UTRECHT

UTRECHT

UTRECHT

Slow Food Utrecht is gestart in 2004 en inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste communities van Slow Food Nederland. Wie meedoet met Slow Food Utrecht zet zich in voor het behoud van voedselbiodiversiteit en eetcultuur in Nederland.  Voor onze leden organiseren we diverse activiteiten met als doel kleinschalige producenten, koks en consumenten uit Utrecht en omgeving bij elkaar te brengen. Dankzij deze activiteiten krijgen leden meer kennis over good, clean en fair eten, lokale producten, producenten en productiemethoden. Daarnaast staat genieten centraal: genieten van good, clean en fair eten. Ook reikt het bestuur jaarlijks de Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs uit.

ONZE ACTIVITEITEN

Slow Food Utrecht Aan Tafel

Tijdens Slow Food Utrecht aan Tafel zijn we te gast in een restaurant met een keuken waar good, clean en fair eten de basis van het menu vormt…. Dat is de Slow Food gedachte. Uiteraard horen we dan ook het verhaal achter de producten van de restaurateur. Slow Food Utrecht Aan Tafel wordt ongeveer twee keer per jaar georganiseerd.

Slow Food Utrecht Professionals

Ben je professioneel actief in de foodsector? Dan zijn de netwerkbijeenkomsten van Slow Food Utrecht voor Professionals echt iets voor jou. Het netwerk bestaat uit leden die professioneel in de foodsector actief zijn en zich daarbij laten inspireren door het Slow Food gedachtegoed. Bijvoorbeeld producenten zoals boeren, tuinders en bakkers, maar ook koks, cateraars, restaurateurs, importeurs en journalisten. We hanteren een dubbele doelstelling: het uitwisselen van producten, kennis en ervaring én het organiseren van activiteiten (excursies, workshops, proeverijen). Er is elk seizoen een professionals bijeenkomst op een interessante locatie (vaak bij één van de leden). Meer weten? Neem contact op met Ernst Hart.

Slow Food Utrecht Aan de Slag

Leuke slow food workshops waarbij je zelf niet stil zit? Dat is het idee achter Slow Food aan de Slag. Kijk in de agenda voor de komende workshops en excursies. 

Slow Food Utrecht Op Pad

Slow Food Utrecht op Pad is de formule waarbij we op een biologische / streekmarkt staan en koken met de producten van de markt. De doelstelling is tweeledig. Enerzijds willen we de producenten helpen met het verkopen van hun waar door er lekkere dingen van te maken en die gratis uit te delen aan de bezoekers van de markt. Anderzijds willen we met de kraam de naamsbekendheid van Slow Food vergroten en mogelijk nieuwe leden werven. 

Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs

De Stimuleringsprijs van Slow Food Utrecht wordt jaarlijks uitgereikt aan een Slow Food waardig initiatief (good, clean and fair) dat stimulering behoeft. Naast een geldprijs (t.w.v. 1 euro per lid van Slow Food Utrecht) zorgt het bestuur van Slow Food Utrecht ook voor extra aandacht voor het initiatief in de media en binnen het netwerk van Slow Food Nederland algemeen en Slow Food Utrecht in het bijzonder. De uitreiking vindt plaats tijdens de algemene ledenvergadering van Slow Food Utrecht. 

GEBIED

Community Slow Food Utrecht bestrijkt de gehele provincie Utrecht.

 

CONTACT

Aan Tafel bij Oproer: 100% vegan

Aan Tafel bij Oproer: 100% vegan

De Slow Food challenge “the meatless week”: Een ideale gelegenheid voor Slow Food Utrecht om op 7 oktober een Aan Tafel te organiseren bij Brouwerij Oproer. Een aantal jaar geleden hebben bierbrouwers Bart-Jan Hoeijmakers en Mark Strooker de krachten gebundeld en zijn...

