Vacature: Bestuurslid Communicatie & PR

Slow Food wil in Nederland dé inspirerende en verbindende bron zijn van good, clean en fair food voor iedereen. Een cruciale opdracht hierin is het versterken van de communicatie en PR, zodat Slow Food bekender wordt en de verhalen en kennis van de beweging beter...

Lees meer

10 jaar SFYN Academie, 10 jaar verandering

Voor de tiende keer op rij organiseert het Slow Food Youth Network (SFYN) de jaarlijkse SFYN Academie. Dit lesprogramma biedt jongeren tussen de 18 en 35 jaar inspiratie en handvatten om actief bij te dragen aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Met de...

Lees meer

Vooruitblikken op Terra Madre Salone del Gusto 2018

Iedere twee jaar wordt het grootste Slow Food event ter wereld georganiseerd in Turijn (Italië): Terra Madre/Salone del Gusto. Hier komen Slow Food producenten, chefs, studenten, activisten en iedereen, die nieuwsgierig is naar Good, Clean en Fair voedsel, samen. Vijf...

Lees meer

Wat eten we vandaag? Schaap!

Als je verantwoord vlees zoekt voor de barbecue, probeer dan bij een schapenhouder een stuk schaap te bemachtigen. En organiseer een Slow Food barbacoa, een trage barbecue met schaap of geit. Ook echt iets voor de foodies, want niet iedereen heeft er lol in om een...

Lees meer

De wandelende fijnproever

Wildplukken, er zijn tegenwoordig zoveel mensen die dat doen. Maar wist je dat Ria Loohuizen in Nederland zo’n beetje de eerste was? Zij zoekt en plukt al ruim 30 jaar de lekkerste ingrediënten bij elkaar. Vele daarvan kun je niet eens kopen in de winkel. Zin in zo’n...

Lees meer

Slow Food op vakantie

Of je nu wandelt, de auto instapt of toch het vliegtuig neemt, ontdek Slow Food ook op vakantie! Wereldwijd bestaat ons netwerk uit inspirerende producenten en bijzondere chefs. De vakantie is de perfecte periode om de verscheidenheid van het netwerk te ontdekken....

Lees meer

Smaakvol en ambachtelijk Twente

Door heel Nederland vind je lokale Slow Food communities die bijzondere producenten kennen en je de smakelijkste adresjes kunnen wijzen. Zo ook Slow Food Twente. Hoewel de community Twente* nog vrij jong is, is Twente al heel lang een Slow Food regio bij uitstek. Hier...

Lees meer

Super picknick

Zondag 1 juli was de jaarlijkse picknick van Slow Food Utrecht. En wat voor een! Alles zat mee: de plek, het weer, het eten, het gezelschap. We waren deze keer te gast bij George en Andree Jambroes in Tienhoven. Op de grens van de Bethunepolder (beschermd...

Lees meer

Spirit of Holland

Pairings van nationale eaux de vies & kazen uit de Ark van de Smaak, dat is wat er op zaterdag 22 september in Eataly vlakbij Linghotto tijdens de Salone del Gusto 2018 plaatsvindt. Het Genootschap der Warme Stokers en zes Nederlandse kaasmakers nodigen u uit om deel...

Lees meer

Verslag: Slow Food Chefs Alliantie vs. Ansjovis

Afgelopen maand ondernam de Slow Food Chefs Alliantie de eerste fieldtrip van 2018 naar Bergen op Zoom, geïnspireerd door Slow Fish (het Slow Food netwerk dat zich inzet voor duurzamere visserij) om daar in de wereld van de Nederlandse ansjovis te duiken. Lees...

Lees meer

Slow Food bruist in Afrika

Vorige week was Slow Food Nederland voorzitter, Nelleke Don, aanwezig bij het International Slow Food Council in Nairobi (Kenia). 50 mensen uit 40 landen, verspreid over vijf continenten kwamen samen om elkaar en het Slow Food netwerk in Kenia te ontmoeten. Door:...

Lees meer

Gids voor zelfvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers

Maar liefst 40.000 voedselpakketten worden in Nederland wekelijks via de Voedselbanken uitgedeeld. Met schroom klopte Mark Janssen in 2013 ook aan bij de Voedselbank. Janssen - bij Slow Foodies bekend van zijn geweldige paddenstoelenboeken – ging tegelijkertijd...

Lees meer

Kreeften voor fijnproevers

Afgelopen weekend verscheen er een verslag in De Telegraaf (rapportage van Felix Wilbrink) van de blinde kreeftenproeverij in Zeeland bij Slow Food Alliantiechef D.P. Arkenbout in Bruinisse. In zijn brasserie De Vluchthaven werden vier verschillende kreeften geproefd...

Lees meer

Pioniers in financiering brengen hoop

Voor haar afstudeer-onderzoek sprak Susan Drion, oud-voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Nu blikt ze terug op deze ontmoetingen en destilleert vier lessen waar ook andere boeren en...

Lees meer

Misschien wel de lekkerste groente

Stel we zien de zondvloed aankomen, welke groente en welk fruit móet Noach dan meenemen op zijn Ark? Dat is ongeveer de vraag die de initiatiefnemers van de Ark van de Smaak zich stelden en blijven stellen. Een van de gelukkigen is de ‘Champagnerode’ rabarber, hij...

