Het Slow Food Presidium Limburgse Stroop ( SFPLS) breidt uit en verjongt! Daarnaast komt er dit najaar weer Herfskeuning. Het SFPLS is een samenwerkingsverband van ambachtelijke Limburgse stroopstokers, dat binnen de Slow Food-beweging al jarenlang de zorg heeft voor het stoken van traditionele, ambachtelijke Limburgse Stroop.
Tekst // Henk Hoogakker
Beeld // Presidium Limburgse Stroop
Tijdens een bijeenkomst in het Gulpener Brouwlokaal van het SFPLS zijn onlangs nieuwe leden als stroopstokers van het presidium geïnstalleerd. De nieuwe leden/stroopstokers zijn: Annemarie Steinschuld-Franssen, Rik Steinschuld, Magiel Vandewall en Leo Eussen. Dit betekent niet alleen een uitbreiding van het aantal stokers, maar ook een verjonging. Het is ook een versteviging van de familietraditie van stroopstoken. Henk Hoogakker, de voorzitter, reikte hen die avond het lidmaatschapsdocument uit. Uiteraard samen met de andere leden Roy Eussen (penningmeester), Mart Vandewall en Coen Eggen (bestuursleden), Hans Franssen (secretaris).
Daarnaast is die avond besloten weer Herfskeuning ( 60% peren en 40% appels) af te vullen. Deze echte Limburgse stroop, het visitekaartje van het SFPLS, is dus weer beperkt beschikbaar in het najaar. Dit uiteraard naast de andere stropen, die door de individuele leden worden gestookt.
Achterste rij v.l.n.r.: Rik Steinschuld, Hans Franssen, Magiel Vandewall, Leo Eussen, Mart Vandewall en Coen Eggen. Voorste rij v.l.n.r.: Henk Hoogakker, Annemarie Steinschuld-Franssen en Roy Eusssen.
Meer over het Presidium Limburgse Stroop
Het ambacht stoken van Limburgse Stroop uitgeoefend door de leden van het SFPLS is in 2017 erkend en opgenomen op de Nationale Inventarisatie Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. De basis hiervoor was onder meer een erfgoedzorgplan en een productieprotocol onder de titel ‘Van plantgat tot pot stroop’. Dat was een grote steun voor en erkenning van het ambacht stroopstoken en de wezenlijke rol van het SFPLS in het behoud van het unieke Limburgse cultuurlandschap met de karakteristieke hoogstamfruitboomgaarden. De doestellingen van het SFPLS zijn als volgt:
- Het promoten en ondersteunen van de productie van met name de authentieke en ambachtelijke Limburgse Stroop (60% peren en 40% appels).
- Het ondersteunen van het behoud en bevorderen van het hoogstamcultuurlandschap.
- Het ondersteunen en waar mogelijk optimaliseren van het oude ambacht stroopstoker ( ook als onderdeel van de kleinschalige land- en tuinbouw). Onder andere door het opleiden van nieuwe stroopstokers.
- Samen met andere organisaties consumenten leren om producten van hoge kwaliteit te herkennen en hen stimuleren om voor dergelijke producten te kiezen.
Meer weten? Bel met Henk Hoogakker via 0031653198929 of mail naar limburgsestroop@gmail.com.