Utrecht is een bijzonder nieuw restaurant rijker: The Green House. Op 23 april kregen we een rondleiding door het bijzondere pand op de Croeselaan en genoten we in het restaurant van een prima ontbijt. En wat maakt deze nieuwe hotspot zo uniek? Circulariteit. Dat is het woord waar alle om draait.
Blokkendoos
Het pand is gebouwd als een “blokkendoos” die goed en snel uit elkaar te halen is. De planning is namelijk dat The Green House over 15 jaar een nieuwe bestemming krijgt. Nu is het een circulair restaurant, stadsterras, green hub en urban farm in één. Circulariteit – dus geen afval produceren – is het streven. Dat zie je overal terug in het pand. Van de plafonds tot het meubilair, van wandbekleding tot theemutsen en van menukaart tot servies: alles is zo groen en duurzaam als op dit moment mogelijk is. Bij de bouw van de The Green House en de inrichting zijn zoveel mogelijk hergebruikte materialen toegepast. De gevel, helemaal van glas, komt bijvoorbeeld van de voormalige Knoopkazerne, het dak van de kas komt van oude kassen uit het Westland. De klinkers op de begane grond komen van een oude kademuur uit Tiel. En de tafels is een van de vergaderruimtes is gemaakt van bermgras met aardappelzetmeel als lijm, de vloerbedekking is gemaakt van plastic dat uit de zee is gevist en de stoelen zijn via urban mining vergaard.
Dutch cuisine
De keuken volgt de zienswijze van The Dutch Cuisine. Dat betekent onder andere dat 80% van de gerechten bestaat uit groenten, en maar 20% uit vlees, vis of gevogelte. Ingrediënten zijn altijd uit het seizoen en waar zinvol lokaal (binnen 50 km). Maar liefst 25% van de ingrediënten (voornamelijk kruiden en garneringen) komen van de urban farm op de eerste verdieping van het pand. In de keuken staat een minimum aan apparatuur en het streven is om binnen 15 jaar stekkerloos te zullen koken. Op dit moment draait de hout gestookte oven op houtsnippers van Staatsbosbeheer en de koel- en vriescombinatie op een kooldioxidecompressor. De stroom wordt geleverd door PV-cellen die op het dak van het aangrenzende Rijkskantoor de Knoop liggen. Verder heeft het pand een eigen regenwaterbassin en verwerkt het biologisch afval in een composteermachine.
Circubijzonder
‘Er zijn wel 100 verhalen over The Green House te vertellen’, aldus de rondleiders. Dat kunnen we volmondig beamen. In ieder geval loopt het restaurant voor Nederland in circulariteit echt voorop. De rondleiders spraken dan ook de hoop uit een voorbeeld te zijn voor vele anderen. De bedrijven en investeerders achter het concept zijn grote namen als Rabobank, Albron en Ballast Nedam. Dat zijn wellicht geen namen die je in eerste instantie associeert met duurzaamheid en circulariteit, maar ze hebben de handen ineengeslagen voor de toekomst. Ook deze bedrijven realiseren zich dat we wel moeten overstappen van lineair naar circulair denken. Het is een plek waar ze willen laten zien dat circulair werken ook haalbaar en houdbaar is en zelfs op te schalen. Maar het draait ook gewoon om lekker eten en gasten verwennen. Het ontbijt was in ieder geval niet te versmaden, en ook nog in een geweldig leuke groene omgeving. Een bezoekje zal je niet teleurstellen. Ga een keer een hapje eten of meldt je aan voor één van de vele events. The Green House is echt circubijzonder!
Tip: bekijk op Foodtube een video over The Green House (duurt ca. 4 minuten). Chefkok Peter Scholte, wijnleverancier Simon Visscher en Ernest van de Voort die namens Albron het concept bedacht vertellen over het restaurant.
// tekst en beeld: Reina van Bruggen