Blij en trots is Roberto Coletti en terecht, hij won immers deze maand de prestigieuze Coppa d’Oro, de wereldbeker van ijsmakers. Elk jaar in de winter strijden internationale ijsbereiders in Italië om deze gouden beker. Dit jaar was de uitdaging het maken van het lekkerste vanille-ijs.

Glansrijk gewonnen
De wedstrijd vind ieder jaar plaats tijdens de oudste ijsbeurs in Italië. Dit jaar namen bijna 100 ijsbereiders deel. Na een eerste selectie door een deskundige jury bleven er 6 finalisten over. Deze finalisten streden vervolgens nogmaals tegen elkaar voor een jury die ambacht en vakmanschap beoordeelden. De ijsjes werden tot slot nogmaals op smaak beoordeeld door een derde jury. Bij iedere ronde waren punten te verdienen en die bepaalden wie de winnaar was. Uiteindelijk had Roberto 7 punten (op een totaal van 30) meer dan de nummer 2. Met het winnen van de Coppa d’Oro is Roberto nu hét boegbeeld voor de ijswereld.

Utrecht waardeert ijsgekte
“Een kroon op het werk”, aldus Roberto in een interview met RTV Utrecht. “Wij zijn supertrots dat we deze prestigieuze prijs naar Utrecht brengen. Utrecht is de stad die mijn ijsgekte waardeert.” En ook Slow Food Utrecht is heel trots op deze professional in ons netwerk. We hopen in Utrecht nog lang van het ijs te smullen.

Tekst // Reina van Bruggen
Beeld // Roberto Coletti