Food for Thought…
Begin maart liet een rondje langs de lokale supermarkten me zien dat sommige schappen nagenoeg leeg waren. Hygiëne producten, koffie-, alcohol-, en pasta waren ineens ‘hot items’ en werden, uit angst voor een aanstaand tekort, spontaan en enthousiast gehamsterd. Supermarkten checkten hun bevoorrading. Er werden limieten gesteld aan de hoeveelheid producten die per persoon gekocht mogen worden.Ook zag ik de hoeveelheid versproducten langzaam maar gestaag afnemen. Een vriendin van me, die al jaren bij een grote biologische groothandel werkt, vertelde dat een continue aanvoer van groente en fruit méer in gevaar was dan je in het nieuws kon lezen.
Ik dacht, net als Slow Food Youth Network en Slow Food Nederland met hun #kieslokaal actie, na over het belang van de kleinere, lokale producenten en leveranciers die – als secondaire voedselstroom naast de grote supermarktketens – wél, zoals altijd, gezond en vers voedsel bleven leveren. Ondanks een tekort aan personeel.
De waarde van hun werk was mij al eerder duidelijk, vanwege het verschil in smaak, en – niet minder belangrijk – de voedingswaarde van hun biologische, organische, ecologische, of biodynamische productiemethoden en dus eindproducten. Mocht je het interessant vinden, kan je via de link hieronder het verschil lezen tussen de 4 categorieën:
https://gezondr.nl/verschil-biologisch-ecologisch-organisch-biodynamisch/
Toen mijn hoeveelheid freelance-werk door Corona ook wat afnam, dacht ik: ik ga weer eens helpen op het land. Ik vind het belangrijk werk om te ondersteunen, wanneer ik daar gelegenheid voor heb. En, het is fijn om te doen. Letterlijk: pootjes op de vloer, uit mijn hoofd, handen in de aarde en lekker buiten aan het werk in contact met andere vrijwilligers en de natuur. Voelt goed! Ik heb dus even gebeld om een afspraak te maken, en een paar dagen later zat ik op mijn fietsje naar Vrij Waterland, een prachtige bio-dynamische onderwijstuin in Haarlem op slechts 8 minuten afstand van mijn huis.
Vrij Waterland
Vrij Waterland omvat 1,6 hectare grond, waar leerlingen van de Rudolf Steiner school (basisonderwijs) en het Rudolf Steiner college (VMBO-T, HAVO en VWO) kennismaken met de bio-dynamische tuinbouw. Dit gebeurt door aandacht voor theoretische achtergronden, intensieve belevingservaringen en waarnemingen, en vooral door het aanleren van daadkrachtige, praktische groene vaardigheden.
De leerlingen zijn Vrij Waterland’s steun en toeverlaat bij het zaaien, planten, verzorgen, oogsten en daarna inpakken van de groente- en fruitpakketten. Zo maken zij kennis met alle facetten die komen kijken bij het gezond houden van het tuinbouwbedrijf, met gezonde landbouw, en met gezonde voeding.
Biologisch-dynamische voeding. Wat is dat eigenlijk?
De producten op de tuin worden op biologisch-dynamische wijze geteeld. Deze vorm van landbouw is gebaseerd op het uitgangspunt dat er een continue verbinding is tussen de aarde, de planten, de dieren, de mensen, het bedrijf en de invloed van de natuur / kosmos. Het werken vanuit de biodynamische landbouwmethode zorgt voor een duurzame bodemvruchtbaarheid en daarmee gezondheid voor plant, dier, mens en milieu voor nu en in de toekomst.
Praktisch gezien betekent dit o.a.:
• Evenwichtig beheer door vruchtwisseling – teeltwisseling en diversiteit – over zes percelen
i.p.v. bestrijdingsmiddelen
• Het gebruik van compost van eigen land i.p.v. kunstmest
• Zaaien en planten zoveel mogelijk op het juiste moment
• Gebruik van preparaten om over tuin en teelt te vernevelen i.p.v. gebruik van giftige onderhouds- en beschermingsmiddelen.
Vrij Waterland bestaat al ruim dertig jaar en is SKAL-gecertificeerd. Dit betekent dat alle groenten en fruit van eigen land biologisch zijn en het SKAL-keurmerk mogen dragen.
Groente en fruit worden verkocht onder code NL-BIO-01.
Imkerij
Ze zijn klein, maar hebben een belangrijke rol: (wilde) bijen. Ze zorgen voor bevruchting en daarmee voor de continuïteit van gewassen. Vrij Waterland heeft haar eigen bijenvolken en streeft naar een zo natuurlijk mogelijk beheer. Ze oogsten geen honing. De bijen overwinteren dus op hun eigen honing, met gevolg dat er al jaren geen sprake meer is van bijensterfte.
https://www.facebook.com/VrijWaterland/videos/455800667798301/
Landwinkel
Op het terrein is ook een Landwinkel waar de biologische en biodynamische groenten, fruit en kruiden van eigen land kunnen worden gekocht. Dit kan via losse verkoop, en ook d.m.v. een abonnement op de groente- of fruittas. Met de aankoop van biologische groenten en fruit in de Landwinkel steun je het tuinbouwonderwijs.
Er zijn drie formaten groentepakket: groot, midden en klein. Respectievelijk 12, 8 en 5 euro per tas per week. Voor een midden of klein fruitpakket betaalt u 10 of 5 euro.
Vrij Waterland hoopt met hun producten bij te kunnen dragen aan een goede gezondheid en voldoende weerstand voor een ieder.
Meer info
Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.vrijwaterland.nl of in de Landwinkel.
De Landwinkel is open op donderdag en vrijdag, van 8.30 tot 16.00 uur.
Iedereen is van harte welkom voor de boodschappen.
Medewerkers zijn alleen aanwezig als ze niet hoesten, geen koorts of andere (milde) griepachtige klachten hebben. Vrij Waterland gaat er vanuit dat de klanten dat ook doen.
Adres Noord Schalkwijkerweg 127, 2034 JB, Haarlem
Telefoonnummer 023 – 5338 234
www.facebook.com/VrijWaterland
Bijdrage: Hester Looij
Slow Food Amsterdam , Communicatie