Limburgse Stroop {Presidium}

“Geen wetenschappelijke naam bekend“
Regio & naamgeving: Limburg
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

Traditionele, ambachtelijk bereide Limburgse Stroop wordt gemaakt van ongeveer zestig procent peren en veertig procent appels. Behalve appels en peren uit hoogstamboomgaarden worden geen andere ingrediënten gebruikt. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van appel- en perenrassen die van oudsher in Nederlands Limburg en aangrenzende gebieden in België en Duitsland voorkomen. Appelrassen zoals de Schaapsneus, Gronsvelder Klumpke, Goudreinet, Keuleman en Rode Sterappel en peren zoals de Herfstpeer van Geulle, Legipont, Brederode, Bongertspeer, Gerstepeer en Suikerpeer. Het stroopstoken draagt daarmee ook bij aan het instandhouden van het Limburgse cultuurlandschap.

De Limburgse Stroop is een ambachtelijk bereid streekproduct met een zeer intense smaak. De smaak en de kleur van Limburgse Stroop zijn afhankelijk van de gebruikte fruitrassen, van de rijpheid van het fruit en de persoonlijke stookstijl van de stoker. Ieder stooksel heeft hierdoor zijn eigen karakter.


CULINAIR GEBRUIK

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Halverwege de twintigste eeuw leek het stroopstokersambacht te verdwijnen. Veel hoogstamboomgaarden werden geruimd ten gunste van de makkelijker te plukken laagstambomen en de landbouw werd nog grootschaliger. Stroop werd inmiddels industrieel geproduceerd. Maar vanaf eind twintigste eeuw kwam er weer meer aandacht voor dit ambacht. Enkele betrokken stroopstokers hebben het nieuw leven ingeblazen en richtten het Slow Food Presidium Limburgse Stroop op. Het ambachtelijk stoken van Limburgse Stroop uitgeoefend door de leden van het Slow Food Presidium Limburgse Stroop is in 2017 erkend door en opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. In het kader van landschapsbeheer worden ook meer hoogstambomen aangeplant. De vraag naar ambachtelijke Limburgse Stroop neemt de laatste jaren duidelijk toe. De stroopstokers verkopen hun stroop over het algemeen direct aan particulieren.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!