fbpx

Ontdek de Ark van de Smaak: Limburgse perenappelstroop

Van de Brabant Bellefleur tot de Soester knol en van de Champagne Rode Rabarber tot de Zeeuwse Kreeft; Nederland beschikt over bijzondere seizoensproducten. Elk seizoen worden wij in de keuken geïnspireerd door grote culinaire variëteit. Slow Food wil de consumptie...

Lees meer

Slow Food Nederland zoekt penningmeester

Slow Food Nederland is op zoek naar een penningmeester die zich - samen met het bestuur - wil inzetten voor een duurzame transitie van de beweging. Zet jij je graag in voor een eerlijk en duurzaam voedsel voor iedereen? Ben je bovendien wegwijs met cijfers,...

Lees meer

Nederlandse boerenkaasmakers op Slow Cheese 2019

Van 20 tot en met 23 september 2019 vindt in Bra, Italië, weer de tweejaarlijkse manifestatie Slow Cheese plaats. Ook dit jaar zijn producenten van Nederlandse boerenkaas aanwezig bij de stands van het Slow Food Presidium Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) en het presidium...

Lees meer

Lakenvelders krijgen wederom waardering

Weer een Lakenvelderwinkel erbij! Afgelopen vrijdag werd in het Groene Hart in Warmond bij Leiden temidden van de vaarten, sloten en andere wateren een nieuwe deelnemer van het Lakenvelder Presidium welkom geheten. Tekst // René Zanderink Beeld // Slow Food Groene...

Lees meer

Van haver tot gort: je vindt het in de Graanrepubliek

Overal in Nederland zetten mensen zich in voor het behoud van biodiversiteit en agrarisch cultureel erfgoed. Iedere maand interviewt Maarten Kuiper - bestuurslid evenementen bij Slow Food Nederland én gezicht achter De Seizoensarbeider - één van hen. Hij onderzoekt...

Lees meer

Agrobiodiversiteit in Friesland

Goed nieuws voor alle moestuin eigenaren en eetliefhebbers in Friesland; deze provincie is namelijk de eerste van Nederland die erin geslaagd is zijn agrobiodiversiteit in kaart te brengen, veilig te stellen en te vermeerderen. Tekst // René Zanderink Beeld // Tjalke...

Lees meer

De Lakenvelders van Jelle Hidma

Overal in Nederland zetten mensen zich in voor het behoud van biodiversiteit en agrarisch cultureel erfgoed. Iedere maand interviewt Maarten Kuiper - bestuurslid evenementen bij Slow Food Nederland én gezicht achter De Seizoensarbeider - één van hen. Hij onderzoekt...

Lees meer

Ontdek de Ark van de Smaak in juni: Zeeuwse Kreeft

Van de Brabant Bellefleur tot de Soesterknol en van de Rabarber 'Red Champagne' tot de Zeeuwse Kreeft; Nederland beschikt over bijzondere seizoensproducten. Elk seizoen worden wij in de keuken geïnspireerd door grote culinaire variëteit. Slow Food wil de consumptie...

Lees meer

Slow Food Manifest

Het huidige Europese landbouw- en voedselsysteem is niet langer houdbaar. Slow Food is van mening dat iedereen recht heeft op goed, eerlijk en gezond voedsel. Het is hoog tijd voor een omslag in het huidige landbouw- en voedselsysteem, zowel binnen als buiten...

Lees meer

De beste lokale tips van Slow Food Limburg

De zon schijnt als ik in de auto stap, op weg naar het Zuiden. Ik wil erachter komen wat Limburg te bieden heeft op het gebied van good, clean en fair food. Als ik aan “slow food” en “Limburg” denk, denk ik aan ambacht en de Bourgondische leefstijl waar genieten van...

Lees meer

Slow Food Presidium Limburgse Stroop breidt uit

Het Slow Food Presidium Limburgse Stroop ( SFPLS) breidt uit en verjongt! Daarnaast komt er dit najaar weer Herfskeuning. Het SFPLS is een samenwerkingsverband van ambachtelijke Limburgse  stroopstokers, dat binnen de Slow Food-beweging al jarenlang de zorg heeft voor...

Lees meer

When wizards meet prophets

In 2050 telt de wereldbevolking naar schatting bijna 10 miljard mensen. Hoe krijgen we die miljarden monden op een duurzame manier gevoed? De Amerikaanse wetenschapsjournalist Charles Mann schreef er in 2018 een boek over. Daarin onderscheidt hij tovenaars...

