Uitgemolken , Blaarkopkaas

Per 1 juni houdt het bedrijf Brandroodkaas in Ede op te bestaan. Na meer dan 15 jaar kaasmaken, eerst door Michiel Cassuto, en de laatste jaren door Arjan en Karina Schermer wordt het bedrijf noodgedwongen opgeheven. De kaasvoorraad en de runderen worden verkocht. Arjan: “Onze kaas was geen gemakkelijke kaas om te maken en kost ook meer melk per kilo kaas dan bijvoorbeeld goudse terwijl de productie van het Brandrode rund laag is.” Er blijven daarmee nog slechts 2 bedrijven binnen het Slow Food Presidium over die Brandrode runderen melken en de melk verkopen. Meer informatie over het Brandrode rund.

Tekst // René Zanderink

Blaarkopkaas 

Jarenlang werd kaas gemaakt van een ratjetoe aan runderrassen en onbekende herkomst, Boeren Goudse Oplegkaas kon van diverse koeienrassen gemaakt worden. Alleen schapenkaas werd in Nederland van specifieke rassen gemaakt, het Fries-Zeeuwse melkschaap of de melktypische Texelaar, en vrijwel alle geitenkaas wordt op enkele uitzonderingen (bonte geit van Brömmels in Winterswijk) van melk van witte geiten gemaakt. In het buitenland is het gemeengoed dat 1 ras garant staat voor een bepaalde kaas, denk aan de Franse Abondance. In de jaren ’80 kwam Remeker met kaas van Jersey runderen, maar er is ook kaas van Blaarkoppen. In Groningen werd tot voor kort alle kaas anoniem aan de melkfabriek geleverd. Net over de grens in noord-Drenthe is vorig jaar midden in de coronacrisis Maurits Tepper met zijn vrouw Jessica op de Eytemaheert gestart met een eigen kaas van blaarkopmelk. Ze zijn daarmee na de Binnenveldse Hooilanden in Bennekom (gemaakt door Meester Affineurs in de Gelderse Vallei) en de Sophiahoeve in Warmond (met hun Boeren Leidse kaas met sleutels) minimaal het derde 100% zuivere blaarkopbedrijf met kaas uitsluitend gemaakt van eigen blaarkoprunderen. Voor een complete lijst, zie: Blaarkopproducten. Zowel de Blaarkop als het Brandrode rund zijn opgenomen in de Nederlandse Ark van de Smaak, binnenkort te zien in het boek over de 100 items van de Nederlandse Ark. Griene Tsiis is een ‘groene kaas’ (door de toevoeging van peterselie) die wordt gemaakt van melk die afkomstig is van Friese roodbonte koeien die op de klassieke Friese kophalsromp boerderij De Heidepleats uit 1884 worden gemolken. 

Dergelijke kazen zijn niet alleen lekker maar bevorderen ook de herkenbaarheid en biodiversiteit. Meer biodiversiteit bevordert meer smaken en meer variatie, minder monocultuur, ook in de wereld van de kaas.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!