


Wij zijn Slow Food Nederland! Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem.

Iedereen heeft recht op goed voedsel; duurzaam geproduceerd tegen een eerlijke prijs. Daarom brengen we mensen uit de hele voedselketen samen: boeren, tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Samen pakken we belangrijke voedselvraagstukken aan. Doe je mee?


De wandelende fijnproever
Wildplukken, er zijn tegenwoordig zoveel mensen die dat doen. Maar wist je dat Ria Loohuizen in Nederland zo’n beetje de eerste was? Zij zoekt en plukt al ruim 30 jaar de lekkerste ingrediënten bij elkaar. Vele daarvan kun je niet eens kopen in de winkel. Zin in zo’n...
Lees meerSlow Food op vakantie
Of je nu wandelt, de auto instapt of toch het vliegtuig neemt, ontdek Slow Food ook op vakantie! Wereldwijd bestaat ons netwerk uit inspirerende producenten en bijzondere chefs. De vakantie is de perfecte periode om de verscheidenheid van het netwerk te ontdekken....
Lees meerSmaakvol en ambachtelijk Twente
Door heel Nederland vind je lokale Slow Food communities die bijzondere producenten kennen en je de smakelijkste adresjes kunnen wijzen. Zo ook Slow Food Twente. Hoewel de community Twente* nog vrij jong is, is Twente al heel lang een Slow Food regio bij uitstek. Hier...
Lees meerVerslag: Slow Food Chefs Alliantie vs. Ansjovis
Afgelopen maand ondernam de Slow Food Chefs Alliantie de eerste fieldtrip van 2018 naar Bergen op Zoom, geïnspireerd door Slow Fish (het Slow Food netwerk dat zich inzet voor duurzamere visserij) om daar in de wereld van de Nederlandse ansjovis te duiken. Lees...
Lees meerSlow Food bruist in Afrika
Vorige week was Slow Food Nederland voorzitter, Nelleke Don, aanwezig bij het International Slow Food Council in Nairobi (Kenia). 50 mensen uit 40 landen, verspreid over vijf continenten kwamen samen om elkaar en het Slow Food netwerk in Kenia te ontmoeten. Door:...
Lees meerGids voor zelfvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers
Maar liefst 40.000 voedselpakketten worden in Nederland wekelijks via de Voedselbanken uitgedeeld. Met schroom klopte Mark Janssen in 2013 ook aan bij de Voedselbank. Janssen - bij Slow Foodies bekend van zijn geweldige paddenstoelenboeken – ging tegelijkertijd...
Lees meerPioniers in financiering brengen hoop
Voor haar afstudeer-onderzoek sprak Susan Drion, oud-voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Nu blikt ze terug op deze ontmoetingen en destilleert vier lessen waar ook andere boeren en...
Lees meerMisschien wel de lekkerste groente
Stel we zien de zondvloed aankomen, welke groente en welk fruit móet Noach dan meenemen op zijn Ark? Dat is ongeveer de vraag die de initiatiefnemers van de Ark van de Smaak zich stelden en blijven stellen. Een van de gelukkigen is de ‘Champagnerode’ rabarber, hij...
Lees meerAardappelen voor fijnproevers en designliefhebbers
Na proeverijen en keuringen van kroospruimen en kersen heeft de Nederlandse Ark van de Smaak commissie onlangs ook diverse aardappelrassen op smaak, uiterlijk en kookkwaliteit beoordeeld. Drie rassen staken er uit: de Rode Eersteling, het Fries Woudgeeltje en de...
Lees meerOntvang iedere maand de Slow Food nieuwsbrief
Iedere maand verstuurt Slow Food Nederland een nieuwsbrief vol inspirerende en smakelijke events, nieuwsberichten en tips. Steun jij ook 'Good, Clean & Fair voedsel voor iedereen' én wil je op de hoogte blijven van alles wat er bij Slow Food Nederland gebeurt? Meld je...
Lees meerLeestip: Blijven eten
