Wij zijn Slow Food Nederland! Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem.

Iedereen heeft recht op goed voedsel; duurzaam geproduceerd tegen een eerlijke prijs. Daarom brengen we mensen uit de hele voedselketen samen: boeren, tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Samen pakken we belangrijke voedselvraagstukken aan. Doe je mee? 

Ontvang iedere maand de Slow Food nieuwsbrief

Iedere maand verstuurt Slow Food Nederland een nieuwsbrief vol inspirerende en smakelijke events, nieuwsberichten en tips. Steun jij ook 'Good, Clean & Fair voedsel voor iedereen' én wil je op de hoogte blijven van alles wat er bij Slow Food Nederland gebeurt? Meld je...

Lees meer

Leestip: Blijven eten

Hoe kunnen we ons in de toekomst voeden? Dat is de vraag van Lars Charas in het boek “Blijven eten”. Hij staat hierin niet alleen, getuige de verhalen in dit boek, die zeker Slow Foodies zeer zullen aanspreken. ‘De toekomst is dichterbij dan menigeen denkt, dus we...

Lees meer

The Green House Utrecht: toppunt van circulariteit

Utrecht is een bijzonder nieuw restaurant rijker: The Green House. Op 23 april kregen we een rondleiding door het bijzondere pand op de Croeselaan en genoten we in het restaurant van een prima ontbijt. En wat maakt deze nieuwe hotspot zo uniek? Circulariteit. Dat is...

Lees meer

Kookboek: Mari plukt de dag

Als groenteliefhebber was ik al dol op de Groentebijbel van Mari Maris, maar dat is slechts een klein boekje vergeleken met het kloeke nieuwe boek “Mari plukt de dag”. Qua formaat en het gewicht van ruim 2 kg lijkt het zelfs meer een koffietafelboek dan een kookboek....

Lees meer

Eerste Slow Food markt Vianen groot succes

Op het terrein van Fort Everdingen barstte zaterdag 24 maart de eerste Slow Food Markt Vianen los. De markt werd officieel geopend door de Wethouder André Landwehr, die aangaf zelf groot voorstander te zijn van ‘good, clean & fair’ producten. Uit handen van Slow Food...

Lees meer

De Monitor onderzoekt zeldzame koeien 

Dinsdag 20 maart om 21.25 op NPO2 is het weer tijde voor tv-programma De Monitor. Deze onderzoeken Teun van de Keuken en Marijn Frank zeldzame runderrassen en het probleem van de fosfaatwetgeving. Oud-hollandse runderrassen met uitsterven bedrijgt In Slow Food...

Lees meer

Ik hou van ouwe mannen

Meer dan tien jaar geleden, in 2007, richtte ze samen met Ria Olijslager de Slow Food-afdeling in de Achterhoek op. Zo lang ze zich kan heugen verwerkt en eet ze dier en plant van kop tot kont, dan wel van schil tot pit. En ze is de ‘beschermheilige’ van alle...

Lees meer

Maak voedselgeschiedenis mee in Lauwersoog

Goede Vissers Jan en Barbara Geertsema (visserijbedrijf TS31) vangen sinds enige jaren steeds vaker een zalm of zeeforel met hun staande netten. Deze trekvissen hebben een belangrijke rol gespeeld voor de kleine visserij in de noordelijke kustregio. Om dit verhaal...

Lees meer

Zeeslag: het debat over pulsvisserij

– Scheveningen 22 januari 2018 Afgelopen donderdag viel er een berichtje in mijn mailbox van Slow Food Nederland. Of ik een blog wilde schrijven over de pulsvisserij. Aanleiding is het besluit van het Europese parlement om de pulsvisserij te verbieden. Op woensdag...

Lees meer

Red de Polderpanda: Teken de petitie

Red zeldzame runderrassen in Nederland door de petitie te tekenen. Zo roepen we politiek den Haag op om de fosfaatwet aan te passen en zeldzame rassen een uitzonderingspositie te geven.