Lees meer

Kansen voor een Provinciale Voedsel agenda

De voedseltransitie is in volle gang. Overal in ons land zijn mooie voorbeelden van vernieuwende concepten van duurzame landbouw, korte ketens en betrokken burgers. Voor een volgende stap in deze belangrijke ontwikkeling is ondersteunend beleid nodig. Het provinciale...

Lees meer

Grootste Klimaatmars in Nederland ooit

Op 10 maart ging Slow Food Nederland - samen met SFYN Nederland en initiatiefnemers Milieudefensie, FNV, Greenpeace, deGoedeZaak en de Woonbond - de straat op voor een goed en eerlijk klimaatbeleid. Met ruim 40.000 mensen op de been werd het de grootste...

Lees meer

Broodnodige hulp gezocht!

Helaas gaan Rob (secretaris) en Reina (media) dit jaar na de Algemene Ledenvergadering op 31 maart stoppen met hun bestuursfunctie bij Slow Food Utrecht. Rob omdat zijn werk steeds meer tijd in beslag gaat nemen, Reina omdat ze een jaar gaat reizen om zo haar...

Lees meer

Het Keunenhuis: van ossenpeer en Benny de beer

Het is ruim een jaar geleden dat we kop-tot-kont chef Nel Schellekens spraken over haar plannen voor een culinaire proeftuin en ‘no waste-keuken’ in en om het Keunenhuis in Winterswijk-Woold. Na drie jaar plannen maken begon afgelopen september de verbouwing. Hoog...

Lees meer

Een simpel leven…

Donderdag 21 februari gaat de documentaire ‘Schapenheld’ van Ton van Zantvoort in veertig bioscopen in première, nadat hij eerder op het IDFA en andere festivals te zien was. Naar aanleiding daarvan spraken we deze week met protagonist Stijn Hilgers over de film,...

Lees meer

Voedsel is geen accessoire, ofzo!

Met Halloween serveerde hij kraai in een uitverkocht restaurant, hij bakt dagelijks vers brood van eigen desem en zijn gasten maken geen schijn van kans om het etablissement te verlaten zonder dat ze het verhaal achter alle producten hebben gehoord. Het was dan ook...

Lees meer

Gezocht: Bestuursleden Stichting Boeren Goudse Oplegkaas

Stichting Boeren Goudse Oplegkaas is opgericht om de productie en handel te bevorderen van de traditionele Boeren Goudse Oplegkaas. Op dit moment is de stichting opzoek naar een aantal nieuwe bestuursleden. Wil jij je inzetten voor het behoud van deze unieke en...

Lees meer

Geld, macht en waarden in de landbouw

De minister van landbouw, Carola Schouten, heeft haar visie gepubliceerd over de toekomst van de landbouw (en daarmee voeding) in Nederland. Zij is de zoveelste minister die een visie verdedigt. Ik herinner me nog minister Veerman, die de landbouwhuisdieren zoveel...

Lees meer

De Bio-Beurs: Biologisch voedsel uit binnen- en buitenland

Van boer tot handelaar en van adviseur tot winkelier, op woensdag 23 januari en donderdag 24 januari waande de biologisch professional zich in de wereld van biologisch ondernemerschap op de jaarlijkse Bio-beurs in de IJsselhallen te Zwolle. Met zo'n 370 standhouders...

Lees meer

Eten is veel meer dan eten

Voorstanders van varkensflats prijzen deze aan als zeer milieuvriendelijk. Veel varkens op een flink aantal verdiepingen, met onderin het slachthuis. Dat scheelt vervoer en dierenleed tijdens het vervoer. Vergeten wordt echter dat varkens moeten eten en poepen. Het...

Lees meer

Wat ‘smaak’ voor mij betekent? Feest!

Na een paar jaar in loondienst gewerkt te hebben - onder andere als verkoper op de kaasafdeling van een supermarkt en als vertegenwoordiger van ‘Frans bake-off brood’ en later van een grote sauzenfabrikant - besloot Harry Schonewille [red: Harry, de Smaakspecialist]...

Lees meer

De beste lokale tips van Slow Food Rijnzoet

De voorvrouw van landgoed Grootstal in Nijmegen is stellig over het Unique Selling Point van Slow Food in Zuid-Gelderland: landschap. “We zijn hier sterk in transitielandbouw”, aldus Kien van Hövell. “Voedselbos Ketelbroek bijvoorbeeld pioniert al sinds 2009 met...

Lees meer

AGENDA 2019

ARCHIEF NIEUWSBRIEVEN