Eind vorig jaar wonnen Pelle Sinke en Loïs Overbosch (zie foto) de eerste prijs van de Slow Food 100×100 Challenge. Dat leidde tot het startschot voor hun project ‘Boonzaak‘, waar ze tempeh maken van Nederlandse (Ark van de Smaak) peulvruchten. Sindsdien hebben ze bepaald niet stilgezeten. Lees hier de eerste update van Pelle en Loïs:
–
Yes! We zijn gestart met de bouw van onze klimaatkast!
In een kapotte horecavriezer die Emile Corre op de kop heeft getikt hebben wij, Pelle en Loïs, het begin gemaakt van onze klimaatkast in Culemborg. Niet alle apparatuur was binnen, maar we konden al wel aan de slag met het boren van gaten. Deze zijn nodig om verse lucht aan te voeren, ventilatoren in te bouwen en kabels door te voeren. Het was even spannend hoe makkelijk het boren zou gaan in de vriezer, maar de kleine gaten gingen gelukkig heel goed, dus deze zitten erin. De grotere gaten voor de kabeldoorvoer hadden helaas iets meer vermogen nodig dan we hadden verwacht, dus helaas hield onze boor er halverwege mee op.
Om een klimaatkast te bouwen heb je vooral apparatuur nodig die de temperatuur en de luchtvochtigheid kunnen regelen. Hiervoor hebben we een verwarmingselement voor warmte aangeschaft, ventilatoren voor verkoeling, en een luchtbevochtiger en -ontvochtiger voor de luchtvochtigheid. Deze worden aangesloten op misschien wel de belangrijkste elementen: de thermostaat en hygrostaat. Deze twee kunnen de temperatuur en luchtvochtigheid in de kast perfect op peil houden.
De komende twee weken komen de laatste onderdelen binnen en maken we de kast af met een betere boor. Daarna kunnen we door naar de testfase. We hebben helemaal zin om tempeh te gaan maken in grotere hoeveelheden en hier de klimaatkast op te verfijnen. In de klimaatkast kunnen we namelijk tussen de 200 en 300 tempeh-stukken kwijt.
Maar dat is niet alles, want door een meevaller in de kosten hebben we besloten om naast de klimaatkast in Culemborg, er ook een in Amsterdam te gaan bouwen. Dat zijn dus nog zo’n 200 tempeh’s die we per keer kunnen maken. Op deze manier hoeven de tempeh-stukken met bestemming Amsterdam geen onnodige kilometers af te leggen om bij je thuis te belanden!
Foto // Boonzaak