Westlandse Tafeldruiven

“Vitis vinifera ‘Frankenthaler’, Vitis vinifera 'Black Alicante', Vitis vinifera 'Muscaat van Alexandrie', Vitis vinifera ‘Golden Champion’“
Regio & naamgeving: Zuid-Holland en Westlandse Tafeldruiven | ook bekend als Westlands Roem. Er zijn verschillende Westlandse druivenrassen. De meest bekende zijn: Blauwe Frankenthaler, Black Alicante, Muscaat van Alexandrië en Golden Champion
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De druiven worden bij voorkeur geteeld op kleigrond. Ze worden in druivenserres geteeld op leggers (horizontaal) of in snoeren (verticaal). De authentieke Westlandse Druivenrassen moeten in serres worden gekweekt omdat deze rassen buiten niet tot wasdom komen. Bovendien zijn Westlandse Tafeldruivenrassen zeer gevoelig voor de schimmel meeldauw. In het voorjaar lopen de druivenstokken uit en worden langzaam groen. In deze periode is het belangrijk om de stokken goed te onderhouden door overtollige uitlopers eruit te breken. Ook het uitdunnen van de trossen later in het jaar is van groot belang. Wanneer de groene druiventrosjes voldoende groot zijn, breekt de zogenaamde krentperiode aan. Wekenlang zitten de druivenkrenters van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat bovenop krenttrappen en dunnen de trossen met de hand uit. Het krenten geeft de resterende druiven de ruimte om uit te groeien tot de sappigste en meest smaakvolle druiven. Alle druiven worden handmatig met grote zorg geoogst zodat de dauwlaag op de trossen intact blijft. Na de oogstperiode worden in december alle druivenstokken gesnoeid.


De Westlandse Tafeldruif is niet zomaar een druif. Het is een druif met een intense smaak en een rijke en sappige zoetheid. Karakteristiek is het wazige laagje op de schil dat bekend staat als ‘dauw’. Westlandse Tafeldruiven hebben een dunne schil en staan bekend om hun mooie trossen.

CULINAIR GEBRUIK

De druiven worden vers gegeten – het zijn immers tafeldruiven. De Black Alicante heeft een wat dikkere schil en kan gekoeld wat langer bewaard worden. Westlandse Druiven hebben kleine pitjes en kunnen daarom makkelijk met pit en al gegeten worden. Ook de bladeren zijn eetbaar. Dun gesneden passen ze mooi in een salade met bijvoorbeeld appel, walnoot en geitenkaas.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Westlandse Druiven zijn van oudsher een begrip. Veel ouderen herkennen de smaak van vroeger en jonge mensen zijn verbaasd over de geweldig rijke, zoete smaak. Westlandse Tafeldruiven worden anno 2020 nog steeds op dezelfde manier geteeld als vroeger. Alles handmatig met veel liefde, passie en geduld. Er is nog maar één professionele druivenkwekerij van Westlandse Tafeldruiven in Nederland over. In de veertien druivenkassen staan maar liefst vijftienhonderd druivenranken. Als consument kun je de Westlandse rechtstreeks bij de teler kopen en bij diverse goede groentewinkels door heel Nederland. Westlandse Tafeldruiven zijn kostbaar vanwege hun intensieve productieproces, hun fantastische smaak en de extreem hoge kwaliteit. Juist daarom weten steeds meer mensen de Westlandse Druiven weer te waarderen. Om de unieke Westlandse Tafeldruif voor uitsterven te behoeden en de biodiversiteit te behouden zijn deze druiven opgenomen in de Ark van de Smaak.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!