De beste lokale tips van Slow Food Limburg

De zon schijnt als ik in de auto stap, op weg naar het Zuiden. Ik wil erachter komen wat Limburg te bieden heeft op het gebied van good, clean en fair food. Als ik aan “slow food” en “Limburg” denk, denk ik aan ambacht en de Bourgondische leefstijl waar genieten van...

Lees meer

Slow Food Presidium Limburgse Stroop breidt uit

Het Slow Food Presidium Limburgse Stroop ( SFPLS) breidt uit en verjongt! Daarnaast komt er dit najaar weer Herfskeuning. Het SFPLS is een samenwerkingsverband van ambachtelijke Limburgse  stroopstokers, dat binnen de Slow Food-beweging al jarenlang de zorg heeft voor...

Lees meer

When wizards meet prophets

In 2050 telt de wereldbevolking naar schatting bijna 10 miljard mensen. Hoe krijgen we die miljarden monden op een duurzame manier gevoed? De Amerikaanse wetenschapsjournalist Charles Mann schreef er in 2018 een boek over. Daarin onderscheidt hij tovenaars...

Lees meer

Kansen voor een Provinciale Voedsel agenda

De voedseltransitie is in volle gang. Overal in ons land zijn mooie voorbeelden van vernieuwende concepten van duurzame landbouw, korte ketens en betrokken burgers. Voor een volgende stap in deze belangrijke ontwikkeling is ondersteunend beleid nodig. Het provinciale...

Lees meer

Grootste Klimaatmars in Nederland ooit

Op 10 maart ging Slow Food Nederland - samen met SFYN Nederland en initiatiefnemers Milieudefensie, FNV, Greenpeace, deGoedeZaak en de Woonbond - de straat op voor een goed en eerlijk klimaatbeleid. Met ruim 40.000 mensen op de been werd het de grootste...

Lees meer

Broodnodige hulp gezocht!

Helaas gaan Rob (secretaris) en Reina (media) dit jaar na de Algemene Ledenvergadering op 31 maart stoppen met hun bestuursfunctie bij Slow Food Utrecht. Rob omdat zijn werk steeds meer tijd in beslag gaat nemen, Reina omdat ze een jaar gaat reizen om zo haar...

Lees meer

Het Keunenhuis: van ossenpeer en Benny de beer

Het is ruim een jaar geleden dat we kop-tot-kont chef Nel Schellekens spraken over haar plannen voor een culinaire proeftuin en ‘no waste-keuken’ in en om het Keunenhuis in Winterswijk-Woold. Na drie jaar plannen maken begon afgelopen september de verbouwing. Hoog...

Lees meer

Een simpel leven…

Donderdag 21 februari gaat de documentaire ‘Schapenheld’ van Ton van Zantvoort in veertig bioscopen in première, nadat hij eerder op het IDFA en andere festivals te zien was. Naar aanleiding daarvan spraken we deze week met protagonist Stijn Hilgers over de film,...

Lees meer

Voedsel is geen accessoire, ofzo!

Met Halloween serveerde hij kraai in een uitverkocht restaurant, hij bakt dagelijks vers brood van eigen desem en zijn gasten maken geen schijn van kans om het etablissement te verlaten zonder dat ze het verhaal achter alle producten hebben gehoord. Het was dan ook...

Lees meer

Gezocht: Bestuursleden Stichting Boeren Goudse Oplegkaas

Stichting Boeren Goudse Oplegkaas is opgericht om de productie en handel te bevorderen van de traditionele Boeren Goudse Oplegkaas. Op dit moment is de stichting opzoek naar een aantal nieuwe bestuursleden. Wil jij je inzetten voor het behoud van deze unieke en...

Lees meer

Geld, macht en waarden in de landbouw

De minister van landbouw, Carola Schouten, heeft haar visie gepubliceerd over de toekomst van de landbouw (en daarmee voeding) in Nederland. Zij is de zoveelste minister die een visie verdedigt. Ik herinner me nog minister Veerman, die de landbouwhuisdieren zoveel...

Lees meer

De Bio-Beurs: Biologisch voedsel uit binnen- en buitenland

Van boer tot handelaar en van adviseur tot winkelier, op woensdag 23 januari en donderdag 24 januari waande de biologisch professional zich in de wereld van biologisch ondernemerschap op de jaarlijkse Bio-beurs in de IJsselhallen te Zwolle. Met zo'n 370 standhouders...

Lees meer

Eten is veel meer dan eten

Voorstanders van varkensflats prijzen deze aan als zeer milieuvriendelijk. Veel varkens op een flink aantal verdiepingen, met onderin het slachthuis. Dat scheelt vervoer en dierenleed tijdens het vervoer. Vergeten wordt echter dat varkens moeten eten en poepen. Het...

Lees meer

Wat ‘smaak’ voor mij betekent? Feest!

