fbpx

Het was december 1989 toen afgevaardigden uit 15 landen het Slow Food Manifest ondertekenden. Dit moment markeerde de officiële geboorte van een voedselbeweging dat nu in ruim 160 landen vertegenwoordigd is. 

Tekst // Slow Food Nederland
Beeld // Gambero Rosso via Slow Food International

Toen al benadrukte het Slow Food Manifest dat we niet ten prooi moeten vallen aan het snelle leven (“fast life”). Integendeel, laten we rustig en langdurig genieten van geuren, kleuren, geluiden en smaken, zowel in de keuken als in onze leefomgeving. Nu – dertig jaar later – is het Slow Food Manifest minstens zo relevant en is het nog steeds hét uitgangspunt voor alle activiteiten en projecten van de beweging. Het Manifest luidt als volgt:

Slow Food Manifest

International Movement for the Defense of and the Right to Pleasure
“Born and nurtured under the sign of Industrialization, this century first invented the machine and then modelled its lifestyle after it. Speed became our shackles. We fell prey to the same virus: ‘the fast life’ that fractures our customs and assails us even in our own homes, forcing us to ingest “fast- food”.

“Let us defend ourselves against the universal madness of ‘the fast life’ with tranquil material pleasure”

Homo sapiens must regain wisdom and liberate itself from the ‘velocity’ that is propelling it on the road to extinction. Let us defend ourselves against the universal madness of ‘the fast life’ with tranquil material pleasure. Against those – or, rather, the vast majority – who confuse efficiency with frenzy, we propose the vaccine of an adequate portion of sensual gourmandise pleasures, to be taken with slow and prolonged enjoyment. Appropriately, we will start in the kitchen, with Slow Food. To escape the tediousness of “fast-food”, let us rediscover the rich varieties and aromas of local cuisines.

“We will start in the kitchen, with Slow Food”

In the name of productivity, the ‘fast life’ has changed our lifestyle and now threatens our environment and our land (and city) scapes. Slow Food is the alternative, the avant-garde’s riposte. Real culture is here to be found. First of all, we can begin by cultivating taste, rather than impoverishing it, by stimulating progress, by encouraging international exchange programs, by endorsing worthwhile projects, by advocating historical food culture and by defending old-fashioned food traditions. Slow Food assures us of a better quality lifestyle. With a snail purposely chosen as its patron and symbol, it is an idea and a way of life that needs much sure but steady support.”

Samen bouwen we aan een toekomstbestendig voedselsysteem

Door middel van de Ark van de Smaak, Chefs Alliantie en Presidia zet Slow Food zich al 30 jaar lang – op nationaal én internationaal niveau –  in voor goed voedsel; duurzaam geproduceerd en tegen een eerlijke prijs. De komende 30 jaar blijft Slow Food zich inzetten voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Slow Food kan jouw hulp daarbij goed gebruiken, want samen bouwen we aan een toekomstbestendig voedselsysteem! Doe je mee? Doneer nu!