Onze wereldwijde voedselproductie heeft grote impact op het klimaat. Tegelijkertijd is ons voedsel ook slachtoffer van klimaatverandering die grootschalige voedselproductie teweeg brengt. Slow Food gelooft erin dat wij – samen met jou – de transitie naar een duurzamer voedselsysteem kunnen versnellen. Daarom dagen wij je uit om mee te doen met de Food for Change challenge.
Tijdens deze challenge, van 16 tot en met 22 oktober 2018, vragen wij jou om één week geen vlees te eten, één week alleen lokaal voedsel te consumeren of één week geen afval te produceren. Op die manier word je niet alleen bewust van je eigen consumptiepatroon, maar kunnen jouw voedselkeuzes ook al bijdragen aan good, clean & fair voedsel voor iedereen.
Om je een beetje op weg te helpen tijdens de challenge, hebben wij hier een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet.
Eén week geen vlees eten
Varieer met groenten, granen en peulvruchten
Groentegerechten zijn kleurrijk en smaakvol. Verwen jezelf met diverse fruitige smaken, voeg verse kruiden toe, en maak je gerecht af met geroosterde noten. Een weekje zonder vlees wordt op deze manier vanzelf een feest.
Laat je inspireren door de Indiase of Libanese keuken
De Franse, Italiaanse of Scandinavische keuken is veelal gefocust op vlees en vis. Kijk eens verder dan Europa en laat je inspireren door de Indiase, Thaise of Libanese keuken. In deze landen is vegetarisch voedsel onderdeel van de cultuur en bestaan er talloze variaties van groenten, fruit en kruiden.
Experimenteer met bonen
Neig je, zo aan het einde van de week, toch naar een stukje vlees? Experimenteer dan met bonen. Door bruine bonen, rode uit, knoflook en wat gedroogde chili pepertjes te combineren maak je gemakkelijk je eigen bonenburger.
Eén week alleen lokaal voedsel consumeren
Breng een bezoekje aan een pluktuin of ga erop uit in je eigen omgeving
Ga opzoek naar een pluktuin bij jou in de omgeving en verzamel groenten en fruit van het seizoen. Of stap op de fiets en ontdek wat boeren en producenten bij jouw in de omgeving te koop hebben. Verzamel onderweg je boodschappen voor de rest van de week. Vraag ook eens rond wie van jouw vrienden en kennissen een moestuin hebben, en ga samen op pad om bruikbaars en lekkers uit de tuin te halen.
Plan je marktbezoek
Met een druk huishouden kan een markt bezoekje er zomaar bij inschieten. Bekijk daarom in het weekend of aan het begin van de week wanneer er markt is bij jouw in de buurt en wanneer je tijd hebt om daar langs te gaan.
Wat makkelijker
Bovenstaande tips zijn leuk, maar misschien wel wat tijdrovend. Heb je geen tijd om uitgebreid op pad te gaan? Kijk dan eens in je lokale supermarkt waar de producten vandaan komen. Koop brood bij de bakker die zijn meel bij de molen haalt, haal eieren uit de buurt, en groenten en fruit van een Nederlandse boer of teler.
Eén week afvalvrij leven
Neem standaard een extra boodschappentas mee
Zorg ervoor dat er je altijd een extra tas in je (fiets)tas of auto hebt liggen. Op die manier hoef je geen onnodige (plastic) tassen te kopen wanneer je op een onverwacht moment boodschappen doet. Neem daarnaast ook altijd een herbruikbaar groente-, fruit en brood tasje mee, zodat je geen onnodig verpakkingsmateriaal mee naar huis neemt.
Weet wat je koopt
Vermijd wegwerpproducten en neem voor onderweg altijd een drinkfles, bestek en een to-go beker mee. Koop, wanneer mogelijk, tweedehands producten. Tegelijkertijd kan je spullen die jezelf niet meer gebruikt naar de kringloop brengen of op een online marktplaats aanbieden; er zijn altijd wel mensen die ze kunnen gebruiken.
Kortom, met een paar simpele aanpassingen in je dagelijks leven is de Food for Change challenge helemaal niet zo moeilijk. Denk bewust na over wat je doet en koopt, zo maken kleine acties al het verschil!
Wij zien je bevindingen graag tegemoet met de hashtags #foodforchange en #slowfood. Succes!