Vanaf 28 april kun je als oogstaandeelhouder biodynamisch geteelde groenten en kruiden oogsten op de Zelfoogsttuin van Kraaybeekerhof in Driebergen. De leden van Slow Food Utrecht kregen ter afsluiting van de Algemene Ledenvergadering op 18 maart een rondleiding van tuinder Jasper Sinoo. Een enthousiaste tuinder met een prachtverhaal.
Op Kraaybeekerhof neemt Jasper samen met tuinder Dave langzaamaan het werk van tuinder Theo Engbers overnemen. Theo neemt over 2 jaar namelijk afscheid als fulltime tuinder. Van jongs af aan heeft Jasper veel ervaring opgebouwd in de biodynamische landbouw. Tot voor kort was hij compagnon van Mijn Stadstuin in Amsterdam en zit vol vuur en enthousiasme om de Zelfoogsttuin tot een succes voor de gemeenschap te maken.
Voedsel lig niet vanzelfsprekend op ons bord
De Zelfoogsttuin is een zogenoemde CSA tuin. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Jasper: ‘Deze vorm van boeren is ontstaan in Japan. Daar vroeg een gemeenschap aan een boer, wil je ons voedsel verbouwen? Bij ons is het net andersom: wij telen groenten, kruiden en fruit op biodynamische wijze en de lokale gemeenschap verbindt zich aan de oogst. Hiermee willen we burgers meer laten ervaren wat voedsel verbouwen is. Het is namelijk helemaal niet zo vanzelfsprekend dat ons voedsel op ons bord ligt.
De natuur weet wat ie wil
Tijdens de viering van het 40-jarig bestaan van Kraaybeekerhof in oktober vorig jaar is als eerste stap voor de Zelfoogsttuin winterrogge ingezaaid.’ Winterrogge is een perfecte groenbesmester. In de winter zorgt het ervoor dat de voedingsstoffen niet uit de bodem spoelen. En in het voorjaar is het mest voor de grond die je er alleen maar onder hoeft te werken. Ploegen gebeurt niet op de tuin, de tuinders passen kerende grondbewerking toe. Dat wil zeggen dat met handmachines de toplaag alleen wat losgemaakt wordt en ingemengd met bijvoorbeeld die winterrogge. Jasper: ‘De natuur weet immers heel goed wat ie wil, we hoeven alleen maar een beetje te helpen. Daarom zullen we bodemgericht bemesten.’ In de toekomst zullen er ook mangalitza varkens komen op de tuin. Tuinder Theo gaat zich de komende tijd naast gewone groenten vooral richten op speciale gewassen, zoals bijzonder slarassen en vergeten groenten als de haverwortel.
Oogstaandeelhouders
De tuinders zullen samen met vrijwilligers en stagiaires maar liefst 50 soorten groenten verbouwen, waarvan 30 weken oogst is gegarandeerd. Oogstaandeelhouders mogen in het seizoen elke week komen oogsten en genieten van de tuin en het landgoed. Via wekelijkse oogstberichten laten de tuinders weten wat er aan groenten en kruiden te oogsten is. In de berichten blijft men ook op de hoogte van het wel en wee van de tuin. Het kan volgens Jasper uiteraard wel een uitdaging worden om mensen te leren wat en hoeveel je mag oogsten en wat je moet laten staan voor de rest van de gemeenschap. ‘En ook hoe moet je oogsten. Gelukkig hebben we inmiddels een oogstaandeelhouder, die van beroep regisseur is. Hij wil “hoe oogst je” filmpjes gaan maken die we op Youtube zullen zetten. We werken met verhoogde bedden met duidelijke looppaadjes ertussen, zodat mensen in ieder geval goed weten waar ze wel en niet kunnen lopen. Op dit moment zijn er al 35 oogstaandeelhouders. De bedoeling is dat dit aantal dit jaar nog groeit naar 50-60. Uiteindelijk is het streven naar 200 oogstaandeelhouders voor de 1,5 hectare waarop we verbouwen. Een oogstaandeel levert overigens voldoende oogst voor 1-2 personen. Het voordeel voor ons is dat het hebben van oogstaandeelhouders voor ons de afname van de oogst gegarandeerd zal zijn. We hopen trouwens over 3 jaar rendabel te zijn.’ Wil je meer weten over de tuin en het zelfoogsten? Op 14 april om 15.00 uur is er een informatiebijeenkomst op Kraaybeekerhof. Klik hier voor meer informatie.
Genieten van pure smaken
Op de tuin wordt ook geteeld voor restaurants in de buurt en uiteraard het restaurant op het landgoed zelf. De keuken heeft het teeltplan van de tuin en de chefkok past daar het maandmenu op aan. Voor onze ALV had de kok Marlon een fantastisch lunchbuffet gemaakt. Met wintergroenten van de tuin en andere kwalitatief hoge ingrediënten als kaas en gerookte gans. Wat niet op het landgoed beschikbaar is, wordt overigens altijd gehaald bij “good food” producenten in de regio. De hoge kwaliteit van de pure producten en de liefde van de kok, wat konden we dat proeven! Ben je benieuwd naar waarvan we als Slow Food Utrechters allemaal mochten genieten na afloop van de ALV? Kijk dan op onze facebookpagina, daar staat een foto-impressie. Wil je ook eens de pure smaak beleven van perfect bereide bio(dynamisch) geteelde producten? Kijk op de website voor de openingstijden.
// Tekst: Reina van Bruggen
// Beeld: Reina van Bruggen