Zoete appels? Wie doet er nog wat mee? Uit de hand smaken ze naar niets. Maar eenmaal gebakken of gedroogd en dan geweld zijn ze vol van smaak en aroma, en een beetje gekaramelliseerd heerlijk bij de bakbloedworst of balkenbrij. Kortom, wintervoer. De Nationale Ark van de Smaak commissie toog afgelopen week opnieuw naar de Fruithof in Frederiksoord (Drenthe) om in samenwerking met de Noordelijke Pomologische Vereniging tijdens de Nationale Fruitpersdag een keuze te maken uit 11 zoete appelrassen. En dat is maar een selectie, want volgens de pomologen zijn er tientallen ongebruikte zoete appelrassen.

Tekst // René Zanderink
Beeld // René Zanderink & Hans van der Horst

Enige jaren geleden koos Slow Food Amsterdam al Oranjezoet uit 13 deelnemers tot winnaar, maar dat is een ras van na 1950 en staat niet in de Oranje Lijst. Wij maakten een keuze uit bij de Batterijen in Ochten verkrijgbare rassen (zie: www.debatterijen.nl)*. Even in de oven enkele plakjes verwarmd tot 160 graden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de supermarkten en natuurwinkels wordt soms Dijkmanszoet aangeboden. Wij vonden deze echt niet de lekkerste, Dijkmanszoet wordt overtroffen door maar liefst 5 rassen, die wij alle in de Ark van de Smaak zullen gaan opnemen. Dit zijn in volgorde van meeste punten: Zoete Campagne, Bloemeezoet, Zoete Kroon, Echtelds Zoet en Zoete Aagt. Afvielen waren naast Dijkmanszoet Haneman, Zoete Honderdmark, Zoete Roemeling, Jasappel en Zoete Ermgaard.

 

 

Met dank aan: Marianne van Lienden, Tammo Katuin, Auke Kleefstra, Marjan Nijenbanning, Hans van der Horst en Thijs Banken.

* Van de door de NAC in 2015 in de Ark toegelaten kroospruim werden na enting door De Batterijen reeds 400 krozenbomen verkocht, dat is behoud van biodiversiteit!! Van de Echteldzoet is nog geen vermeerderd materiaal beschikbaar, dus deze wordt wellicht op termijn opgenomen in de Ark.

– Dit artikel is geschreven door René Zanderink. René is journalist, bioloog en al 15 jaar lang fervent aanjager van producten van Nederlandse bodem en keuken. Dit doet hij onder andere door zijn inzet voor de Ark van de Smaak commissie, als bestuurslid van Slow Food Amsterdam, als auteur van boeken als Liever Lokaal (samen met Annette van Ruitenburg) en Van Kop tot Kont (samen met Nel Schellekens). Ook loopt René warm voor valfruit en eaux de vie als medeoprichter van het Genootschap der Warme Stokers.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!