Slow Food Rijnzoet

De toekomst van de voedselproductie in Nederland is zelden zo aan de orde van de dag geweest als nu. Van genuanceerde discussies tot felle protesten; we worden allemaal met het onderwerp geconfronteerd. De vraag die we onszelf moeten stellen gaat veel verder dan alleen stikstof: waar moeten we met ons landbouw- en voedselsysteem naartoe?

Nederland kent boeren die al jaren op fantastische wijze toewerken naar een duurzame landbouw op ecologisch, sociaal én economisch gebied. In al onze regio’s zijn mensen vol passie bezig met toekomstbestendig boeren. We vroegen onze Slow Food communities om één producent aan te dragen die Good, Clean & Fair boert in hun regio. Er zijn natuurlijk tal van voorbeelden, naast degene die we hier uitlichten.

 

André Jurrius, biodynamisch akkerbouwbedrijf ‘De Lingehof’

Sinds 2005 runt Andre het biodynamische akkerbouwbedrijf ‘De Lingehof’, onderdeel van het Landgoed Heerlijkheid Hemmen. Hier wordt gezonde, plantaardige voeding geteeld met oog voor mens en natuur.

André pioniert met zijn bedrijf op het gebied van de biodynamische teelt van nieuwe gewassen, zoals quinoa en witte lupine (eiwitrijke peulvrucht). De Lingehof is als een van de eerste gestart met de teelt van lupine en deelt haar teeltervaring in verschillende onderzoeken van het Louis Bolk Instituut (Protein-2-Food), kansrijke eiwitgewassen (BIOakkerbouw) en LIBBIO.

Verder wordt op de Lingehof nauw samengewerkt met Wageningen Universiteit op het gebied van bodembeheer, plantkunde, biologische landbouw en rurale sociologie, voor zowel onderwijs als onderzoek.

Naast zijn werk als biodynamische boer is André een van de oprichters van ‘Lekker Lupine!’, een organisatie die de teelt en consumptie van biologische lupine in Nederland stimuleert en op deze wijze bijdraagt aan de eiwittransitie. Hij is ook oprichter (de oprichtingsvergadering was 8 juni 2022!) van de vakorganisatie ‘Eiwitboeren van Nederland’: een krachtenbundeling van 29 telers van vlinderbloemigen, die op Nederlandse grond eiwitrijke grondstoffen (lupine, veldboon, kikkererwt en soja) voor levensmiddelen verbouwen.

Daar blijft het echter niet bij, André is ook nog een van de beheerders van Hoogstamfruit Hemmen. Een organisatie die zich inzet voor het behoud van het typische Betuwse landschap met hoogstamboomgaarden. Nu de meeste fruittelers overgestapt zijn naar laagstambomen, verdwijnen de hoogstamboomgaarden langzaam maar zeker uit het landschap. Begin 2000 zijn in verschillende boomgaarden op het Landgoed De Heerlijkheid Hemmen een grote hoeveelheid hoogstamfruitbomen, zoals de Notarisappel en de Groninger Kroon, aangeplant. Deze hoogstambomen kunnen bovendien worden geadopteerd. Slow Food Rijnzoet is sinds de oprichting de trotse adoptant van een van de bomen.

 

Schrijf je in voor de Slow Food Nederland nieuwsbrief en volg onze blog voor meer van dit soort verhalen!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!