Schoonebeeker

“Ovis aries L.’Schoonebeeker’“
Regio & naamgeving: Drenthe | ook bekend als Schoonebeker Heideschaap
Categorie: Veehouderij

BESCHRIJVING

De Schoonebeeker is een zeer zeldzaam ras binnen de heideschapen. Het komt vooral voor in het noordoosten van Nederland, met name in Drenthe en Friesland. Het is het meest bonte van de grote heideschapen. Schoonebeekers kunnen allerlei kleurvariaties hebben. De schapen van dit ras staan op hoge poten, hebben een gebogen neus en een harige vacht. Hun schofthoogte is zo’n zeventig centimeter. Ze wegen tussen de vijftig en tachtig kilo; voor heideschapen zijn het relatief grote dieren. Schoonebeeker Heideschapen zijn sterk en taai. Ze zijn van nature opgewekt en nieuwsgierig. De schapen hebben een vriendelijke aard en zijn trouw. Het ras is, behalve voor het begrazen van natuurgebieden, vooral bekend om zijn wol en zijn vlees.


CULINAIR GEBRUIK

Het vlees van de Schoonebeeker staat bekend als lekkernij en wordt gewaardeerd om zijn wildsmaak. In de herfst is er vaak een selectiemoment waarbij de overtollige jonge rammen naar de slacht gaan. Het vlees kan puur worden gebraden of worden verwerkt tot rollade en verse lamsworstjes. Er wordt ook gedroogde lamsworst van gemaakt.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Een tiental Schoonebeeker schaapskuddes wordt nog steeds op de traditionele ruige heidegronden gehouden. Door de gezamenlijke inzet van schaapherders en hobbyisten werd het Schoonebeeker Heideschaap voor uitsterven behoed. Het aantal van zo’n 2.700 ooien is de laatste jaren redelijk stabiel. Willen we het ras voorgoed behouden, dan is er nog meer interesse van fokkers en schapenhouders nodig. Producten van de Schoonebeekers worden tegenwoordig voornamelijk op de boerderijen verkocht en via (online) speciaalzaken.

Manier van houden

Heideschapen zorgen voor meer biodiversiteit doordat ze boomopslag tegengaan, de heide kort houden en de overvloedige groei van grassen zoals het Pijpenstrootje en Bochtige Smele tegengaan. Als dat niet gebeurt dan gaan andere soorten achteruit. Bovendien verspreiden ze zaden van planten die in hun vacht blijven hangen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!