Zelf groenten fermenteren is geweldig om te doen, goed voor je gezondheid en de resultaten zijn fantastisch. Er zijn al veel boeken over fermenteren geschreven, maar het boek Tsukémono van Slow Food Utrecht-lid Peter van Berckel is uniek. Het maakt niet uit of je nog nooit met fermentatie aan de slag bent geweest of al wat meer ervaren bent. Het boek biedt je de kans om snel en gemakkelijk de lekkerste zelfgemaakte zoetzure groenten op tafel te zetten.
Wie wel eens in Japan is geweest weet dat bij een maaltijd daar altijd misosoep, rijst en groene thee worden geserveerd. Maar wat ook nooit zal ontbreken is Tsukémono. Tsukémono staat voor “ingemaakte dingen”, in het Engels ook wel “pickles” genoemd. Deze zoetzure groenten zijn een perfecte manier om vette smaken in de maaltijd af te breken en je mond te verfrissen. In dit boek leert kok en natuurvoedingskundige Peter je op een snelle en eenvoudige manier deze groente pickles te maken.
Fermented Fast Food
Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar je eet waarschijnlijk al volop gefermenteerde producten. Yoghurt, zuurdesembrood, vissaus, bier, tempé en zuurkool, het zijn allemaal voorbeelden van gefermenteerde producten. Het zelf maken van zuurkool kost veel tijd, van Tsukémono juist niet en dat komt door het gebruik van de zogenoemde pickle-pers. Tsukémono noemt Peter dan ook ‘fermented fast food’. In het eerste deel van het boek legt Peter haarfijn uit hoe het pickelen en die pers werkt en deelt hij al zijn andere korte-fermentatie-geheimen. Trouwens: voor wie vaak restjes groenten overhoudt, is deze fermentatiemethode ook ideaal (ook goed tegen verspilling!). Alle groenten die je ook rauw kunt eten, kun je in de pickle-pers gebruiken.
Smaakvolle recepten
Peter zou Peter niet zijn als hij ook niet zijn lekkerste Japanse en Westerse recepten voor snelle groentefermentaties deelt. Is een pickle eenmaal klaar, dan is deze nog 2-3 dagen houdbaar in de koelkast. Maar ik durf te wedden dat je die 3 dagen echt niet zult halen. De smaken van de pickles zijn te lekker. Peter is overigens ook docent en medeoprichter van de Groene Kookacademie. Hij verzorgt tevens kooklessen aan de Kraaybeekerhof. Dus als je liever eerst een fermentatie-workshop bij hem volgt, meldt je dan aan via de website van Peter. Daar kun je ook de pickle-pers bestellen in diverse maten in plastic (BPA-vrij) en glas en natuurlijk het boek.
Mogelijkheden zijn eindeloos
Het boek leest vlot weg en de recepten zijn duidelijk beschreven. En dat niet alleen, het is ook nog prachtig vormgegeven met mooie foto’s en van een Japanse eenvoud. Het boek heeft een groot formaat, blijft goed openliggen en heeft een praktisch leeslint. Een verklarende Japanse woordenlijst, receptenregister, bronvermelding en een goede index maken het boek compleet. Daarom is het advies: ga aan de slag met het boek, de pickle-pers, groenten en smaakmakers en er gaat een heel nieuwe wereld voor je open. Leer het zo van Peter en ga daarna lekker experimenteren, dan zijn de mogelijkheden en nieuwe smaaksensaties werkelijk eindeloos. Al met al is het boek een aanrader voor iedereen die van gezond, lekker en natuurlijk eten houdt.
Meer informatie en bestellen:
Tsukémono – snelle groentefermentaties uit Japan, Peter van Berckel, Uitgeverij Rineke Dijkinga Books, ISBN 9789081821575, € 28,95
tekst // Reina van Bruggen