echt verdiend in Uganda. Er gaat ontzettend veel zorg en aandacht naar het telen en het verwerken van de bonen. En dat proef je.

Norbert, wil je nog iets zeggen tegen de lezers, tegen de leden van Slow Food, en tegen alle andere liefhebbers van chocolade?

“Er is geen goede chocola verkrijgbaar voor minder dan €4,- per 100 gram. Als dat wel zo is, dan klopt er iets niet. Of de boer wordt niet betaald, of de productie is slecht. Meestal is het een combinatie van beide. Als je alles optelt – wat krijgt de boer, wat kost het transport, wat zijn de productiekosten – dan kom je minimaal op dat bedrag van €4 per 100 gram uit. Als je dat accepteert, gaat het beter. Probeer chocolade zoveel mogelijk te proeven, en vergelijk het met wijnen. Je kunt daar een groot parallel in zien. In chocolade zitten net als bij wijn, grote verschillen in smaak.”  

ClearChox werkt met chocola uit Ecuador, Madagaskar, Indonesië, India, de Filipijnen, Uganda, Colombia, Grenada en de Dominicaanse Republiek.

Bezoek de website van ClearChox

Bezoek de website van Latitude Craft Chocolate

 

*Bean to bar betekent oorspronkelijk van de boon (waarmee de boer wordt bedoeld) tot de reep; de herkomst en kwaliteit van de cacao is traceerbaar. Maar de grootindustrie gebruikt het letterlijk: van een cacaoboon chocola maken.

 

Foto’s // Latitude Craft Chocolate

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!