De kazen bleken nog mooier dan we dachten

Een week lang stonden de Achterhoekse en Liemerse kazen volop in de spotlights. We kijken dan ook terug op een geslaagde week en bedanken alle boeren en horecabedrijven, kaasspeciaalzaken en boerenwinkels die meegedaan hebben. We hebben, aldus voorzitter André Brouwer op ons Facebook, ‘veel geleerd, veel gelachen en vooral veel genoten: onze boeren en kaasmakers maken veeeeel mooiere kazen dan we al dachten.’ Nel Schellekens van het Keunenhuis zorgde samen met Ria Olijslager voor een ontzettend leuk en smaakvol slotevenement. Daarover vind je meer op ons Facebook.

Speciaal woordje van dank

Aan de basis van al die overheerlijke kazen uit de Achterhoek & Liemers staan onze dieren: geiten, schapen, koeien en waterbuffels. We publiceren tot slot de mooiste portretten die we deze week maakten tijdens onze bezoeken aan de kaasmakerijen en boerderijen. Ode aan het dier!

Oude, fotogenieke bok bij De Brömmels: onderzoekend, opvallend.

Bonte geit van De Brömmels. Hoort tot de zeldzame veerassen. Een goede melkgeit, waar mooie kazen uit voortkomen. Het zwartbonte uiterlijk zal ouderen nog bekend voorkomen: de bonte melkgeit stond model voor het leesplankje! (foto’s: Marja Bergevoet).

Hierboven en -onder: kruislingen van minimaal 2 rassen, soms 3: Fleckvieh, Braunvieh en Guernsey. Een gevarieerde, kleurrijke kudde is het resultaat. Te vinden bij biologische boerderij De Pasop in Hummelo. Ze zijn gehoornd en al jaren antibioticavrij. Veel weidegang, weinig krachtvoer. (foto’s: Friederike Kleijn)

Friese melkschapen van melkschapenbedrijf en kaasboerderij De Kooihoek. Robuuste schapen met een goede melkproductie. Allemaal ingeschreven bij het Fries Melkschapen Stamboek. Ook een ras dat hoort tot de zeldzame veerassen. Het melkschaap was rond de jaren zeventig bijna verdwenen. De populatie is inmiddels gegroeid. (Foto Yke Reussink)

Stoere waterbuffel van buffelboerderij Arns uit Zevenaar. In de stropotstallen krijgen de buffels regelmatig een soort stro-douche, vandaar dat ze soms helemaal onder zitten. In het voorjaar en de zomer kunnen de dieren kiezen of ze de buitenbak in gaan, of binnen blijven. Detail: de buitenbak kent geen gewone hekken, maar vangrails. (foto Janette’s Klomptgoed)

De foto bovenaan toont Ellen Stam van De Kooihoek met een prijswinnende kaas. Foto en copyrights: Yke Reussink. Tekst: Friederike Kleijn.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!