fbpx

Loek Hilgers (1950-2019): een roepende op de stille heide

In Ton van Zandvoorts documentaire Schapenheld (Sheep Hero) ruimde Loek Hilgers samen met zijn vrouw Margriet de keutels op die een kudde van 300 schapen op de stoep van een ijssalon net over de Belgische grens had achtergelaten. Desondanks wordt een proces-verbaal...

Lees meer

Ontdek de Ark van de Smaak: Zeeuwse platte oester

Van de Brabant Bellefleur tot de Soesterknol en van de Champagne Rode Rabarber tot de Zeeuwse Kreeft; Nederland beschikt over bijzondere seizoensproducten. Elk seizoen worden wij in de keuken geïnspireerd door grote culinaire variëteit. Slow Food wil de consumptie van...

Lees meer

Wie zoet is krijgt lekkers

Zoete appels? Wie doet er nog wat mee? Uit de hand smaken ze naar niets. Maar eenmaal gebakken of gedroogd en dan geweld zijn ze vol van smaak en aroma, en een beetje gekaramelliseerd heerlijk bij de bakbloedworst of balkenbrij. Kortom, wintervoer. De Nationale Ark...

Lees meer

Dutch Cuisine en Slow Food slaan handen ineen

Dutch Cuisine en Slow Food Nederland hebben een eenduidige doelstelling: beide zetten streekproducten op de kaart om een duurzamer voedselsysteem te stimuleren. Vanaf nu zetten de organisaties gezamenlijke projecten op waarbij de diversiteit van beide netwerken met...

Lees meer

Penningmeester gezocht

Slow Food Nederland is op zoek naar een penningmeester die zich - samen met het bestuur - wil inzetten voor een duurzame transitie van de beweging. Zet jij je graag in voor een eerlijk en duurzaam voedsel voor iedereen? Ben je bovendien wegwijs met cijfers,...

Lees meer

Ontdek de Ark van de Smaak: Opperdoezer Ronde

Van de Brabant Bellefleur tot de Soesterknol en van de Champagne Rode Rabarber tot de Zeeuwse Kreeft; Nederland beschikt over bijzondere seizoensproducten. Elk seizoen worden wij in de keuken geïnspireerd door grote culinaire variëteit. Slow Food wil de consumptie van...

Lees meer

Brabantse koksstudenten op bezoek bij De Walnoothoeve(n)

Op een druilerige maandagochtend in september lopen vijftien koksstudenten van het Curio in Breda rond op pluimveehouderij De Walnoothoeve(en), een boerderij gelegen tussen Roosendaal en Breda, vol zeldzame streekrassen als het Chaams Hoen, het Noord-Hollands Hoen, de...

Lees meer

Ontdek de Ark van de Smaak: Limburgse perenappelstroop

Van de Brabant Bellefleur tot de Soester knol en van de Champagne Rode Rabarber tot de Zeeuwse Kreeft; Nederland beschikt over bijzondere seizoensproducten. Elk seizoen worden wij in de keuken geïnspireerd door grote culinaire variëteit. Slow Food wil de consumptie...

Lees meer

Nederlandse boerenkaasmakers op Slow Cheese 2019

Van 20 tot en met 23 september 2019 vindt in Bra, Italië, weer de tweejaarlijkse manifestatie Slow Cheese plaats. Ook dit jaar zijn producenten van Nederlandse boerenkaas aanwezig bij de stands van het Slow Food Presidium Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) en het presidium...

Lees meer

Lakenvelders krijgen wederom waardering

Weer een Lakenvelderwinkel erbij! Afgelopen vrijdag werd in het Groene Hart in Warmond bij Leiden temidden van de vaarten, sloten en andere wateren een nieuwe deelnemer van het Lakenvelder Presidium welkom geheten. Tekst // René Zanderink Beeld // Slow Food Groene...

Lees meer

Van haver tot gort: je vindt het in de Graanrepubliek

Overal in Nederland zetten mensen zich in voor het behoud van biodiversiteit en agrarisch cultureel erfgoed. Iedere maand interviewt Maarten Kuiper - bestuurslid evenementen bij Slow Food Nederland én gezicht achter De Seizoensarbeider - één van hen. Hij onderzoekt...

