Texelse Schapenkaas {Presidium}

Regio & naamgeving: Texel ( Noord Holland)
Categorie: Melk en melkproducten

BESCHRIJVING

Het groene eiland Texel wordt omringd door het eindeloze uitzicht op de staalgrijze Waddenzee en de Noordzee. Texel heeft zijn naam gegeven aan een beroemd schapenras: de Texelaars. Een ras dat met zijn brede schouders, dikke nek en korte poten suggereert dat het stevige weerstand tegen de elementen kan bieden. Texelaars werden van oudsher in eerste instantie gefokt voor het vlees, maar de melk werd wel gebruikt voor kaas. Een van de meest representatieve producten van de regio is een rustieke kaas met een nadrukkelijke smaak waarvan het aroma doet denken aan muskus en de zee: Texelse Schapenkaas. Gemaakt van rauwe schapenmelk, zuursel en stremsel. De kazen wegen tussen de vijf en zes kilo en zijn minimaal zes maanden gerijpt.

De kaas wordt alleen gemaakt tussen half mei en eind september als het gras sappig groen is. De rauwe melk wordt verwarmd tot maximaal 35 graden Celsius en dan gestremd. De wrongel wordt met water gewassen en dan geperst. De dag na de persing wordt de kaas gepekeld. De kaas krijgt een lucht- en vochtdoorlatende coating en wordt op de eigen boerderij opgelegd bij dertien tot vijftien graden Celsius. Na zes maanden heeft hij zijn optimale smaak bereikt. Kenmerkend voor de Texelse Schapenkaas is dat deze een wat droge consistentie heeft doordat er zoveel mogelijk wei uit de wrongel wordt gehaald.


ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Aanvankelijk waren de Bakkers de enige schapenkaasmakers op Texel die op traditionele manier werkten. Na contacten met Slow Food in 2002 besloten Anton en Jeanine Witte van kaasboerderij Wezenspyk om ook weer rauwmelkse schapenkaas te gaan maken. In 2003 richtte Slow Food met hen het Presidium Texelse Schapenkaas op. Het doel van het Presidium is om de oude reputatie van Texelse Schapenkaas in ere te herstellen en om andere schapenhouders aan te moedigen de kwaliteitseisen van het Presidium over te nemen en zo een goed inkomen te verwrven met deze kaas. De twee producenten maken kaas met natuurlijk stremsel en rauwe melk, bij voorkeur van Texelaar-Friesian schapen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!