Ze wisten het al in 1899 toen de Notarisappel hoog scoorde op een nationale fruittentoonstelling, afgelopen week werd dit oorspronkelijk Veluwse appelras (vernoemd naar notaris/fruitteler Johan van den Ham) verkozen tot lekkerste handappel van Nederland.

Er werd afgelopen woensdag driftig geproefd, gewikt en gewogen, maar zowel de jury als het publiek waren unaniem in hun keuze, de Notarisappel is lekkerder dan de overige 7 genomineerde rassen die aan deze proeverij op de Fruithof in Frederiksoord te Drenthe meededen. De jury diende geblinddoekt haar oordeel te vellen, het publiek mocht uitbundig kijken en vooral voelen, ruiken en proeven. Beide gaven hun bevindingen op specifieke beoordelingsformulieren.

Op de tweede plaats eindigde de Rode Boskoop, bekend van de supermarkt voor de appeltaart, derde de ‘gewone’ goudrenet, en vervolgens de Ananas Reinette, Lombarts Calville, Lunterse Pippeling, Princesse Noble en tot slot de Dubbele Bellefleur. De exacte herkomst van Ananas Reinette en Princesse Noble is onbekend, de Lombarts Calville komt uit Noord-Brabant en de Notarisappel en de Lunterse Pippeling beide uit Lunteren (Gelderland).

Op basis van de internationale criteria voor toelating tot de Ark van de Smaak werden 3 winterappels (Lombarts Calville, Ananas Reinette en Lunterse Pippeling) en 2 herfstappels (Notarisappel en Princesse Noble) toegelaten. Dit betekent dat nu uit de Oranje Lijst met 725 rassen de eerste selectie is gemaakt. Deze appels dienen dus niet alleen vanwege de biodiversiteit maar ook vanwege hun uitmuntende smaak behouden te blijven. Hopelijk gaan deze 5 appelrassen vanaf nu dan ook aangeplant worden in achtertuinen en boomgaarden en gaan we ze ook terugzien in supermarkten en buurtwinkels.

Volgend jaar gaat de Ark van de Smaak-commissie de zomerappels en de zoete appels proeven.

Met dank aan de jury bestaande uit Auke Kleefstra en  Theun Kooistra van de Noordelijke Pomologische Vereniging (NPV) en Joke van de Ban (jury voorzitter en onafhankelijk hovenierster).

René Zanderink en Anna Groeninx van Zoelen namens de Nationale Ark van de Smaak Commissie van Slow Food Nederland.

Tekst // Ark van de Smaak commissie
Beeld // Marianne van Lienden