Hoe kunnen we ons in de toekomst voeden? Dat is de vraag van Lars Charas in het boek “Blijven eten”. Hij staat hierin niet alleen, getuige de verhalen in dit boek, die zeker Slow Foodies zeer zullen aanspreken. ‘De toekomst is dichterbij dan menigeen denkt, dus we...
Lees meerThe Green House Utrecht: toppunt van circulariteit
Utrecht is een bijzonder nieuw restaurant rijker: The Green House. Op 23 april kregen we een rondleiding door het bijzondere pand op de Croeselaan en genoten we in het restaurant van een prima ontbijt. En wat maakt deze nieuwe hotspot zo uniek? Circulariteit. Dat is...
Lees meerKookboek: Mari plukt de dag
Als groenteliefhebber was ik al dol op de Groentebijbel van Mari Maris, maar dat is slechts een klein boekje vergeleken met het kloeke nieuwe boek “Mari plukt de dag”. Qua formaat en het gewicht van ruim 2 kg lijkt het zelfs meer een koffietafelboek dan een kookboek....
Lees meerEerste Slow Food markt Vianen groot succes
Op het terrein van Fort Everdingen barstte zaterdag 24 maart de eerste Slow Food Markt Vianen los. De markt werd officieel geopend door de Wethouder André Landwehr, die aangaf zelf groot voorstander te zijn van ‘good, clean & fair’ producten. Uit handen van Slow Food...
Lees meerDe Monitor onderzoekt zeldzame koeien
Dinsdag 20 maart om 21.25 op NPO2 is het weer tijde voor tv-programma De Monitor. Deze onderzoeken Teun van de Keuken en Marijn Frank zeldzame runderrassen en het probleem van de fosfaatwetgeving. Oud-hollandse runderrassen met uitsterven bedrijgt In Slow Food...
Lees meerIk hou van ouwe mannen
Meer dan tien jaar geleden, in 2007, richtte ze samen met Ria Olijslager de Slow Food-afdeling in de Achterhoek op. Zo lang ze zich kan heugen verwerkt en eet ze dier en plant van kop tot kont, dan wel van schil tot pit. En ze is de ‘beschermheilige’ van alle...
Lees meerMaak voedselgeschiedenis mee in Lauwersoog
Goede Vissers Jan en Barbara Geertsema (visserijbedrijf TS31) vangen sinds enige jaren steeds vaker een zalm of zeeforel met hun staande netten. Deze trekvissen hebben een belangrijke rol gespeeld voor de kleine visserij in de noordelijke kustregio. Om dit verhaal...
Lees meerZeeslag: het debat over pulsvisserij
– Scheveningen 22 januari 2018 Afgelopen donderdag viel er een berichtje in mijn mailbox van Slow Food Nederland. Of ik een blog wilde schrijven over de pulsvisserij. Aanleiding is het besluit van het Europese parlement om de pulsvisserij te verbieden. Op woensdag...
Lees meerRed de Polderpanda: Teken de petitie
Red zeldzame runderrassen in Nederland door de petitie te tekenen. Zo roepen we politiek den Haag op om de fosfaatwet aan te passen en zeldzame rassen een uitzonderingspositie te geven.
Lees meerEten uit het seizoen: Het zonnetje in de pan
We hebben net een van de eerste vorstkoude nachten achter de rug. Het is kil als ik de ochtend erna de deur uitstap. Maar even later hangt daar een enorme dikke, oranjerood gloeiende bol laag aan de hemel boven de mistige velden. Wat een blij rond ding. Precies de...
Lees meerAGENDA 2019
- @ Boerderij Eyckenstein, Maartensdijk13:30 - 16:30MEER INFO>2302
- @ Fort Everdingen11:00 - 18:00MEER INFO>2303
- 2403
Rondleiding, borrel & kaasproeverij bij Zuivelboerderij De Driehoek
@ Zuivelboerderij De Driehoek13:30 - 17:30MEER INFO> - 1905
HEIDEWANDELING MET SCHAAPHERDER & AANSCHUIFDINER
@ Lachende Ooi14:00 - 19:00MEER INFO> - 1706
Ontdek onvergetelijke groenten op de Peelrandbreuk | BIJZONDER BRABANTS
@ bijzonderbrabants - MEER INFO> - 3006
SAVE THE DATE: 30 juni 2019 FOOD FESTIVAL DE ES
@ Tuin De Es Haaren - MEER INFO>