Eerlijke lokale lokale producten en smaken uit de streek? Op 23 maart konden de bezoekers van de tweede Slow Food Markt Vianen er volop van genieten. De markt was een groot succes en verdient absoluut in de toekomst een vervolg. De markt vond plaats op het terrein van Fort Everdingen. Brouwerij Duits & Lauret was ook dit jaar weer de trotse gastheer van deze bijzondere streekmarkt.

Op de Slow Food Markt Vianen stonden kleinschalige producenten met hun eerlijke en lokale producten. Men ontmoette er telers, boeren en makers van het voedsel. Zij vertelden het verhaal achter de producten, puur en eerlijk. Uiteraard was ook de “Op Pad Kraam” van Slow Food Utrecht aanwezig, waar men kon proeven van kleine gerechtjes gemaakt van producten die men op de markt kon kopen.

Lokale producten van hoge kwaliteit
“Op de markt was een compleet pakket van duurzaam, veelal biologische streekproducten te vinden. Mensen staan versteld dat dit allemaal lokaal, duurzaam en van hoge kwaliteit te verkrijgen is”, aldus Wim Hermans, mede-organisator namens CittaSlow Vianen. Zo kon men ambachtelijke kazen van regionale koeien- en geitenmelk proeven bij Kaasboerderij van Rossum. Zuster Evie, bekend van de hemelse hangop en zalige zoetigheden, liet mensen kennismaken met lokaal gemaakte ambachtelijke foodproducten met een vleugje inspiratie! Gemaakt op de manier zoals oma dat vroeger ook deed, maar met inachtneming van de hygiëne-eisen van nu. Het originele recept, met een moderne twist. Ook De Pronckheer was er weer: een innovatieve, kleinschalige, ambachtelijke en duurzame distilleerderij die van natuurlijke grondstoffen pure distillaten maakt op maat en volgens de wensen van de klant. En de (h)eerlijke kaas van Kaasmakerij Huig van de Graaf was weer een van de grote successen van de markt. Vooral de blauwaderkaas “Everdinger Blauw” was niet versmaden. Dat is ook een zeer bijzondere kaas, die rijpt in wat waarschijnlijk de meest unieke kaasrijpingsplek van Nederland is! In Fort Everdingen, één van de vele stoere forten van de Hollandse Waterlinie, rijpen deze kazen in voormalige manschappenverblijven van de militairen. De Tuinen van Landgoed Everstein verkocht uit eigen teelt biologische groenten en fruit. Gansch Anders stond op de markt met vlees dat puur uit de natuur komt. Op de markt kon men lekker proeven van het ambachtelijke brood en banket van Desembakkerij Schalkwijk. En bij de Betuwe imker konden kinderen zelf rolkaarsen maken van bijenwas (en natuurlijk streekhoning proeven). Kwekerij Bijenkans was er met haar biologisch bijen- en vlinderplanten. Natuurlijk drinken we gezellig een fortbier van Duits & Lauret! Dit is slechts een greep van de deelnemers aan de Slow Food Markt Vianen.

Kijk op Instagram en Facebook voor nog meer foto’s en impressies van deze zeer geslaagde markt. Deze markt was een gezamenlijk initiatief van Slow Food Utrecht, Cittaslow Vianen en Duits & Lauret.

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!