Al meer dan tien jaar loopt Dagmar Janousek internationale beurzen, conferenties en proeverijen af om de meest smaakvolle en bijzondere olijfoliën te selecteren. Zo proeft ze tussen de dertig en vijftig extra virgine olijfoliën per jaar en selecteert ze alleen de meest unieke, kwalitatief hoogwaardige en biologische olijfoliën voor Greenbites. “Ik vind het belangrijk dat olijfolie puur en uniek van smaak is. Daarnaast moet het van een boer komen die zorgvuldig te werk gaat en met liefde en passie voor zijn land en bomen zorgt.”

Tekst // Saskia Littooij
Beeld // Greenbites

Dagmar gaat elke zomer persoonlijk op bezoek bij één van de zelfstandige olijfboeren in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland. Zo weet zij precies waar de olijven vandaan komen, op welke gronden zij groeien en hoe de olijfoliën geproduceerd worden. “Vaak pluk ik een dag mee op de gaard, om een echte voeling te krijgen met het product.” Op die manier weet Dagmar welke olijfolie producten geschikt zijn voor Greenbites en dient het online platform als transparante marktplaats tussen boer en consument. “Dat is precies wat wij met ons farm-to-table concept willen bereiken: de distributie van biologische olijfolie producten uit mediterrane landen bevorderen en kleine boeren een platform geven waar zij op een transparante manier en zonder onnodige kosten hun unieke olijfoliën kunnen aanbieden”.

“Vaak pluk ik een dag mee op de gaard, om een echte voeling te krijgen met het product”

Van hobbyproject naar onderneming

Dagmar vertelt vol passie over haar onderneming, die zij in 2008 in eerste instantie oprichtte als maatschappelijk project naast haar fulltime kantoorbaan. “Ik heb een commerciële achtergrond, maar sinds dat ik mijn eigen bedrijf heb, ben ik mij steeds meer op duurzaamheid en eerlijke handel gaan richten.” Zo wekte haar passie voor gezonde voeding en het koken van mediterrane gerechten, haar interesse in duurzaam geproduceerde olijfolie. “Het begon als een hobbyproject, maar ik ben mij stapje voor stapje steeds meer gaan verdiepen in olijfolie en de diverse toepassingen ervan. Zo is olijfolie steeds waardevoller voor mij geworden; het is een heel simpel en puur oer-product en dat maakt het juist zo bijzonder!”

“Het is een heel simpel en puur oer-product en dat maakt het juist zo bijzonder”

 

“Olijfolie is niet alleen de basis van vele gerechten, maar het is ook een ontzettend divers en gezond product,” benadrukt Dagmar. “Veel mensen weten niet dat er ontzettend veel verschillende olijfoliën en olijfolie smaken zijn. Zo zijn er bittere olijfoliën die goed bij bonen- en groenten gerechten passen en zoete olijfoliën die soms zelfs wat weg hebben van vanille, bloem en honing.”

Bovendien zijn de olijfoliën ook erg verschillend in toepassing; sommige olijfoliën zijn speciaal geschikt om mee te bakken en braden, terwijl andere juist beter geschikt zijn voor salades en andere koude gerechten. “Wist je bijvoorbeeld dat een boterham met extra pure hagelslag heel lekker smaakt met olijfolie in plaats van met boter? Neem dan bijvoorbeeld een Agrestis Bell’Omio, die heeft een zacht kruidige smaak.”

 


Op zoek naar een unieke smaak

Elk jaar gaat Dagmar een aantal dagen op cursus om haar kennis over olijfolie bij te spijkeren. Op die manier is ze ook partner van Savantes geworden, een wereldwijd netwerk dat olijfolie experts opleidt en met elkaar verbindt. Door het ruiken aan en proeven van diverse olijfoliën, keurt Dagmar zo’n dertig tot vijftig olijfoliën per jaar. Alleen de oliën van hoogwaardige kwaliteit en met een bijzonder unieke smaak worden toegevoegd aan de collectie van Greenbites.

“Olijfolie is goed te proeven, maar laboratoriumtesten waarin de zuurtegraad en de hoeveelheid antioxidanten wordt gemeten, zijn ook erg belangrijk. Daarom controleren wij alle rapportages en officiële certificaten van de olijfboeren waarmee wij werken. Op die manier weten wij zeker dat wij de beste en meest pure producten op ons platform kunnen aanbieden.”

“Helaas wordt er erg veel gesjoemeld met olijfolie om de prijs in de winkels laag te houden,” vertelt Dagmar. Ze betreurt dat en raadt daarom aan om bewust na te denken over het soort olijfolie dat je koopt. “Koop liever wat minder voor beter: kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, dat komt je lichaam ook ten goede.”  

Koop liever wat minder voor beter: kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, dat komt je lichaam ook ten goede”
Tips om een goede olijfolie te herkennen

Maar hoe weet je of een goede olijfolie in handen hebt en waar kan je een goede olijfolie aan herkennen? Dagmar geeft een aantal tips:

1) ‘Extra virgine’
Kijk naar de omschrijving ‘extra virgine’ op het etiket. ‘Extra virgine’ betekent ‘koud-geperst’ en met een maximale zuurtegraad van 0,8%. Bovendien zal een goede olijfolie de zuurtegraad op het etiket vermeld staan.

2) Regio
Let op de omschrijving van de regio waar de olijfolie vandaan komt; hoe kleiner de regio, hoe beter. Wanneer er staat ‘gemaakt van olijven van Europese oorsprong’ op staat, dan betekent dat er een mengelmoes van olijfolie in de fles zit uit meerdere landen en regio’s.

3) Olijfsoorten
Lees de omschrijving van het aantal en de types olijfsoorten die in de olijfolie zitten. Er is niets mis met een goede blend, dat kan zelfs de olijfolie juist een goede complexiteit geven, maar bij meer dan drie of vier soorten wordt het al een meer commerciële blend.

4) Prijs
Let op de prijs van de olijfolie. Een biologische en ambachtelijk gemaakte olijfolie kost tussen de €15,- en €25,- per halve liter.

 

“Goed voorbeeld doet goed volgen en daar zet ik mij maar al te graag voor in”

Greenbites zet zich in voor kleine biologische boeren die hun olijven, zonder kunstmatige bewatering, bemesting of ongedierte bestrijding groeien, en de vruchten nog grotendeels met de hand plukken; deze boeren hebben vaak voeling met álle facetten van het proces; van plukken tot bottelen. “Zo ondersteun ik met Greenbites het gedachtegoed van degene die het goede doen. Goed voorbeeld doet goed volgen en daar zet ik mij maar al te graag voor in.”


— Op zondag 25 november nodigt Greenbites je uit voor de harvest-party in Amsterdam. Hier kan je diverse olijfoliën en andere producten proeven. Wil je meer weten over dit oogstfeest of over Greenbites? Kijk op www.greenbites.nl. Greenbites is officieel partner van Slow Food Nederland.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!