Het is alweer een tijd terug dat we op bezoek gingen bij Huug en Cocky Hagoort. Het was januari 2020, nog winter, corona was nog ver van ons bed. Het bedrijf moest daarna dicht voor bezoekers, maar gelukkig kon Huug vorige zomerperiode met de schapen wel naar buiten.

Wat voor bedrijf is de schaapskooi eigenlijk? Een veehouderij?
‘Nee’, zegt Huug, ‘natuurbeheerder is een beter woord. Want begrazing is het belangrijkste doel van het bedrijf. Ooit begonnen met 100 schapen, heeft de schaapskooi nu 1000 schapen, verdeeld over drie locaties. Begrazing stimuleert de biodiversiteit. Daarbij is de frequentie van de begrazing goed doordacht: om de 10 weken kom je in een bepaald gebied terug en probeer je in het gebied te zijn als er zaad is gemaakt door de planten. Zo worden de zaden van planten en kruiden verspreid doordat ze in de vacht van de dieren blijven hangen, tussen de hoefjes zitten en via de uitwerpselen.’

Huug werkt met verschillende rassen, waaronder het Schoonebeeker schaap. Dit is een oudhollands ras, behorend tot de zeldzame huisdierrassen, waarvan vroeger de mest werd gebruikt om schrale grond te bemesten. Met de komst van kunstmest was dat niet meer nodig en omdat de Schoonebeekers minder vlees opleverden dan andere rassen, was het ras bijna verdwenen. Met het fokken van de dieren wordt het ras behouden.

Wat zijn de andere activiteiten van jullie bedrijf? We zien hier een grote ontvangstruimte?
‘Ja, over de ruimte hebben wij goed nagedacht. De schaapskooi is in 2010 in oude stijl opgetrokken en bij de bouw is veel aandacht besteed aan duurzame en hergebruikte materialen. We gebruiken een houtvergassingsinstallatie voor de verwarming, water wordt verwarmd door zonnecollectoren en elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. Naast de kooi hebben we een bezoekerscentrum, zaalverhuur, een streekwinkel en een B&B. In de zomer, als de kooi leeg is, gebruiken we deze ook voor feesten en partijen, zoals vergaderingen en huwelijken.’ Denkbeeldig zien we bij de uitleg van Huug lange, feestelijk gedekte tafels staan en de kroonluchters hangen in de nok. Heel goed voor bijvoorbeeld een trouwfeestje, of een wolfestival.

Jouw lamsvlees is in december 2019 verkozen tot het Groene Hart streekproduct! Hoe vermarkten jullie het vlees?
Een deel van het vlees gaat via Gert Kraan naar de horeca en wordt verkocht als Waards Lam. Helaas is de horeca vanwege corona gesloten en stagneert de afzet. Voor consumenten gaat ook een deel naar Ferry Lempers, slager in Het Groene Hart. ‘Maar daar redden we het niet mee’, zegt hij. Hij is op zoek naar verkooppunten, want nu gaat het vlees naar de reguliere afzet. ‘En de concurrentie is hevig, je komt er moeilijk tussen’ vertelt Huug. ‘In Nederland eten we weinig lamsvlees, en als we het doen, halen we het van ver weg omdat het goedkoper is. En halal slachten doe ik niet aan, dat is dieronvriendelijk. Het is toch te gek dat je een prijs wint voor het mooiste streekproduct, en dat het voor veel mensen een onbekend product is!’

Dat kunnen wij niet anders dan beamen. Het lamsvlees van de schaapskooi is een bijzonder vleesproduct dat de moeite waard is om te proeven. Het is zeker jammer dat niet meer mensen genieten van dit gezonde en eerlijke vlees!

Kennismaken met de schaapskooi? Houd de website in de gaten wanneer ze weer open zijn en luister dan naar het bijzondere verhaal van de herder, de schapen en het vlees. Het vlees is doorlopend te koop bij de winkel van de schaapskooi. Bel even van tevoren, dan weet je zeker wanneer je terecht kunt.

www.schaapskooiottoland.nl
A 89
2975 BD Ottoland
Tel. 0184 – 642293

Verkooppunten lamsvlees:
Lamsvlees is vlees van schapen jonger dan 12 maanden. Houdt er rekening mee dat niet het hele jaar door lamsvlees verkrijgbaar is. De meeste boeren beginnen in september met slachten. Het lamsvlees is mede daarom meestal ingevroren, en de lente is niet per definitie het seizoen voor lamsvlees. Er is maar een enkel verkooppunt voor zuiglam.

Schaapskooi Ottoland
Ottoland, A 89, 0184- 64 22 93
Ingevroren vlees, eerst bellen over openingstijden of kijken op de website – biologisch

Symbioseboeren, boerderijwinkel,
Noordeloos, Nieuwendijk 11
Open voor niet-leden op zaterdag ochtend van 10.30 en 12.30 uur – biologisch gecertificeerd
Hetzelfde vlees is online te bestellen direct bij de boer: dedriewedden.nl

Hoeve Kazan
Nieuwveen, Blokland 28, tel 0172-538861 – biologisch gecertificeerd
Open vrijdag 14.00 – 17.00uur en zaterdag 9.30 – 15.00 uur en op bestelling

Boerderij Buitenverwachting
Hoogmade, Vlietkade 2, tel. 071-5018248 – biologisch
Boerderijwinkel open op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur

Slagerij Lempers
Linschoten en Woerden, 0348-412131
Verkoopt Waards Lam van de schaapskooi Ottoland – biologisch
ook online verkoop

Lindenhoff
Baambrugge, Rijksstraatweg 21, tel. 0294-291071
Kamper Lam, zuiglam, 3 maanden
verkoop op de boerderijwinkel “Marche”, wo, do, vr, za
en online verkoop

Tekst // Stefanie Witte & Marjolein Simons – Slow Food Groene Hart
Foto’s // Schaapskooi Ottoland

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!