Eind november, een koude maar prachtige heldere middag in Deurne. We zijn te gast bij boer Henk van Bijzonder Brabants. Na een warme ontvangst met koffie en een huisgemaakt ”petit boertje” (grotendeels uit ingredienten uit eigen tuin!) gaan we de tuin in. Henk vertelt ons alles over de  bijzondere peelrandbreuk. Deze loopt dwars door zijn tuin en veroorzaakt daar een soort ondergrondse waterval. Met een inventieve stalen scheidingswand met knoppen kun je letterlijk de hoogte van het water testen en ervaren. De peelrandbreuk zorgt voor een enorm verschil van grondwaterpeil op een relatief klein oppervlak.  Dit heeft natuurlijk effect op de teelt van de verschillende groenten: Sommigen gedijen beter bij drogere omstandigheden, anderen staan liever wat natter.

Boer Henk heeft de meest bijzondere groenten staan, sommigen zelfs een beetje exotisch maar ten allen tijde van de volle grond. Door het gebruik van kruiden en wisseling van specifieke gewassen probeert Henk zo natuurlijk mogelijk te werken waarbij planten en insecten elkaar versterken.  Veel van de groenten verbouwt Henk op aanvraag van restaurants in de regio. De creatieve koks zijn voortdurend op zoek naar pure smaken van bijzondere en vergeten groenten.

Na een toer door de tuin gingen we in de boerenschuur aan de slag  met zelfgeplukte spruiten. Hiervan maakten we – na een korte instructie en uitleg van Henk  – de basis voor gefermenteerde spruitjes met onder andere five spices en eigen venkelzaad. We sloten de dag af met een door boer Henk zelf bereid stamppot buffet. Uiteraard alles uit eigen tuin. We kijken terug op een fantastische, leerzame en smakelijke middag! En ….na ruim een week fermenteren smaakten de spruiten bijzonder lekker!

Zie Facebook Slow Food Brabant voor een foto impressie!

Tekst // Caroline Visscher

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!