Na een paar jaar in loondienst gewerkt te hebben - onder andere als verkoper op de kaasafdeling van een supermarkt en als vertegenwoordiger van ‘Frans bake-off brood’ en later van een grote sauzenfabrikant - besloot Harry Schonewille [red: Harry, de Smaakspecialist]...

Lees meer

De beste lokale tips van Slow Food Rijnzoet

De voorvrouw van landgoed Grootstal in Nijmegen is stellig over het Unique Selling Point van Slow Food in Zuid-Gelderland: landschap. “We zijn hier sterk in transitielandbouw”, aldus Kien van Hövell. “Voedselbos Ketelbroek bijvoorbeeld pioniert al sinds 2009 met...

Lees meer

De wondere wereld van de walnoot

Een reis door de bijzondere wereld van de Nederlandse teelt van wal- en hazelnoten. Dat was in een notendop de winterbijeenkomst op maandag 14 januari van de Slow Food Utrecht professionals. De leden waren die dag te gast bij Melissa en Rudolf Jan den Beer Portugael...

Lees meer

Leesvoer voor kaasliefhebbers

Nederlanders staan al eeuwen bekend als echte kaaseters, maar zijn we ook kaaskenners? Voor wie meer wil leren over kaas, dan alleen maar weten dat het lekker is, zijn er twee leuke boeken waarmee je je voordeel kunt doen: “Kaaskenner word je zo” en van de...

Lees meer

Boekentip: kookboek van Alice Waters

Eindelijk is het er in het Nederlands: een kookboek van Alice Waters. Ken je haar (nog) niet? Zij is voedselactiviste, chefkok, auteur, Slow Foodie avant la lettre, oprichtster van Slow Food USA en sinds 2002 vicevoorzitter van Slow Food International. Al sinds de...

Lees meer

Agenda overzicht: Slow Food viert Terra Madre Day

Op maandag 10 december 2018 vieren we weer Terra Madre Day – de verjaardag van Slow Food. Over de hele wereld wordt deze dag gevierd, ter herinnering aan de oprichting van Slow Food, eind jaren tachtig in Bra te Italië. We staan stil bij het feit dat de aarde ons...

Lees meer

De tofste peren

Onder grote belangstelling verkoos een zes-koppige jury, zaterdag 24 november in De Maathoeve te Heeten, drie stoofperenrassen om opgenomen te worden in de Ark van de Smaak: het Winterlouwtje, de Kamperveen en de Winterjan. Uiteindelijk vond de jury de welbekende...

Lees meer

Kijktip: IDFA documentaire ‘Sheep Hero’

Na 50 draaidagen in 4 seizoenen en na 2 jaar montage met vooral knippen, is de documentaire 'Sheep Hero' er eindelijk. Zaterdagavond was de wereldpremière tjidens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) in Eye Cinema in Amsterdam. De ruwe versie...

Lees meer

Alice Waters in Nederland

Vrijdagmiddag 16 november krijgt de Californische chefkok Alice Waters in Amsterdam de Johannes van Dam-prijs voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie. In het jaar dat de biografie van Van Dam verschijnt – 5 jaar na zijn dood – is Waters na...

Lees meer

Aan de keukentafel

Wat merk jij van zilte gronden, uitgeputte bodems en overstroomde aardappelvelden? En hoe gaan boeren, overal ter wereld, om met de gevolgen van klimaatverandering? Die vragen waren op zaterdag 13 oktober, tijdens World Food Day in Den Bosch, het uitgangspunt voor een...

Lees meer

Notarisappel opnieuw lekkerste appel van Nederland

Ze wisten het al in 1899 toen de Notarisappel hoog scoorde op een nationale fruittentoonstelling, afgelopen week werd dit oorspronkelijk Veluwse appelras (vernoemd naar notaris/fruitteler Johan van den Ham) verkozen tot lekkerste handappel van Nederland. Er werd...

Lees meer

Een terugblik op Terra Madre Salone del Gusto 2018

Eens in de twee jaar opent Slow Food International de deuren naar het walhalla van smaakvolle delicatessen en zinnenprikkelingen. Zo ook van 20 tot en met 24 september 2018, toen meer dan 7000 afgevaardigden uit 150 landen, van evenementenhal Lingotte Fiere te Turijn...

Lees meer

10 jaar Slow Food Utrecht professionals

Het Slow Food Utrecht Professionals netwerk bestaat 10 jaar en dat was een feestje waard! Op 15 oktober werd dat gevierd bij Héron Petit Restaurant in Utrecht. Ernst Hart opende de bijeenkomst met de hartelijke groeten van de leden die niet bij deze speciale editie...

Lees meer

Slow Food daagt je uit

Onze wereldwijde voedselproductie heeft grote impact op het klimaat. Tegelijkertijd is ons voedsel ook slachtoffer van klimaatverandering die grootschalige voedselproductie teweeg brengt. Slow Food gelooft erin dat wij - samen met jou - de transitie naar een duurzamer...

Lees meer

AGENDA 2019

ARCHIEF NIEUWSBRIEVEN