Bio-dynamische voeding van Vrij Waterland

 

Food for Thought…

Begin maart liet een rondje langs de lokale supermarkten me zien dat sommige schappen nagenoeg leeg waren. Hygiëne producten, koffie-, alcohol-, en pasta waren ineens ‘hot items’ en werden, uit angst voor een aanstaand tekort, spontaan en enthousiast gehamsterd. Supermarkten checkten hun bevoorrading. Er werden limieten gesteld aan de hoeveelheid producten die per persoon gekocht mogen worden.Ook zag ik de hoeveelheid versproducten langzaam maar gestaag afnemen. Een vriendin van me, die al jaren bij een grote biologische groothandel werkt, vertelde dat een continue aanvoer van groente en fruit méer in gevaar was dan je in het nieuws kon lezen.

Ik dacht, net als Slow Food Youth Network en Slow Food Nederland met hun #kieslokaal actie, na over het belang van de kleinere, lokale producenten en leveranciers die – als secondaire voedselstroom naast de grote supermarktketens – wél, zoals altijd, gezond en vers voedsel bleven leveren. Ondanks een tekort aan personeel.

De waarde van hun werk was mij al eerder duidelijk, vanwege het verschil in smaak, en – niet minder belangrijk – de voedingswaarde van hun biologische, organische, ecologische, of biodynamische productiemethoden en dus eindproducten. Mocht je het interessant vinden, kan je via de link hieronder het verschil lezen tussen de 4 categorieën:

https://gezondr.nl/verschil-biologisch-ecologisch-organisch-biodynamisch/

Toen mijn hoeveelheid freelance-werk door Corona ook wat afnam, dacht ik: ik ga weer eens helpen op het land. Ik vind het belangrijk werk om te ondersteunen, wanneer ik daar gelegenheid voor heb. En, het is fijn om te doen. Letterlijk: pootjes op de vloer, uit mijn hoofd, handen in de aarde en lekker buiten aan het werk in contact met andere vrijwilligers en de natuur. Voelt goed! Ik heb dus even gebeld om een afspraak te maken, en een paar dagen later zat ik op mijn fietsje naar Vrij Waterland, een prachtige bio-dynamische onderwijstuin in Haarlem op slechts 8 minuten afstand van mijn huis.

 

 

Vrij Waterland

Vrij Waterland omvat 1,6 hectare grond, waar leerlingen van de Rudolf Steiner school (basisonderwijs) en het Rudolf Steiner college (VMBO-T, HAVO en VWO) kennismaken met de bio-dynamische tuinbouw. Dit gebeurt door aandacht voor theoretische achtergronden, intensieve belevingservaringen en waarnemingen, en vooral door het aanleren van daadkrachtige, praktische groene vaardigheden.

 

 

De leerlingen zijn Vrij Waterland’s steun en toeverlaat bij het zaaien, planten, verzorgen, oogsten en daarna inpakken van de groente- en fruitpakketten. Zo maken zij kennis met alle facetten die komen kijken bij het gezond houden van het tuinbouwbedrijf, met gezonde landbouw, en met gezonde voeding.

 

 

Biologisch-dynamische voeding. Wat is dat eigenlijk?

De producten op de tuin worden op biologisch-dynamische wijze geteeld. Deze vorm van landbouw is gebaseerd op het uitgangspunt dat er een continue verbinding is tussen de aarde, de planten, de dieren, de mensen, het bedrijf en de invloed van de natuur / kosmos. Het werken vanuit de biodynamische landbouwmethode zorgt voor een duurzame bodemvruchtbaarheid en daarmee gezondheid voor plant, dier, mens en milieu voor nu en in de toekomst.

 

Praktisch gezien betekent dit o.a.:

  Evenwichtig beheer door vruchtwisseling – teeltwisseling en diversiteit – over zes percelen

i.p.v. bestrijdingsmiddelen

  Het gebruik van compost van eigen land i.p.v. kunstmest

  Zaaien en planten zoveel mogelijk op het juiste moment

•  Gebruik van preparaten om over tuin en teelt te vernevelen i.p.v. gebruik van giftige onderhouds- en beschermingsmiddelen.

Vrij Waterland bestaat al ruim dertig jaar en is SKAL-gecertificeerd. Dit betekent dat alle groenten en fruit van eigen land biologisch zijn en het SKAL-keurmerk mogen dragen.

Groente en fruit worden verkocht onder code NL-BIO-01.

 

Imkerij

Ze zijn klein, maar hebben een belangrijke rol: (wilde) bijen. Ze zorgen voor bevruchting en daarmee voor de continuïteit van gewassen. Vrij Waterland heeft haar eigen bijenvolken en streeft naar een zo natuurlijk mogelijk beheer. Ze oogsten geen honing. De bijen overwinteren dus op hun eigen honing, met gevolg dat er al jaren geen sprake meer is van bijensterfte.

https://www.facebook.com/VrijWaterland/videos/455800667798301/

 

Landwinkel

Op het terrein is ook een Landwinkel waar de biologische en biodynamische groenten, fruit en kruiden van eigen land kunnen worden gekocht. Dit kan via losse verkoop, en ook d.m.v. een abonnement op de groente- of fruittas. Met de aankoop van biologische groenten en fruit in de Landwinkel steun je het tuinbouwonderwijs.

Er zijn drie formaten groentepakket: groot, midden en klein. Respectievelijk 12, 8 en 5 euro per tas per week. Voor een midden of klein fruitpakket betaalt u 10 of 5 euro.

Vrij Waterland hoopt met hun producten bij te kunnen dragen aan een goede gezondheid en voldoende weerstand voor een ieder.

 

 

Meer info

Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.vrijwaterland.nl of in de Landwinkel.

De Landwinkel is open op donderdag en vrijdag, van 8.30 tot 16.00 uur.

Iedereen is van harte welkom voor de boodschappen.

Medewerkers zijn alleen aanwezig als ze niet hoesten, geen koorts of andere (milde) griepachtige klachten hebben. Vrij Waterland gaat er vanuit dat de klanten dat ook doen.

Adres                       Noord Schalkwijkerweg 127, 2034 JB, Haarlem

Telefoonnummer    023 – 5338 234

www.facebook.com/VrijWaterland

 

Bijdrage: Hester Looij

Slow Food Amsterdam , Communicatie

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!