100×100 Challenge winnaars: Update #1

Eind vorig jaar wonnen Pelle Sinke en Loïs Overbosch (zie foto) de eerste prijs van de Slow Food 100×100 Challenge. Dat leidde tot het startschot voor hun project ‘Boonzaak‘, waar ze tempeh maken van Nederlandse (Ark van de Smaak) peulvruchten. Sindsdien hebben ze bepaald niet stilgezeten. Lees hier de eerste update van Pelle en Loïs: 

Yes! We zijn gestart met de bouw van onze klimaatkast!

In een kapotte horecavriezer die Emile Corre op de kop heeft getikt hebben wij, Pelle en Loïs, het begin gemaakt van onze klimaatkast in Culemborg. Niet alle apparatuur was binnen, maar we konden al wel aan de slag met het boren van gaten. Deze zijn nodig om verse lucht aan te voeren, ventilatoren in te bouwen en kabels door te voeren. Het was even spannend hoe makkelijk het boren zou gaan in de vriezer, maar de kleine gaten gingen gelukkig heel goed, dus deze zitten erin. De grotere gaten voor de kabeldoorvoer hadden helaas iets meer vermogen nodig dan we hadden verwacht, dus helaas hield onze boor er halverwege mee op.

Om een klimaatkast te bouwen heb je vooral apparatuur nodig die de temperatuur en de luchtvochtigheid kunnen regelen. Hiervoor hebben we een verwarmingselement voor warmte aangeschaft, ventilatoren voor verkoeling, en een luchtbevochtiger en -ontvochtiger voor de luchtvochtigheid. Deze worden aangesloten op misschien wel de belangrijkste elementen: de thermostaat en hygrostaat. Deze twee kunnen de temperatuur en luchtvochtigheid in de kast perfect op peil houden.

De komende twee weken komen de laatste onderdelen binnen en maken we de kast af met een betere boor. Daarna kunnen we door naar de testfase. We hebben helemaal zin om tempeh te gaan maken in grotere hoeveelheden en hier de klimaatkast op te verfijnen. In de klimaatkast kunnen we namelijk tussen de 200 en 300 tempeh-stukken kwijt.

Maar dat is niet alles, want door een meevaller in de kosten hebben we besloten om naast de klimaatkast in Culemborg, er ook een in Amsterdam te gaan bouwen. Dat zijn dus nog zo’n 200 tempeh’s die we per keer kunnen maken. Op deze manier hoeven de tempeh-stukken met bestemming Amsterdam geen onnodige kilometers af te leggen om bij je thuis te belanden!

 

Foto // Boonzaak

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!