Lees meer

Aardappelen voor fijnproevers en designliefhebbers

Na proeverijen en keuringen van kroospruimen en kersen heeft de Nederlandse Ark van de Smaak commissie onlangs ook diverse aardappelrassen op smaak, uiterlijk en kookkwaliteit beoordeeld. Drie rassen staken er uit: de Rode Eersteling, het Fries Woudgeeltje en de...

Lees meer

Ontvang iedere maand de Slow Food nieuwsbrief

Iedere maand verstuurt Slow Food Nederland een nieuwsbrief vol inspirerende en smakelijke events, nieuwsberichten en tips. Steun jij ook 'Good, Clean & Fair voedsel voor iedereen' én wil je op de hoogte blijven van alles wat er bij Slow Food Nederland gebeurt? Meld je...

Lees meer

Ontmoet Slow Food Amsterdam

Ook in de hoofdstad is Slow Food actief bezig om "Good, Clean & Fair voedsel voor iedereen" op de kaart te zetten. Vandaag maak je kennis met de gezichten achter Slow Food Amsterdam.   Monica Fromm (Voorzitter) De kracht en schoonheid van mooi, puur en eerlijke eten...

Lees meer

Leestip: Blijven eten

Hoe kunnen we ons in de toekomst voeden? Dat is de vraag van Lars Charas in het boek “Blijven eten”. Hij staat hierin niet alleen, getuige de verhalen in dit boek, die zeker Slow Foodies zeer zullen aanspreken. ‘De toekomst is dichterbij dan menigeen denkt, dus we...

Lees meer

The Green House Utrecht: toppunt van circulariteit

Utrecht is een bijzonder nieuw restaurant rijker: The Green House. Op 23 april kregen we een rondleiding door het bijzondere pand op de Croeselaan en genoten we in het restaurant van een prima ontbijt. En wat maakt deze nieuwe hotspot zo uniek? Circulariteit. Dat is...

Lees meer

Nieuw bestuur Slow Food Brabant stelt zich voor

Sinds januari 2018 heeft Slow Food Brabant een nieuw bestuur. Hieronder stellen we ons voor. En, we hebben al mooie activiteiten en lekkere uitjes op de planning staan waar we jullie hopen te ontmoeten. Daarnaast is Brabant in 2018 uitgeroepen tot culinaire regio en...

Lees meer

Kookboek: Mari plukt de dag

Als groenteliefhebber was ik al dol op de Groentebijbel van Mari Maris, maar dat is slechts een klein boekje vergeleken met het kloeke nieuwe boek “Mari plukt de dag”. Qua formaat en het gewicht van ruim 2 kg lijkt het zelfs meer een koffietafelboek dan een kookboek....

Lees meer

Van Brabantse Grond

    Op 16 maart was de aftrap van het Europese Jaar van de Gastronomie. Als onderdeel van We Are Food  wordt tien maanden één actueel thema in de schijnwerpers gezet. Zo stond maart in het teken van ''Samen tegen voedselverspilling''. In April 2018 staan de...

Lees meer

GEITENBOKJES IN DE DUINEN

Geitenvlees en geitenbokjes staan volop in de belangstelling. Vaak in de discussie rondom voedsel verspilling, maar ook in de discussie van de hoge milieukosten die met de rund- en varkensvlees productie gemoeid zijn. De melkgeitenhouderij in Nederland kent een...

Lees meer

Eerste Slow Food markt Vianen groot succes

Op het terrein van Fort Everdingen barstte zaterdag 24 maart de eerste Slow Food Markt Vianen los. De markt werd officieel geopend door de Wethouder André Landwehr, die aangaf zelf groot voorstander te zijn van ‘good, clean & fair’ producten. Uit handen van Slow Food...

Lees meer

Zelfoogsttuin Kraaybeekerhof start dit voorjaar

Vanaf 28 april kun je als oogstaandeelhouder biodynamisch geteelde groenten en kruiden oogsten op de Zelfoogsttuin van Kraaybeekerhof in Driebergen. De leden van Slow Food Utrecht kregen ter afsluiting van de Algemene Ledenvergadering op 18 maart een rondleiding van...

Lees meer

De Monitor onderzoekt zeldzame koeien 

Dinsdag 20 maart om 21.25 op NPO2 is het weer tijde voor tv-programma De Monitor. Deze onderzoeken Teun van de Keuken en Marijn Frank zeldzame runderrassen en het probleem van de fosfaatwetgeving. Oud-hollandse runderrassen met uitsterven bedrijgt In Slow Food...

Lees meer

Ik hou van ouwe mannen

Meer dan tien jaar geleden, in 2007, richtte ze samen met Ria Olijslager de Slow Food-afdeling in de Achterhoek op. Zo lang ze zich kan heugen verwerkt en eet ze dier en plant van kop tot kont, dan wel van schil tot pit. En ze is de ‘beschermheilige’ van alle...

Lees meer

AGENDA 2018

ARCHIEF NIEUWSBRIEVEN