Lees meer

Eten uit het seizoen: Het zonnetje in de pan

We hebben net een van de eerste vorstkoude nachten achter de rug. Het is kil als ik de ochtend erna de deur uitstap. Maar even later hangt daar een enorme dikke, oranjerood gloeiende bol laag aan de hemel boven de mistige velden. Wat een blij rond ding. Precies de...

Lees meer

5 redenen waarom je de doomsday drink-in’ niet mag missen

Aankomende zondag organiseren we samen met Slow Food Nederland de Doomsday Drink-in’, een bijzondere borrel waarbij we Terra Madre dagvieren en het netwerk beter leren kennen. Want hoewel het niet goed gaat met de biodiversiteit, geloven we niet dat het al tijd is om...

Lees meer

7 VRAGEN AAN: MESJOKKE

Elke maand stelt SFYN Utrecht 7 vragen aan een interessant persoon of bedrijf. Deze maand zijn het de eigenaren van het lokale chocolademerk Mesjokke. Zij maken (h)eerlijke chocolade in hun chocoladefabriek in de provincie Utrecht. (deze blog verscheen eerder op...

Lees meer

DUURZAAM ETEN VOOR DUMMIES #1 ‘HOE DAN?’

Hoi, ik ben Saskia, 25 jaar oud en ik roep echt al een hele tijd dat ik beter wil gaan eten. Maar ik doe het niet. Terwijl ik me er bewust van ben dat het anders moet, en anders kán. In het kader van verbeter de wereld, begin bij jezelf, ga ik tot aan december op zoek...

Lees meer

7 VRAGEN AAN: FIGO VAN ONNA

Gefermenteerd druivensap drinken we al eeuwenlang, toch klinkt de opkomst van de natuurwijn als een nieuwe trend. SFYN talkshow ‘Als Warme Broodjes #14 – Oude wijn in nieuwe zakken‘ in Pakhuis de Zwijger stond geheel in het teken van deze categorie wijn. Vandaag...

Lees meer

BLOG: GELD & DE TOEKOMST VAN DE LANDBOUW #1

Geld is een onderwerp dat iedereen beweegt. Sommigen zien geld als een probleem; het leidt af van belangrijkere zaken zoals gezondheid en geluk. Anderen ervaren geld meer als een hindernis; mooie ideeën komen niet zo ver zonder geld om ze uit te voeren. Geld zou dan...

Lees meer

18 november ALV met Paolo di Croce

De datum voor de tweede Algemene Ledenvergadering van het jaar is bekend: zaterdag 18 november van 14.00-17.00 uur komen de leden van Slow Food weer bijeen. Dit keer op de Kraaybekerhof in Driebergen. Paolo di Croce, secretary general van Slow Food International, komt...

Lees meer

BIRRA MADRE 4/5 en 11/12 november

De Nederlandse biercultuur bloeit als nooit tevoren. Als je dat ergens kan ervaren en proeven dan is het wel bij kleinschalige bierbrouwers met aandacht voor vakmanschap, smaak en lokaal ondernemerschap. Kom daarom volgend weekend naar de Slow Food Birra Madre 2017....

Lees meer

Menu for Change

Voor het eerst in de geschiedenis van Slow Food, lanceert dé voedselbeweging voor good, clean & fair food een wereldwijde campagne: Menu for Change. Met deze campagne vragen we aandacht voor de rol van onze voedselproductie op klimaatverandering, want ons huidige...

Lees meer

meld je aan voor de jan wolf scriptieprijs

Ben je student en heb je een Bachelor- of Masterscriptie geschreven die bijdraagt aan de kennis rond good, clean en fair food? Doe dan mee aan de Jan Wolf Scriptieprijs! De Jan Wolf Scriptieprijs wordt jaarlijks toegekend aan de auteurs van de bachelor- en...

Lees meer

AGENDA 2018