Voedsel is geen accessoire, ofzo!

Met Halloween serveerde hij kraai in een uitverkocht restaurant, hij bakt dagelijks vers brood van eigen desem en zijn gasten maken geen schijn van kans om het etablissement te verlaten zonder dat ze het verhaal achter alle producten hebben gehoord. Het was dan ook...

Lees meer

Hoe kunnen we ons voeden in het Antropoceen?

Het zou de tekst van een liedje kunnen zijn: “Antropoceen, we kunnen er niet omheen/ we moeten ons leven veranderen en in de natuur wandelen/ vlees gaat onze neus voorbij en kunstmest hoort er niet meer bij.” Inderdaad dwingt de door mensen veroorzaakte...

Lees meer

Gezocht: Bestuursleden Stichting Boeren Goudse Oplegkaas

Stichting Boeren Goudse Oplegkaas is opgericht om de productie en handel te bevorderen van de traditionele Boeren Goudse Oplegkaas. Op dit moment is de stichting opzoek naar een aantal nieuwe bestuursleden. Wil jij je inzetten voor het behoud van deze unieke en...

Lees meer

Geld, macht en waarden in de landbouw

De minister van landbouw, Carola Schouten, heeft haar visie gepubliceerd over de toekomst van de landbouw (en daarmee voeding) in Nederland. Zij is de zoveelste minister die een visie verdedigt. Ik herinner me nog minister Veerman, die de landbouwhuisdieren zoveel...

Lees meer

De Bio-Beurs: Biologisch voedsel uit binnen- en buitenland

Van boer tot handelaar en van adviseur tot winkelier, op woensdag 23 januari en donderdag 24 januari waande de biologisch professional zich in de wereld van biologisch ondernemerschap op de jaarlijkse Bio-beurs in de IJsselhallen te Zwolle. Met zo'n 370 standhouders...

Lees meer

Eten is veel meer dan eten

Voorstanders van varkensflats prijzen deze aan als zeer milieuvriendelijk. Veel varkens op een flink aantal verdiepingen, met onderin het slachthuis. Dat scheelt vervoer en dierenleed tijdens het vervoer. Vergeten wordt echter dat varkens moeten eten en poepen. Het...

Lees meer

Wat ‘smaak’ voor mij betekent? Feest!

Na een paar jaar in loondienst gewerkt te hebben - onder andere als verkoper op de kaasafdeling van een supermarkt en als vertegenwoordiger van ‘Frans bake-off brood’ en later van een grote sauzenfabrikant - besloot Harry Schonewille [red: Harry, de Smaakspecialist]...

Lees meer

De beste lokale tips van Slow Food Rijnzoet

De voorvrouw van landgoed Grootstal in Nijmegen is stellig over het Unique Selling Point van Slow Food in Zuid-Gelderland: landschap. “We zijn hier sterk in transitielandbouw”, aldus Kien van Hövell. “Voedselbos Ketelbroek bijvoorbeeld pioniert al sinds 2009 met...

Lees meer

De wondere wereld van de walnoot

Een reis door de bijzondere wereld van de Nederlandse teelt van wal- en hazelnoten. Dat was in een notendop de winterbijeenkomst op maandag 14 januari van de Slow Food Utrecht professionals. De leden waren die dag te gast bij Melissa en Rudolf Jan den Beer Portugael...

Lees meer

Leesvoer voor kaasliefhebbers

Nederlanders staan al eeuwen bekend als echte kaaseters, maar zijn we ook kaaskenners? Voor wie meer wil leren over kaas, dan alleen maar weten dat het lekker is, zijn er twee leuke boeken waarmee je je voordeel kunt doen: “Kaaskenner word je zo” en van de...

Lees meer

Boekentip: kookboek van Alice Waters

Eindelijk is het er in het Nederlands: een kookboek van Alice Waters. Ken je haar (nog) niet? Zij is voedselactiviste, chefkok, auteur, Slow Foodie avant la lettre, oprichtster van Slow Food USA en sinds 2002 vicevoorzitter van Slow Food International. Al sinds de...

Lees meer

Agenda overzicht: Slow Food viert Terra Madre Day

Op maandag 10 december 2018 vieren we weer Terra Madre Day – de verjaardag van Slow Food. Over de hele wereld wordt deze dag gevierd, ter herinnering aan de oprichting van Slow Food, eind jaren tachtig in Bra te Italië. We staan stil bij het feit dat de aarde ons...

Lees meer

De tofste peren

Onder grote belangstelling verkoos een zes-koppige jury, zaterdag 24 november in De Maathoeve te Heeten, drie stoofperenrassen om opgenomen te worden in de Ark van de Smaak: het Winterlouwtje, de Kamperveen en de Winterjan. Uiteindelijk vond de jury de welbekende...

