Morel

“Prunus cerasus L. ‘Morel’“
Regio & naamgeving: Utrecht, Antwerpen ( België) | ook bekend als zure kers, Schattenmorelle of Northern Kriek
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De Morel (ook wel Schattenmorelle of Northern Kriek genoemd) is de bekendste zure kers. De zure kers (Prunus cerasus) is een ander soort dan de zoete kers (Prunus avium). De zure kers is een struik uit de rozenfamilie (Rosaceae) en komt van oorsprong uit Zuid-Europa en West-Azië; hij is dus niet inheems in Nederland of België.

Na het planten heeft de boom een paar jaar nodig voordat hij draagt. De boom kan tot zo’n zes meter hoog worden. In tegenstelling tot kersenbomen groeit de Morel meer struikachtig. De Morellenboom blijft doorgaans ook kleiner dan de kersenboom (als hij tenminste op een traditionele boskriek-onderstam geënt is). Het hout is slap en hangt naar beneden. De boom wordt twee weken na de oogst gesnoeid; hij kan in vorm gesnoeid worden. De kersen zijn alleen eetbaar als ze op hun allerrijpst zijn, dan is de balans tussen zoet en zuur goed. De Morel wordt later geoogst dan andere hoogstamkersensoorten.


Morellen hebben een intense rode kleur met rood vruchtvlees. Ze hebben een zeer zure smaak en een zachte textuur.

CULINAIR GEBRUIK

Omdat Morellen zo zuur zijn, worden ze niet zo snel vers gegeten. Ze zijn des te smaakvoller als je ze verwerkt. Je kunt er jam of puree van maken, je kunt ze wecken en ze zijn heerlijk in een vlaai. Je kunt ook wijn en bier maken van Morellen; dat is dan vaak een dessertwijn. Het bier is bekend als kriekenbier. Het heeft dezelfde dieprode kleur als de kersen. Naast bier en wijn zijn er ook nog de traditionele ‘boerenmeisjes’: Morellen op brandewijn, waar vaak ook nog ander fruit aan wordt toegevoegd. Als het fruit in rum wordt ingelegd, spreek je van rumpot.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Helaas neemt het aantal hoogstambomen gestaag af, daarmee lijkt ook de Morel langzaam te verdwijnen. Er zijn nog een paar telers die deze soort verbouwen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!