Slow Food Achterhoek en Liemers organiseert in de week van 6 tot en met 13 oktober een Week van de Achterhoekse en Liemerse kazen.

Kennismaken met unieke kazen

De Achterhoek en de Liemers kennen veel goede kaasmakers, die met de melk van hun geiten, schapen, koeien en buffels in deze regio uitstekende kazen maken. Slow Food Achterhoek & Liemers wil iedereen in de gelegenheid stellen daarmee kennis te maken. Vandaar het initiatief voor een Week van de Achterhoekse en Liemerse kazen van 6 tot en met 13 oktober.

Activiteiten

De activiteiten in de actieweek variëren van proeverijen, meekijken bij het maken van kaas, rondleidingen, speciale aanbiedingen en meer. Ruim twintig kaasproducenten, restaurants en kaasspeciaalzaken doen mee. Alle activiteiten zijn gratis en zonder aanmelden te bezoeken, met uitzondering van het slotprogramma op zondag 13 oktober.

Deelnemers 

Ekoboerderij Arink/Zwaluwgekwetter – Buffelboerderij Arns Zevenaar – Bosmanshuis – Geitenkaasmakerij De Brömmels – Versboerderij Daalwiek – Groot Brandenborch – Kaasboerderij Harmienehoeve – De Kaastobbe – Boerderij Köning – De Kooihoek – Het Keunenhuis – Nelles – De Vijfsprong – Kaasboerderij Weenink – Biologische boerderij De Pasop – Boerderij Ruimzicht – Landwinkel Smits – Intratuin Duiven – Keuken van Hackfort – Het Arsenaal – Het Meestershuis – Eet-Lokaal – Grand Café het Schaftlokaal – Strandlodge

