Ontvang iedere maand de Slow Food nieuwsbrief

Iedere maand verstuurt Slow Food Nederland een nieuwsbrief vol inspirerende en smakelijke events, nieuwsberichten en tips. Steun jij ook 'Good, Clean & Fair voedsel voor iedereen' én wil je op de hoogte blijven van alles wat er bij Slow Food Nederland gebeurt? Meld je...

Lees meer

Ontmoet Slow Food Amsterdam

Ook in de hoofdstad is Slow Food actief bezig om "Good, Clean & Fair voedsel voor iedereen" op de kaart te zetten. Vandaag maak je kennis met de gezichten achter Slow Food Amsterdam.   Monica Fromm (Voorzitter) De kracht en schoonheid van mooi, puur en eerlijke eten...

Lees meer

Leestip: Blijven eten

Hoe kunnen we ons in de toekomst voeden? Dat is de vraag van Lars Charas in het boek “Blijven eten”. Hij staat hierin niet alleen, getuige de verhalen in dit boek, die zeker Slow Foodies zeer zullen aanspreken. ‘De toekomst is dichterbij dan menigeen denkt, dus we...

Lees meer

The Green House Utrecht: toppunt van circulariteit

Utrecht is een bijzonder nieuw restaurant rijker: The Green House. Op 23 april kregen we een rondleiding door het bijzondere pand op de Croeselaan en genoten we in het restaurant van een prima ontbijt. En wat maakt deze nieuwe hotspot zo uniek? Circulariteit. Dat is...

Lees meer

Nieuw bestuur Slow Food Brabant stelt zich voor

Sinds januari 2018 heeft Slow Food Brabant een nieuw bestuur. Hieronder stellen we ons voor. En, we hebben al mooie activiteiten en lekkere uitjes op de planning staan waar we jullie hopen te ontmoeten. Daarnaast is Brabant in 2018 uitgeroepen tot culinaire regio en...

Lees meer

Kookboek: Mari plukt de dag

Als groenteliefhebber was ik al dol op de Groentebijbel van Mari Maris, maar dat is slechts een klein boekje vergeleken met het kloeke nieuwe boek “Mari plukt de dag”. Qua formaat en het gewicht van ruim 2 kg lijkt het zelfs meer een koffietafelboek dan een kookboek....

Lees meer

Van Brabantse Grond

    Op 16 maart was de aftrap van het Europese Jaar van de Gastronomie. Als onderdeel van We Are Food  wordt tien maanden één actueel thema in de schijnwerpers gezet. Zo stond maart in het teken van ''Samen tegen voedselverspilling''. In April 2018 staan de...

Lees meer

GEITENBOKJES IN DE DUINEN

Geitenvlees en geitenbokjes staan volop in de belangstelling. Vaak in de discussie rondom voedsel verspilling, maar ook in de discussie van de hoge milieukosten die met de rund- en varkensvlees productie gemoeid zijn. De melkgeitenhouderij in Nederland kent een...

Lees meer

Eerste Slow Food markt Vianen groot succes

Op het terrein van Fort Everdingen barstte zaterdag 24 maart de eerste Slow Food Markt Vianen los. De markt werd officieel geopend door de Wethouder André Landwehr, die aangaf zelf groot voorstander te zijn van ‘good, clean & fair’ producten. Uit handen van Slow Food...

Lees meer

Zelfoogsttuin Kraaybeekerhof start dit voorjaar

Vanaf 28 april kun je als oogstaandeelhouder biodynamisch geteelde groenten en kruiden oogsten op de Zelfoogsttuin van Kraaybeekerhof in Driebergen. De leden van Slow Food Utrecht kregen ter afsluiting van de Algemene Ledenvergadering op 18 maart een rondleiding van...

Lees meer

De Monitor onderzoekt zeldzame koeien 

Dinsdag 20 maart om 21.25 op NPO2 is het weer tijde voor tv-programma De Monitor. Deze onderzoeken Teun van de Keuken en Marijn Frank zeldzame runderrassen en het probleem van de fosfaatwetgeving. Oud-hollandse runderrassen met uitsterven bedrijgt In Slow Food...

Lees meer

Ik hou van ouwe mannen

Meer dan tien jaar geleden, in 2007, richtte ze samen met Ria Olijslager de Slow Food-afdeling in de Achterhoek op. Zo lang ze zich kan heugen verwerkt en eet ze dier en plant van kop tot kont, dan wel van schil tot pit. En ze is de ‘beschermheilige’ van alle...

Lees meer

Opstart Slow Food Limburg Professionals is een feit

Op 26 februari kwamen ongeveer 15 lokale producenten en het bestuur van Slow Food Limburg bij elkaar voor de aftrap bij het mooie Kasteel Eyckholt van onze gastvrouw Ria Joosten. Dat zijn naast het bestuur van SFL: Frank van Eerd, Bisschopsmolen; Ria Joosten, Ria...

Lees meer

Maak voedselgeschiedenis mee in Lauwersoog

Goede Vissers Jan en Barbara Geertsema (visserijbedrijf TS31) vangen sinds enige jaren steeds vaker een zalm of zeeforel met hun staande netten. Deze trekvissen hebben een belangrijke rol gespeeld voor de kleine visserij in de noordelijke kustregio. Om dit verhaal...

