Iedere twee jaar wordt het grootste Slow Food event ter wereld georganiseerd in Turijn (Italië): Terra Madre/Salone del Gusto. Hier komen Slow Food producenten, chefs, studenten, activisten en iedereen, die nieuwsgierig is naar Good, Clean en Fair voedsel, samen. Vijf dagen lang wordt je ondergedompeld in de wereld van Slow Food door middel van forums, conferenties, workshops, diners, proeverijen en de smaakmarkt.

Vanuit Nederland vertelt Marieke Creemers over de SFYN Academie en hoe je jongeren kan betrekken bij de transitie van het voedselsysteem. Ook organiseert het Genootschap der Warme Stokers een Brandy-proeverij met o.a. bijpassende (Boeren Leyden) kaas. Maar op het programma van dit vijf-daagse evenement staan nog veel meer inspirerende en smakelijke events. Daarom delen drie bestuursleden hun persoonlijke tips en vertellen waar zij naar uitkijken.

TIPS VAN MAARTEN KUIPERSFNieuwsbrief_augustus)maarten
(Bestuurslid evenementen):
Mij vind je bij bij de SFYN-stand, daar ontmoet je bijzondere, jonge producenten en doe je nieuwe vaardigheden op.

Ik ga het grootste deel van mijn tijd doorbrengen bij de ruimte van het Slow Food Youth Network (SFYN). Voor de ontmoetingen met bijzondere, jonge producenten en om nieuwe vaardigheden op te doen. Wie weet gooi ik ‘s avonds even de voetjes van de vloer. en doe ik er een beetje yoga om de ochtend weer goed te beginnen. Maar ik ga zeker ook deelnemen aan een van de Walk ‘n Eat of Bike ‘n Eat tours. Ik heb al mogen meedoen bij andere Slow Food evenementen zoals Cheese, Slow Fish en een voorgaande Terra Madre/Salone del Gusto, en het was altijd te gek!

20 september – Changing the food system trough telling stories
Iedereen heeft een eigen verhaal, maar niet iedereen is goed in verhalen vertellen. In deze workshops laten o.a. The Recipe Hunters zien hoe je verhalen uit het Slow Food netwerk op een inspirerende manier in beeld kan brengen. (toegang is gratis)
BEKIJK HET EVENT

20 – 24 september – SFYN Morning Yoga
Iedere ochtend om 10:00 organiseert het Slow Food Youth Network een yogales. Wat is er fijner dan ontspannen te beginnen aan een dag vol verrassingen en inspirerende ontmoetingen? (toegang is gratis)
BEKIJK HET EVENT

20 – 24 september – Walk N’eat
Dagelijks kan je door studenten van de University of Gastronomic Sciences een ochtend of middag te voet worden rondgeleid langs de meest bijzondere plekken in en rond Turijn. Rondleidingen beginnen om 10:00 en om 16:00.
BEKIJK HET EVENT

20 – 24 september – Bike n’Eat
Dagelijks kan je door studenten van de University of Gastronomic Sciences een ochtend of middag op de fiets worden rondgeleid langs de meest bijzondere plekken in en rond Turijn. Rondleidingen beginnen om 10:00 en om 16:00.
BEKIJK HET EVENT


TIP VAN NELLEKE DONSFNieuwsbrief_augustus_Nelleke
(voorzitter Slow Food Nederland):
Kijk waar je voeten je brengen en wordt verrast en geïnspireerd door het rijke netwerk van Slow Food.

Terra Madre / Salone del Gusto is wat mij betreft een beetje de “hadj” voor iedereen uit het Slow Food netwerk. Van over de hele wereld komen mensen er naar toe. Je komt naar Turijn om je te laten verrassen en inspireren. Je wordt  geraakt door verhalen van producenten en activisten. En dit evenement is een rijkdom van de vele smaken en kleuren van Slow Food.

Dit jaar zijn er veel mooie sprekers. Ik raak altijd een beetje in de war van het enorme aanbod en kan helemaal niet kiezen. Ik kijk ter plekke wel door waar mijn voeten mij brengen. Ik ben benieuwd naar de forums, waar rondom een aantal thema’s gesprekken, bijeenkomsten, evenementen worden georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het forum ‘Slow Meat‘ waar o.a. gesproken wordt over duurzame veehouderij, dierenwelzijn, het belang van biodiversiteit en zeldzame rassen. Andere forums zijn: Slow Fish, Seeds, Bees and insects, Food and health.

Ik ga ook zeker een dag over de markt (Salone del Gusto) struinen en ervaren wat er allemaal voor moois door Slow Food producenten van over de hele wereld wordt aangeboden. En ik ga vooral veel actieve Slow Food leden ontmoeten. Het is altijd super inspirerend te horen hoe Slow Food leeft in andere landen en wat ze daar doen. Ik kom ongetwijfeld opgeladen terug.


TIPS VAN WELMOET VAN DER FELTZSFNieuwsbrief_augustus_Welmoet
(penningmeester):
Leer tijdens Terra Madre van ervaringen uit het international Slow Food netwerk!

Het wordt de tweede keer dat ik mijn verjaardag mag vieren op Terra Madre/Salone del Gusto! Het is een feest om opnieuw alle Slow Food leden van over de hele wereld op één plek te kunnen ontmoeten. Ik ben nieuwsgierig naar wat er speelt in andere landen. Klopt mijn nieuwsbeeld met hun werkelijkheid? Waar liggen de meest urgente voedselvraagstukken? Ik kijk er vooral naar uit om heel veel te leren van andermans ervaringen. Op het programma staan twee workshops die ik echt niet wil missen:

22 september – The power of a local biodiversity map: discover your regional food secrets!
Samen met een groep studenten geeft Francesco Sottile een workshop waar je tools aangereikt krijgt om jouw regio op de kaart te zetten aan de hand van agricultuur en biodiversiteit. (toegang is gratis)
BEKIJK HET EVENT

23 september – How to: project development and grant writing
Als penningmeester wil ik natuurlijk graag naar deze workshop van Federico Mattei (Slow Food International) die je begeleid in het schrijven van overtuigende projectvoorstellen en financiële aanvragen. (toegang is gratis)
BEKIJK HET EVENT

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!