Slow Food is partner van Bionext in de strijd tegen patenten op ons voedsel. Doe jij mee? Hier lees je wat er speelt, wat de gevolgen zijn en hoe jij mee kunt strijden tegen patenten op ons voedsel.

Wat is er aan de hand?
Steeds vaker vragen grote internationale bedrijven patent aan op natuurlijke eigenschappen van groenten. Dit gaat bijvoorbeeld over eigenschappen die een plant minder gevoelig maken voor bepaalde ziektes en plagen. Zo is er patent verleend aan een bedrijf dat paprika’s heeft ontwikkeld met een natuurlijke afweer tegen de witte vlieg, een schadelijk insect. Deze eigenschap komt van een wilde paprika uit Jamaica. Toch claimt het bedrijf dat het hún uitvinding is…
Door het patent wordt één bedrijf eigenaar van alle zaden, vruchten en planten die deze natuurlijke afweer in zich hebben. Met als gevolg dat andere bedrijven de paprikarassen met deze eigenschap niet meer vrij mogen gebruiken voor ontwikkeling van nieuwe (sterkere of betere) groenterassen. En dat terwijl deze eigenschap dus gewoon uit de natuur komt.

Wat zijn hiervan de gevolgen?
De ontwikkeling van nieuwe rassen wordt geremd, terwijl dit hard nodig is om rassen bestand te maken tegen bijvoorbeeld klimaatverandering. Zaadbedrijven die geen toegang hebben tot gepatenteerde eigenschappen worden uit de markt gedrukt.
Er blijven dus minder zaadbedrijven over. De controle over de wereldwijde zaad- en voedselproductie komt bij enkele multinationals te liggen. Hierdoor zal de diversiteit aan groenten (bijvoorbeeld tomaat, broccoli ect.) en rassen (soorten tomaten ect.) afnemen en zullen de prijzen stijgen. Dat betekent dus minder keuze op het land en op je bord.
Er zijn al meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten verleend en meer dan duizend zijn aangevraagd. Om dit proces te stoppen moet de Europese octrooiwet worden aangepast. Patenten staan dit voorjaar hoog op de politieke agenda in Brussel dus we moeten nu in actie komen! Want als dit zo door gaat, eten we straks nog maar één soort…

Wat nu?
Slow Food is partner van Bionext in de strijd mee tegen patenten op ons voedsel. Wil jij ook meedoen? Kijk dan op de website van ‘De Grootste Zaadbank van Nederland’. of ga naar Facebook en deel dit verhaal.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!