Ondanks het feit dat corona ook het afgelopen jaar roet in het eten gooide, heeft Slow Food Utrecht bepaald niet stil gezeten. Een update.

 

Stimuleringsprijs voor Très Jolie

Onze Algemene Ledenvergadering kon gelukkig een fysieke bijeenkomst zijn. We waren te gast bij Het Lokaal in Amersfoort. Cor Holtackers (mede-eigenaar en SFU-lid) lichtte de formule van Het Lokaal toe en praatte ons bij over het ingewikkelde reilen en zeilen in de lastige covid-periode.

Tevens reikten we de 5e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs uit aan Très Jolie uit De Glind. Deze biologische fruittuin biedt een plek om, ook innerlijk, tot rust te komen en te genieten van wat de natuur ons te bieden heeft. Nadat een brand de abri compleet had verwoest, is er met hulp van vrijwilligers opgeruimd en inmiddels staat er weer een prachtige nieuwe abri. Deze veerkracht wilden wij graag belonen met de Stimuleringsprijs. Wij hopen van harte dat iedereen nog lang kan blijven genieten van de pluktuin, de heerlijke taarten en de goede sfeer!

 

 

Verticale tuinbouw bezocht

Ook hebben wij een interessant bezoek gebracht aan GROWx. Dit is een agrotechnologisch bedrijf dat met ‘vertical farming’ groenten produceert. Volgens sommigen een noodzaak, gezien alle ontwikkelingen en bedreigingen op demografisch, klimatologisch en ecologisch gebied. Volgens anderen juist een volstrekt ongewenste richting voor voedselproductie.

 

De centrale vraag was wat ons betreft: hoe verhouden dergelijke ontwikkelingen zich tot ons Slow Food gedachtegoed? Het bezoek resulteerde in een interessante rondleiding en een prettig gesprek!

 

 

 

Wijn uit Elst (Utrecht)

Ons professionals netwerk was te gast op Wijndomein Tussen Rug en Rijn in het dorpje Elst, mooi gelegen tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Nederrijn. Simon, Sjan en dochter Lianne Crone ontvingen ons hartelijk met veel uitleg over het productieproces van wijn en de keuzes die je daarbij kunt maken. En over de aanleg van de wijngaard en de nieuwe druivenrassen die geschikt zijn voor ons klimaat. Een rondleiding over het terrein en in de productieruimte, met tot besluit een proeverij van 6 wijnen, maakten het bezoek compleet.

 

 

 

Politieke aanbevelingen voor Utrecht aangeboden

Slow Food Nederland wil graag dat duurzaam en gezond voedsel een integraal onderdeel wordt van gemeentelijk beleid. Daarom heeft onze politieke werkgroep in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 acht aanbevelingen opgesteld voor lokale verkiezingsprogramma’s. 

Slow Food-leden roepen we graag op om deze te verspreiden onder politici in hun eigen gemeente. De aanbevelingen kun je hier vinden.

Na de landelijke aftrap in Eindhoven, was vervolgens Utrecht aan de beurt voor de presentatie van ons manifest ‘Voedsel op het Programma’. Ernst Hart, voorzitter van Slow Food Utrecht en van de politieke werkgroep van Slow Food Nederland, overhandigde de aanbevelingen aan de Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg en een aantal (kandidaat)raadsleden.

Het document werd met enthousiasme in ontvangst genomen tijdens de eerste Voedselconferentie van de gemeente Utrecht. Op deze conferentie is een start gemaakt met het opstellen van de Utrechtse Voedselagenda, in samenwerking met een groot aantal betrokken Utrechtse inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Dat is dus heel goed Utrechts nieuws!

 

SFYN Utrecht favorietenkaart

Met veel plezier raden we een rondwandeling aan van onze jonge collega’s van SFYN Utrecht. Zij hebben hun food-favorieten op een rij gezet en een mooie kaart gemaakt, zodat je de stad Utrecht met andere ogen kunt bekijken. Van boer tot boodschap en van brunch tot borrel! Ontdek de adresjes via www.sfyn.nl.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!