Lees meer

Actieve food community op Landgoed Eyckenstein

Kort verslag van de 36e bijeenkomst van Slow Food Utrecht Professionals op 8 januari 2018  Na een korte inleiding door Ernst in de Oranjerie op Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk werd de eerste presentatie verzorgd door Otto van Boetzelaer, wiens familie het...

Lees meer

Zeeslag: het debat over pulsvisserij

– Scheveningen 22 januari 2018 Afgelopen donderdag viel er een berichtje in mijn mailbox van Slow Food Nederland. Of ik een blog wilde schrijven over de pulsvisserij. Aanleiding is het besluit van het Europese parlement om de pulsvisserij te verbieden. Op woensdag...

Lees meer

Red de Polderpanda: Teken de petitie

Red zeldzame runderrassen in Nederland door de petitie te tekenen. Zo roepen we politiek den Haag op om de fosfaatwet aan te passen en zeldzame rassen een uitzonderingspositie te geven.

Lees meer

Rijnzoet haakt aan bij Voedsel Anders Karavaan

In 2018 gaat Voedsel Anders de stad in en de boer op met een Voedselkaravaan die door vijf streken van Nederland trekt. In elke regio halen we nieuwe verhalen en aanbevelingen op over de transitie naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem. En jij kunt meedoen! ...

Lees meer

Scharrelen als een reiger bij Héron

Alleen ingrediënten uit het seizoen en lokaal verkrijgbaar. Met dit voor ogen zochten Victor Stukker en Joyce Bielderman naar een geschikte plek voor hun restaurant. Ze streken neer op de Schalkwijkstraat in Utrecht. September 2016 ging Héron Petit Restaurant open....

Lees meer

Eten uit het seizoen: Het zonnetje in de pan

We hebben net een van de eerste vorstkoude nachten achter de rug. Het is kil als ik de ochtend erna de deur uitstap. Maar even later hangt daar een enorme dikke, oranjerood gloeiende bol laag aan de hemel boven de mistige velden. Wat een blij rond ding. Precies de...

Lees meer

5 redenen waarom je de doomsday drink-in’ niet mag missen

Aankomende zondag organiseren we samen met Slow Food Nederland de Doomsday Drink-in’, een bijzondere borrel waarbij we Terra Madre dagvieren en het netwerk beter leren kennen. Want hoewel het niet goed gaat met de biodiversiteit, geloven we niet dat het al tijd is om...

Lees meer

Kauwkost #2: brood & spelen

Het eerste debat uit de reeks KAUWKOST hebben we alweer achter de rug. Het volgende debat willen we net zo succesvol maken. Deze is dinsdag 12 december 2017 en gaat over Brood. Weer zo'n controversieel voedselthema dat wel wat toelichting, uitdieping en nuancering kan...

Lees meer

Herfstfestival bij Rotterdamse Munt

Aanstaande zaterdag 4 november is het zover; dan wordt de herfst gevierd bij stadskruidentuin Rotterdamse Munt???! MIDDAGPROGRAMMA Er is een mooi programma voor jong & oud. Laat je inspireren door wat de stadsnatuur in de herfst te bieden heeft. Sprokkel bijvoorbeeld...

Lees meer

7 VRAGEN AAN: MESJOKKE

Elke maand stelt SFYN Utrecht 7 vragen aan een interessant persoon of bedrijf. Deze maand zijn het de eigenaren van het lokale chocolademerk Mesjokke. Zij maken (h)eerlijke chocolade in hun chocoladefabriek in de provincie Utrecht. (deze blog verscheen eerder op...

Lees meer

KAUWKOST #1: WILD, NATUURLIJK!

De eerste debattenreeks KAUWKOST is zo goed ontvangen dat dit wel een vervolg moest krijgen! Op dinsdag 14 november 2017 is de aftrap van de nieuwe reeks met de aflevering Wild. Een controversieel voedselthema dat wel wat toelichting, uitdieping en nuancering kan...

Lees meer

DUURZAAM ETEN VOOR DUMMIES #1 ‘HOE DAN?’

Hoi, ik ben Saskia, 25 jaar oud en ik roep echt al een hele tijd dat ik beter wil gaan eten. Maar ik doe het niet. Terwijl ik me er bewust van ben dat het anders moet, en anders kán. In het kader van verbeter de wereld, begin bij jezelf, ga ik tot aan december op zoek...

Lees meer

7 VRAGEN AAN: FIGO VAN ONNA

Gefermenteerd druivensap drinken we al eeuwenlang, toch klinkt de opkomst van de natuurwijn als een nieuwe trend. SFYN talkshow ‘Als Warme Broodjes #14 – Oude wijn in nieuwe zakken‘ in Pakhuis de Zwijger stond geheel in het teken van deze categorie wijn. Vandaag...

Lees meer

BLOG: GELD & DE TOEKOMST VAN DE LANDBOUW #1

Geld is een onderwerp dat iedereen beweegt. Sommigen zien geld als een probleem; het leidt af van belangrijkere zaken zoals gezondheid en geluk. Anderen ervaren geld meer als een hindernis; mooie ideeën komen niet zo ver zonder geld om ze uit te voeren. Geld zou dan...

Lees meer

AGENDA 2018

ARCHIEF NIEUWSBRIEVEN