Programma per dag

Zondag 6 oktober
  • 13 -17 uur Proeftafel bij Intratuin in Duiven met streekproducten waaronder kaas van De Kaastobbe
Maandag 7 oktober
  • 10 uur Meekijken/proeven bij het maken van geitenkaas bij De Brömmels (Winterswijk-Woold)
  • 15 – 18 uur Kaasproeverijtje bij Grand Café Het Meestershuis (Vorden)
  • Vanaf deze dag de hele week aanbiedingen/proeverijtjes bij Landwinkel Smits, De Heurne
Dinsdag 8 oktober
  • Doorlopend rondleidingen bij de Vijfsprong, met 10% korting op alle kazen en proeverij in de boerderijwinkel en de Winkel van Sinckel in het dorp Vorden
  • 14 – 15 uur Rondleiding De Kooihoek (Exel/Laren)
  • Middag: kaasproeverijtje van Vijfsprong-kazen bij de borrel bij De Keuken van Hackfort (Vorden) en Grand Café Het Meestershuis (Vorden)
Woensdag 9 oktober
  • 10 uur Meekijken/proeven bij het kaasmaken (geitenkaas) bij De Brömmels (Winterswijk-Woold)
  • 10 -16 uur Blindproeverij van verschillende soorten melk/aanbieding Achterhoekse kazen bij Groot Brandenborch (Vorden)
  • Introductie nieuwe rauwmelkse kaas van Köning bij Strandlodge (Winterswijk) (tijdstip volgt)
  • Doorlopend: 10% korting op kazen/proeverij in boerderijwinkel De Vijfsprong en de Winkel van Sinckel (Vorden). Voor de kinderen ’s middags een clown en kaasspellletjes
  • Middag: kaasproeverijtje van Vijfsprong-kazen bij de borrel bij De Keuken van Hackfort (Vorden) en Het Meestershuis (Vorden)
Donderdag 10 oktober
  • Doorlopend rondleidingen bij de Vijfsprong, 10% korting op kazen/proeverij in de winkel en de Winkel van Sinckel (Vorden)
  • Middag: kaasproeverijtje van Vijfsprong-kazen bij de borrel bij De Keuken van Hackfort en Het Meestershuis (Vorden)
  • 19.30 uur Presentatie van het idee voor een Achterhoekse Kaaswijzer en introductie Slow Food Kaasmakers-gilde Achterhoek en Liemers (Nelles, Silvolde). Deze bijeenkomst is alleen toegankelijk voor kaasmakers en andere kaasprofessionals.
Vrijdag 11 oktober
  • 10 uur Meekijken/proeven bij het maken van geitenkaas bij de Brömmels (Winterswijk-Woold)
  • 10 – 17 uur Proeven/aanbieding Achterhooks Dearntjen, biokaas van acht Achterhoekse boeren bij De Pasop (Hummelo)
  • 10 – 12 uur en 14 – 16 uur Proeven/aanbieding Aurora kaas, bio en biodynamische kaas van Achterhoekse boeren bij boerderij Ruimzicht (Halle)
  • 13 – 18 uur Proeven/aanbieding van Aurora kaas; 14 uur rondleiding bio witschimmelkaas Zwaluwgekwetter bij Arink (Lievelde)
  • Winkel open en rondleiding bij Buffelboerderij Arns (Zevenaar)
  • Middag: kaasproeverijtje van Vijfsprong-kazen bij de borrel bij De Keuken van Hackfort en Het Meestershuis (Vorden)
  • Doorlopend rondleiding bij de Vijfsprong, 10% korting op kazen en proeverij in de winkel en de Winkel van Sinckel (Vorden)
  • Kaasweek-aanbieding bij Kaas & Meer: bij aankoop van 500 gram bio-kaas van De Vijfsprong of een doosje Zwaluwgekwetter een flesje Brouwernös Bok op de Haverkist voor slechts 1 euro ((Ruurlo).
Zaterdag 12 oktober
  • Kaasweek-aanbieding bij de Vijfsprong (Vorden)
  • 10 – 17 uur proeven/aanbieding van Achterhooks Dearntjen, biokaas van acht Achterhoekse boeren bij De Pasop (Hummelo)
  • 14 uur Rondleiding het Bosmanshuis (Oud-Vorden)
  • Winkel open en mogelijkheid om zelf rond te kijken bij Buffelboerderij Arns (Zevenaar)
  • 10 – 12 uur en 14 – 16 uur Proeven/aanbieding Aurora kaas, bio en biodynamische kaas van Achterhoekse boeren bij boerderij Ruimzicht (Halle)
  • 11 uur Excursie bij Kaasboerderij Weenink (Lievelde)
  • 13 – 18 uur Rondleiding/proeverij van Aurora kaas en om 14 uur Zwaluwgekwetter bij Arink (Lievelde)
  • Kaasweek-aanbieding bij Kaas & Meer (Ruurlo): bij aankoop van 500 gram bio-kaas van De Vijfsprong of een doosje Zwaluwgekwetter een flesje Brouwernös Bok op de Haverkist voor slechts 1 euro.
Zondag 13 oktober
  • 12 – 15 uur Eerste shift matinee o.l.v. Nel Schellekens waarin alles draait om kaas in culinaire proeftuin Het Keunenhuis (Winterswijk)
  • 15 – 18 uur Tweede shift matinee o.l.v. Nel Schellekens

Programma : ontvangst met kaasweicocktail, wildekaasfondue, onbeperkt dippen, proefcollege, kontjeskaasdemo, kaas à la minute (koe aanwezig!), thuiskaascursus, Kaasmeisje Ria Olijslager over het kaasleven in de Achterhoek en meer! Aanmelden via info@nelschellekens.nl Kosten 27,50 euro p.p. exclusief drank.

Persbericht, poster en programma met adressen zijn beschikbaar. Je kunt ze hieronder downloaden. De adressenlijst wordt woensdag 2 oktober bijgewerkt.

Persbericht Week van de Achterhoekse en Liemerse Kazen Poster Week van de Achterhoekse en Liemerse Kazen programma en adressen

Dit programma wordt regelmatig bijgewerkt – check voor vertrek de laatste info of raadpleeg ons Facebook.

Meer info: achterhoek@slowfood.nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!