Lees meer

Agrobiodiversiteit in Friesland

Goed nieuws voor alle moestuin eigenaren en eetliefhebbers in Friesland; deze provincie is namelijk de eerste van Nederland die erin geslaagd is zijn agrobiodiversiteit in kaart te brengen, veilig te stellen en te vermeerderen. Tekst // René Zanderink Beeld // Tjalke...

Lees meer

De Lakenvelders van Jelle Hidma

Overal in Nederland zetten mensen zich in voor het behoud van biodiversiteit en agrarisch cultureel erfgoed. Iedere maand interviewt Maarten Kuiper - bestuurslid evenementen bij Slow Food Nederland én gezicht achter De Seizoensarbeider - één van hen. Hij onderzoekt...

Lees meer

Ontdek de Ark van de Smaak in juni: Zeeuwse Kreeft

Van de Brabant Bellefleur tot de Soesterknol en van de Rabarber 'Red Champagne' tot de Zeeuwse Kreeft; Nederland beschikt over bijzondere seizoensproducten. Elk seizoen worden wij in de keuken geïnspireerd door grote culinaire variëteit. Slow Food wil de consumptie...

Lees meer

Slow Food Manifest

Het huidige Europese landbouw- en voedselsysteem is niet langer houdbaar. Slow Food is van mening dat iedereen recht heeft op goed, eerlijk en gezond voedsel. Het is hoog tijd voor een omslag in het huidige landbouw- en voedselsysteem, zowel binnen als buiten...

Lees meer

De beste lokale tips van Slow Food Limburg

De zon schijnt als ik in de auto stap, op weg naar het Zuiden. Ik wil erachter komen wat Limburg te bieden heeft op het gebied van good, clean en fair food. Als ik aan “slow food” en “Limburg” denk, denk ik aan ambacht en de Bourgondische leefstijl waar genieten van...

Lees meer

Slow Food Presidium Limburgse Stroop breidt uit

Het Slow Food Presidium Limburgse Stroop ( SFPLS) breidt uit en verjongt! Daarnaast komt er dit najaar weer Herfskeuning. Het SFPLS is een samenwerkingsverband van ambachtelijke Limburgse  stroopstokers, dat binnen de Slow Food-beweging al jarenlang de zorg heeft voor...

Lees meer

When wizards meet prophets

In 2050 telt de wereldbevolking naar schatting bijna 10 miljard mensen. Hoe krijgen we die miljarden monden op een duurzame manier gevoed? De Amerikaanse wetenschapsjournalist Charles Mann schreef er in 2018 een boek over. Daarin onderscheidt hij tovenaars...

Lees meer

Kansen voor een Provinciale Voedsel agenda

De voedseltransitie is in volle gang. Overal in ons land zijn mooie voorbeelden van vernieuwende concepten van duurzame landbouw, korte ketens en betrokken burgers. Voor een volgende stap in deze belangrijke ontwikkeling is ondersteunend beleid nodig. Het provinciale...

Lees meer

Grootste Klimaatmars in Nederland ooit

Op 10 maart ging Slow Food Nederland - samen met SFYN Nederland en initiatiefnemers Milieudefensie, FNV, Greenpeace, deGoedeZaak en de Woonbond - de straat op voor een goed en eerlijk klimaatbeleid. Met ruim 40.000 mensen op de been werd het de grootste...

Lees meer

Broodnodige hulp gezocht!

Helaas gaan Rob (secretaris) en Reina (media) dit jaar na de Algemene Ledenvergadering op 31 maart stoppen met hun bestuursfunctie bij Slow Food Utrecht. Rob omdat zijn werk steeds meer tijd in beslag gaat nemen, Reina omdat ze een jaar gaat reizen om zo haar...

Lees meer

Het Keunenhuis: van ossenpeer en Benny de beer

Het is ruim een jaar geleden dat we kop-tot-kont chef Nel Schellekens spraken over haar plannen voor een culinaire proeftuin en ‘no waste-keuken’ in en om het Keunenhuis in Winterswijk-Woold. Na drie jaar plannen maken begon afgelopen september de verbouwing. Hoog...

Lees meer

Een simpel leven…

Donderdag 21 februari gaat de documentaire ‘Schapenheld’ van Ton van Zantvoort in veertig bioscopen in première, nadat hij eerder op het IDFA en andere festivals te zien was. Naar aanleiding daarvan spraken we deze week met protagonist Stijn Hilgers over de film,...

Lees meer

AGENDA 2019

ARCHIEF NIEUWSBRIEVEN