Lees meer

Kijktip: IDFA documentaire ‘Sheep Hero’

Na 50 draaidagen in 4 seizoenen en na 2 jaar montage met vooral knippen, is de documentaire 'Sheep Hero' er eindelijk. Zaterdagavond was de wereldpremière tjidens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) in Eye Cinema in Amsterdam. De ruwe versie...

Lees meer

Alice Waters in Nederland

Vrijdagmiddag 16 november krijgt de Californische chefkok Alice Waters in Amsterdam de Johannes van Dam-prijs voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie. In het jaar dat de biografie van Van Dam verschijnt – 5 jaar na zijn dood – is Waters na...

Lees meer

Aan de keukentafel

Wat merk jij van zilte gronden, uitgeputte bodems en overstroomde aardappelvelden? En hoe gaan boeren, overal ter wereld, om met de gevolgen van klimaatverandering? Die vragen waren op zaterdag 13 oktober, tijdens World Food Day in Den Bosch, het uitgangspunt voor een...

Lees meer

Notarisappel opnieuw lekkerste appel van Nederland

Ze wisten het al in 1899 toen de Notarisappel hoog scoorde op een nationale fruittentoonstelling, afgelopen week werd dit oorspronkelijk Veluwse appelras (vernoemd naar notaris/fruitteler Johan van den Ham) verkozen tot lekkerste handappel van Nederland. Er werd...

Lees meer

Een terugblik op Terra Madre Salone del Gusto 2018

Eens in de twee jaar opent Slow Food International de deuren naar het walhalla van smaakvolle delicatessen en zinnenprikkelingen. Zo ook van 20 tot en met 24 september 2018, toen meer dan 7000 afgevaardigden uit 150 landen, van evenementenhal Lingotte Fiere te Turijn...

Lees meer

10 jaar Slow Food Utrecht professionals

Het Slow Food Utrecht Professionals netwerk bestaat 10 jaar en dat was een feestje waard! Op 15 oktober werd dat gevierd bij Héron Petit Restaurant in Utrecht. Ernst Hart opende de bijeenkomst met de hartelijke groeten van de leden die niet bij deze speciale editie...

Lees meer

Slow Food daagt je uit

Onze wereldwijde voedselproductie heeft grote impact op het klimaat. Tegelijkertijd is ons voedsel ook slachtoffer van klimaatverandering die grootschalige voedselproductie teweeg brengt. Slow Food gelooft erin dat wij - samen met jou - de transitie naar een duurzamer...

Lees meer

Vacature: Bestuurslid Communicatie & PR

Slow Food wil in Nederland dé inspirerende en verbindende bron zijn van good, clean en fair food voor iedereen. Een cruciale opdracht hierin is het versterken van de communicatie en PR, zodat Slow Food bekender wordt en de verhalen en kennis van de beweging beter...

Lees meer

10 jaar SFYN Academie, 10 jaar verandering

Voor de tiende keer op rij organiseert het Slow Food Youth Network (SFYN) de jaarlijkse SFYN Academie. Dit lesprogramma biedt jongeren tussen de 18 en 35 jaar inspiratie en handvatten om actief bij te dragen aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Met de...

Lees meer

Vooruitblikken op Terra Madre Salone del Gusto 2018

Iedere twee jaar wordt het grootste Slow Food event ter wereld georganiseerd in Turijn (Italië): Terra Madre/Salone del Gusto. Hier komen Slow Food producenten, chefs, studenten, activisten en iedereen, die nieuwsgierig is naar Good, Clean en Fair voedsel, samen. Vijf...

Lees meer

Wat eten we vandaag? Schaap!

Als je verantwoord vlees zoekt voor de barbecue, probeer dan bij een schapenhouder een stuk schaap te bemachtigen. En organiseer een Slow Food barbacoa, een trage barbecue met schaap of geit. Ook echt iets voor de foodies, want niet iedereen heeft er lol in om een...

Lees meer

De wandelende fijnproever

Wildplukken, er zijn tegenwoordig zoveel mensen die dat doen. Maar wist je dat Ria Loohuizen in Nederland zo’n beetje de eerste was? Zij zoekt en plukt al ruim 30 jaar de lekkerste ingrediënten bij elkaar. Vele daarvan kun je niet eens kopen in de winkel. Zin in zo’n...

Lees meer

Slow Food op vakantie

Of je nu wandelt, de auto instapt of toch het vliegtuig neemt, ontdek Slow Food ook op vakantie! Wereldwijd bestaat ons netwerk uit inspirerende producenten en bijzondere chefs. De vakantie is de perfecte periode om de verscheidenheid van het netwerk te ontdekken....

Lees meer

AGENDA 2019

ARCHIEF NIEUWSBRIEVEN