Meer dan 50 groenten telen, zonder gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en zware machines. Het kan! Dat laat Stijn Costermans zien op De Groentenakker in Odijk. Een tuinderij met een unieke aanpak, die werkt met oogstaandeelhouders. Hiervoor kreeg Stijn Costermans op zondag 10 december de 2e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs uitgereikt. Costermans ontving de prijs uit handen van Sieuwke de Vries, voorzitter van Slow Food Utrecht tijdens een 3-gangenlunch bij petit restaurant Héron in Utrecht.

Dit jaar is Stijn Costermans begonnen met De Groentenakker. Met inzet van inventief bedachte en zelfontwikkelde zaai-, poot- en wiedapparatuur heeft hij de grond omgetoverd in een waar groente paradijs. Costermans wil mensen zo kennis laten maken met de enorme diversiteit aan smaken, kleuren en geuren die er bestaan. Daarom kiest hij voor zijn tuinderij voor bijzondere rassen en veel variatie: hij teelt maar liefst 50 verschillende soorten groenten. Deze groenten worden bovendien op biologische wijze geteeld en krijgen de tijd om tot wasdom te komen, om zoveel mogelijk voedingstoffen op te nemen en smaak te ontwikkelen. Niet de opbrengst van alle groenten, maar de smaak staat bij De Groentenakker voorop. ‘Want’, zo stelt Costermans, ‘Is smaak niet uiteindelijk het meest belangrijk? Dat voedsel – naast gezond – vooral lekker is?’

Oogstaandeelhouders
Uiteraard kan een tuinderij niet bestaan zonder afnemers. Daarvoor heeft Costermans een heel eigen aanpak bedacht: hij werkt met oogstaandeelhouders. Deze aandeelhouders verbinden zich voor een seizoen aan de tuin en zij worden wekelijks voorzien van groenten van het seizoen waarvan ze de herkomst kennen. De teeltplanning stemt Costermans af op het aantal oogstaandeelhouders en zij betalen op hun beurt een eerlijke prijs. Costermans: ‘Terwijl de aandeelhouders kunnen genieten van dagverse groenten, zorg ik voor een grote diversiteit aan groenten en een verfraaiing van het landschap in Odijk. Bovendien hoeven mijn milieuvriendelijke, duurzame groenten uit Odijk bijna geen voedselkilometers te maken.’ Costermans staat te popelen om nieuwe oogstaandeelhouders te verwelkomen. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom om te komen helpen op de tuin. Uiteraard komt de Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs – een cheque van 275 euro -goed terecht. Costermans heeft al een mooie bestemming: een plantmachine om in de toekomst minder te hoeven bukken.

Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs
De Stimuleringsprijs van Slow Food Utrecht wordt jaarlijks uitgereikt aan een Slow Food waardig initiatief (good, clean and fair) dat stimulering behoeft. Naast een geldprijs (1 euro per lid van Slow Food Utrecht) zorgt het bestuur van Slow Food Utrecht ook voor extra aandacht voor het initiatief in de media en binnen het netwerk van Slow Food Nederland. De Stimuleringsprijs wordt jaarlijks uitgereikt op Terra Madre Dag (10 december; de verjaardag van Slow Food wereldwijd). Hiervoor kunnen leden van Slow Food Utrecht geschikte professionals voordragen die werkzaam zijn in de provincie Utrecht. Denk aan boeren, tuinders, koks, bakkers of andere professionals die werkzaam zijn in de voedingssector.

tekst: Reina van Bruggen / Slow Food Utrecht
fotograaf: Barbara Hart / Slow Food Utrecht

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!