Eens in de twee jaar opent Slow Food International de deuren naar het walhalla van smaakvolle delicatessen en zinnenprikkelingen. Zo ook van 20 tot en met 24 september 2018, toen meer dan 7000 afgevaardigden uit 150 landen, van evenementenhal Lingotte Fiere te Turijn in Italië, hun thuis maakten. Een verslag over Terra Madre – Salone del Gusto 2018: hét evenement voor de bewuste fijnproever.

 

Tekst // Evelien van der Leeden
Beeld // Evelien van der Leeden, Alessandro Vargiu & Francesca Cirilli

 

Een smeltkroes van smaak

Producenten, chefs, wetenschappers en allen die zich bezig houden met duurzame voedselproductie, verzamelden zich in de smeltkroes van de smaak. Terra Madre deelnemers kwamen uit de verste  uithoeken, bepakt en bezakt met hun rijke seizoensopbrengsten. Zo waren afgevaardigden van de Faeröer eilanden aanwezig, maar ook mensen zo ver als van de Galápagos eilanden en alles daar tussenin. Diverse culturen en gemeenschappen waren ruim vertegenwoordigd in Turijn. Traditioneel gaven de Europese landen en natuurlijk Italië zelf, een overtuigende acte de présence. Er is geen andere plaats dan Terra Madre zo uniek!

Vier dagen lang was Turijn het kloppend hart waar de wereld zich door voedsel met elkaar heeft verbonden. De saamhorigheid onder de deelnemers was warm en getuigde van diepe passie en bevlogenheid. Daarmee onderstreepte men eens te meer het gezamenlijk belang van schoon, puur en lokaal duurzaam geproduceerde voeding.

         

Symposia en paneldiscussies

Het gedachtengoed van Slow Food werd rijkelijk uiteen gezet in de verschillende symposia en paneldiscussies. Thema’s als biodiversiteit, non-GMO, agro-ecologische methodes voor het welzijn en de bescherming van bijen en insecten, het belang van wild gevangen vis en bewust consumentengedrag, maar ook issues op het gebied van leefstijl en gezondheid. Er was voldoende stof tot nadenken.

De drijvende kracht van Terra Madre blijkt keer op keer onuitputtelijk en divers in thema’s en onderwerpen waar men elkaar vindt in het feest der herkenning, ongeacht welke nationaliteit of achtergrond men vertegenwoordigt.

 

Koks op Terra Madre

Ook chefs zien het belang van Slow Food International en sluiten zich aan bij de Koks Alliantie. Daarmee maken zij een duidelijk statement solidair te zijn met duurzaam en lokaal geproduceerde producten en ingrediënten.

Het belang van het werken met lokale producten en het effect daarvan op de samenleving zijn kernboodschappen, die keer op keer terug komen wanneer een chef aan het woord komt. Zij zien het belang van gedragsverandering en deze begint bovenal dichtbij huis, bij onszelf, terug naar de bron.

Koks als Artur Martínez (Restaurant Capritx) and Marc Ribas (presentator Joc de Cartes TV3), sterren  van de Catalaanse cuisine, de ethische chef en kunstenaar Anatoly Kazakov (restaurant Selfie), de jonge gepassioneerde chef uit IJsland Gísli Matthías Auðunsson (restaurant Slippurinn) waren o.a. te vinden op Terra Madre 2018. Zij organiseerden de zogenaamde dinner dates in de verschillende restaurants verspreid over de stad.

Was dat nog niet exotisch genoeg, dan maakte indigenous Sioux chef Sean Sherman zijn opwachting met de revival van de pure inheemse, Noord Amerikaanse keuken volgens de tribal tradities van zijn voorouders in het chique restaurant Platti. En ook een veganistische Temple Food ceremonie door Jeong Kwan, een boeddhistische non uit Zuid-Korea (wel bekend van The Chef’s Table series op Netflix), was een ervaring die de gelukkige deelnemers zich nog lang zullen heugen. Het intense contrast tussen de Zen van Temple Food en de pracht en praal van de barokke omgeving, was immers met geen pen te beschrijven!

De signatuur die Slow Food International afgeeft met het uitnodigen van diversiteit en verscheidenheid in gastronomie en cultuur om zich op Terra Madre te presenteren, is ronduit benijdenswaardig en indrukwekkend te noemen.

 

                    

Feest en Babylonische spraakverwarringen bij de SFYN booth

Zo af en toe was het een Babylonische spraakverwarring, zo merkte de jongerendelegatie van het Slow Food Youth Network (SFYN). Handen en voeten werden gebruikt om elkaars standpunten te verduidelijken, maar wanneer de smaakpapillen werden getest, vertaalde zich onmiddellijk datgene wat men even daarvoor nog niet onder woorden kon brengen. Die woorden waren immers allang niet meer van toepassing en dus schetterde op zaterdag en zondag traditionele volksmuziek van de Balkan, gevolgd door muziek uit Uganda en Braziliaanse clubmuziek uit de booth van SFYN, mede dankzij Goede Vissers Jan & Barbara, die voor een indrukwekkend geluidssysteem hadden gezorgd.

 

 

Bijzondere ontmoetingen tijdens de indrukwekkende vlaggenparade

Het uitwisselen van ervaringen en visies, maar ook de nieuwe connecties die ontstonden onder het thema Food for Change, benadrukten het enorme belang van Terra Madre als ontmoetingsplek voor alle Slow Food afgevaardigden wereldwijd. De verbroedering van muzikanten uit alle windstreken en Slow Food afgevaardigden in spontane jams en zich al dansend uitleefden, maakten van Terra Madre 2018 een groot hartverwarmend feest.

Op zondagavond vond traditioneel een indrukwekkende afsluitende ceremonie plaats, waarin alle delegates zich verzamelden op het grote plein voor een concert. De nationale vlaggen doorkliefden de zwoele avondlucht, handen grepen elkaar vast als een grote familie. Er werd gedanst, gezongen en Carlo Petrini sloot af met een bevlogen speech waarin hij iedereen opriep te vechten tegen het systeem dat zich niet interesseert voor wat er gebeurt op de velden en zich niets aantrekt van inheemse culturen.

Er is overvloed voor iedereen, daarom moeten we elkaar zo veel mogelijk versterken op lokaal niveau en samenwerken, zodat we zelf de verandering zullen zijn. Wees genereus! ” aldus Carlo Petrini, oprichter van Slow Food, tijdens zijn afsluitende speech na afloop van de vlaggenparade.

 

De volgende editie van Terra Madre – Salone del Gusto zal in 2020 plaatsvinden.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!