Lees meer
10 jaar Slow Food Utrecht professionals

10 jaar Slow Food Utrecht professionals

Het Slow Food Utrecht Professionals netwerk bestaat 10 jaar en dat was een feestje waard! Op 15 oktober werd dat gevierd bij Héron Petit Restaurant in Utrecht. Ernst Hart opende de bijeenkomst met de hartelijke groeten van de leden die niet bij deze speciale editie...

Lees meer
De wandelende fijnproever

De wandelende fijnproever

Wildplukken, er zijn tegenwoordig zoveel mensen die dat doen. Maar wist je dat Ria Loohuizen in Nederland zo’n beetje de eerste was? Zij zoekt en plukt al ruim 30 jaar de lekkerste ingrediënten bij elkaar. Vele daarvan kun je niet eens kopen in de winkel. Zin in zo’n...

Lees meer
Super picknick

Super picknick

Zondag 1 juli was de jaarlijkse picknick van Slow Food Utrecht. En wat voor een! Alles zat mee: de plek, het weer, het eten, het gezelschap. We waren deze keer te gast bij George en Andree Jambroes in Tienhoven. Op de grens van de Bethunepolder (beschermd...

Lees meer
Gids voor zelfvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers

Gids voor zelfvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers

Maar liefst 40.000 voedselpakketten worden in Nederland wekelijks via de Voedselbanken uitgedeeld. Met schroom klopte Mark Janssen in 2013 ook aan bij de Voedselbank. Janssen - bij Slow Foodies bekend van zijn geweldige paddenstoelenboeken – ging tegelijkertijd...

Lees meer
Hennen en haantjes op de Lankerenhof

Hennen en haantjes op de Lankerenhof

Tijdens de lentebijeenkomst van de Slow Food Utrecht Professionals waren de leden te gast bij Marjanne en Chris Borren op De Lankerenhof in Voorthuizen. Op hun biologische leghennenbedrijf is veel aandacht voor dierenwelzijn, milieu en mens. Na een korte inleiding...

Lees meer
Leestip: Blijven eten

Leestip: Blijven eten

Hoe kunnen we ons in de toekomst voeden? Dat is de vraag van Lars Charas in het boek “Blijven eten”. Hij staat hierin niet alleen, getuige de verhalen in dit boek, die zeker Slow Foodies zeer zullen aanspreken. ‘De toekomst is dichterbij dan menigeen denkt, dus we...

Lees meer
The Green House Utrecht: toppunt van circulariteit

The Green House Utrecht: toppunt van circulariteit

Utrecht is een bijzonder nieuw restaurant rijker: The Green House. Op 23 april kregen we een rondleiding door het bijzondere pand op de Croeselaan en genoten we in het restaurant van een prima ontbijt. En wat maakt deze nieuwe hotspot zo uniek? Circulariteit. Dat is...

Lees meer
Kookboek: Mari plukt de dag

Kookboek: Mari plukt de dag

Als groenteliefhebber was ik al dol op de Groentebijbel van Mari Maris, maar dat is slechts een klein boekje vergeleken met het kloeke nieuwe boek “Mari plukt de dag”. Qua formaat en het gewicht van ruim 2 kg lijkt het zelfs meer een koffietafelboek dan een kookboek....

Lees meer
Eerste Slow Food markt Vianen groot succes

Eerste Slow Food markt Vianen groot succes

Op het terrein van Fort Everdingen barstte zaterdag 24 maart de eerste Slow Food Markt Vianen los. De markt werd officieel geopend door de Wethouder André Landwehr, die aangaf zelf groot voorstander te zijn van ‘good, clean & fair’ producten. Uit handen van Slow...

Lees meer

AGENDA

There are no upcoming evenementen at this time.

BESTUUR

SLOW FOOD

Ernst Hart

Ernst Hart

Voorzitter & coördinator Slow Food Utrecht Professionals

Hugo Rosenberg

Penningmeester

Ellen Rippen

Secretaris

Mia Lageschaar

Evenementencoördinator