Zondag 1 juli was de jaarlijkse picknick van Slow Food Utrecht. En wat voor een! Alles zat mee: de plek, het weer, het eten, het gezelschap. We waren deze keer te gast bij George en Andree Jambroes in Tienhoven. Op de grens van de Bethunepolder (beschermd natuurgebied) en de Loosdrechtse Plassen. Grote tuin, kippen, varkens, schapen, fruitbomen, enzovoorts. De zon had er zin in en er waaide een verkoelend windje (hoewel: de fietsers vonden het knap waaien).

Prachtig afvoerputje
De Bethunepolder heeft een rijke geschiedenis, waarover George uitgebreid vertelde. Er stroomt vanaf de Utrechtse Heuvelrug veel grondwater naar het gebied. George: “We zijn het afvoerputje van de Heuvelrug”. Het lukte eerst niet om de polder droog te leggen. In 1930 kreeg het Amsterdamse waterleidingbedrijf het voor elkaar. De polder werd daarna waterwingebied, en bovengrondse activiteit die het grondwater zou kunnen vervuilen moest verdwijnen. Natuurgebied tegen wil en dank. Bij de rondleiding door de tuin zagen we soorten appel- en perenbomen van allerlei rassen, maar ook pruimenbomen, braam en ander klein fruit. “Anders is alles tegelijk rijp”, zo legde George uit. Verder liepen er kippen van een formaat waar geen roofvogel aan durft te beginnen, schapen en een paar Bonte Bentheimers.

Tafel vol lekkernijen
Daarna was het tijd om een hapje te eten. De tafel was overladen met lekkernijen. Onder andere salades met bonen, bietjes, ei, couscous, makreel, zalm, vers brood. Te veel om allemaal op te noemen. Tegen 19 uur werd het tijd om op te ruimen en af te sluiten. Begin dit jaar aarzelden we of we picknick in het programma zouden opnemen. De belangstelling ervoor leek af te nemen. Op de Algemene Ledenvergadering stelden George en Andree voor om het nog een keer te proberen. Met 11 deelnemers was de groep bescheiden, maar de poging is meer dan geslaagd.

 

// tekst: Bert Meinders, penningmeester Slow Food Utrecht
// foto’s: Sieuwke de Vries, voorzitter Slow Food Utrecht

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!