Goede Vissers Jan en Barbara Geertsema (visserijbedrijf TS31) vangen sinds enige jaren steeds vaker een zalm of zeeforel met hun staande netten. Deze trekvissen hebben een belangrijke rol gespeeld voor de kleine visserij in de noordelijke kustregio. Om dit verhaal goed aan hun bezoekers te kunnen vertellen gaan ze een authentieke zalmdrijver – de Vischhandel 1 (bouwjaar 1903) – opknappen. En daarbij kunnen ze wat hulp gebruiken!

Hi Barbara, wat zijn jullie allemaal van plan?
De zalmdrijver Vischhandel1 uit 1903 staat op de kant naast ‘tAiland in Lauwersoog. We willen het scheepje gaan gebruiken om de verhalen te vertellen van de zalm, in de breedste zin van het woord. De zalmdrijver moest weg van waar hij lag, en zou misschien naar het visserijmuseum in Woudrichem gaan. Maar zalm is ook heel belangrijk geweest voor de kleine visserij in onze Noordelijke kustregio. En omdat wij als vissers sinds kort een positief verhaal te vertellen hebben over deze trekvissen besloten we om de Vischhandel1 naast ‘t Ailand te parkeren en te behandelen als een museumschip zoals op het buitenterrein van een scheepvaartmuseum.

Waarom is dit belangrijk? Wat is het verhaal dat jullie hier willen vertellen?
Deze vissoorten zijn van oudsher heel belangrijk voor de traditionele visserij in kustwateren en rivieren. Maar door biotoop verandering en vervuiling waren ze bijna verdwenen. De langzame terugkeer van zalm en zeeforel laat zien dat natuurmaatregelen aan onze watersystemen zin hebben. Dat is goed nieuws! De zalmdrijver geeft ons een mogelijkheid om de verhalen rond de zalm op een leuke manier te vertellen. De onderliggende rode draad in het verhaal is onze afhankelijkheid van de natuur en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor gezonde wateren met een goede visstand.

Hoe kunnen mensen jullie helpen?
Op zaterdag 10 maart 2018, tijdens NLdoet kunnen vrijwilligers helpen met eenvoudig schilderwerk. Ook op zondag 11 maart gaan we daarmee verder. Op 21 april 2018, tijdens Wereldvismigratie Dag wordt er een een
speciale zalm lunch georganiseerd waarvan de opbrengst helemaal bestemd is voor de zalmdrijver. We kunnen hulp gebruiken tijdens deze dag. En natuurlijk hopen we op veel gasten.

Iedereen die komt eten of een kopje koffie drinken bij Visrestaurant ‘tAiland draagt automatisch bij. Want voorlopig gaat een deel van onze inkomsten zeker naar dit nieuwe project.

Heb je bijzondere vaardigheden, wil je komen klussen, of wil je je verdiepen in de verhalen van de zalm, de visserij of de zalmdrijver Vischhandel1? Neem dan contact op via tailand@goedevissers.nl

// Tekst: Maarten Kuiper
// Beeld: Liset van der Laan