Afgelopen jaar heeft Slow Food samen met o.a. stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) de politiek op geroepen om de nieuwe fosfaatwetgeving niet ten koste te laten gaan van de zeldzame runderrassen in Nederland. Maar als de nieuwe fosfaatwet in gaat op 1 januari zullen veel boeren nu alsnog genoodzaakt zijn om zeldzame rassen weg te doen.
Dat betekend dat oude Nederlandse runderrassen net zo zeldzaam zullen worden als de geliefde pandabeer. En dat is niet alleen jammer tijdens een zondagmiddagwandeling langs de wei, maar het is ook een groot verlies voor onze biodiversiteit.
De koeien van Jelle
Met het aanbieden van de brandrode brandbrief leek er in Den Haag meer begrip te zijn voor het belang van het behoud van deze soorten. Maar na de langste formatie ooit is de toekomst van de Lakenvelder, het Brandrode rund, de Blaarkop en andere zeldzame rassen nog steeds onzeker. Daarom kregen we afgelopen vrijdag een mail van Jelle Hidma, veehouder uit Enschede met Lakenvelders.
Jelle ondersteunt de petitie: Red de Blaarkoppen, Lakenvelders en andere zeldzame koeienrassen gestart door o.a. Milieudefensie Leiden, Erfgoed Leiden, SlowFood Groene Hart, SZH, Vereniging Lakenvelder Runderen. Wij steunen deze actie en vragen jou om deze petitie ook te tekenen, want zo dragen we samen zorg voor de Nederlandse agro-biodiversiteit en beschermen we onze polderpanda’s.
Waarom zeldzame rassen beschermen?
Jelle geeft je drie redenen:
- De oude rassen passen bij uitstek bij een kleinschalige en extensieve veeteelt met korte gesloten kringlopen, het soort landbouw dat de overheid zegt te willen stimuleren!
- Deze dieren leveren minder melk, minder vlees en produceren minder mest. Zij zijn dus niet het probleem van het fosfaat overschot.
- In de nieuwe fosfaatwet maakt het ministerie geen onderscheid naar ras, zo komen de zorgwekkend kleine populaties zeldzame rassen verder onder druk!
// tekst: Hilde Segond von Banchet
// beeld: koeienvanjelle.nl