Nederlanders staan al eeuwen bekend als echte kaaseters, maar zijn we ook kaaskenners? Voor wie meer wil leren over kaas, dan alleen maar weten dat het lekker is, zijn er twee leuke boeken waarmee je je voordeel kunt doen: “Kaaskenner word je zo” en van de Kaaskoningin van Nederland het boek “Hollandse kaas”.
Kaaskenner word je zo
De Franse journalist Tristan Sicard schreef het boek “Kaaskenner word je zo”. In 2011 opende hij met zijn tweelingbroer een kaaswinkel met heuse kaasbar in Lille, Frankrijk. Sicard heeft het boek overzichtleijk ingedeeld in 4 hoofdstukken:
- De herkomst van kaas: geschiedenis en productie.
Terug naar de bron en naar de boerderij om alle fases van de kaasproductie te ontdekken en te begrijpen waarom kaas wordt onderverdeeld in elf groepen. - Kaassoorten van over de hele wereld
Meer dan vierhonderd kazen om te (her)ontdekken, met vermelding van hun eventuele Europese kenmerken. Met mooie natuurgetrouwe tekeningen en smaaknotities. - Terroir en geografie
Waar komen de kazen die in hoofdstuk 2 worden beschreven eigenlijk vandaan? En onder welke omstandigheden worden kazen met een keurmerk geproduceerd? Een reis door de wereld van kaas met 20 kaarten. - Proeven en genieten
Hoe krijgt kaas zijn smaak, geur en textuur? En wanneer en hoe eet je kaas? Welke combinaties werken het beste voor welke groep? En hoe stel je een klassiek of origineel kaasplankje samen? Alle geheimen van proeven en genieten onthuld.
Je leert tijdens het lezen veel over de kaaswereld. Bovendien kun je met dit boek in de hand mooie drank-kaascombinaties maken en weet je voor altijd hoe je diverse kazen goed kunt verpakken. Met verklarende woordenlijst en register. Al met al een leerzaam boek en een handig naslagwerk voor kaasliefhebbers.
Hollandse kaas
Als een echte Slow Foodie, haal je kaas het liefst dichtbij huis. En wie zou je beter kunnen vertellen waar je de lekkerste van Nederland kunt vinden, dan dé kaasexpert van ons land: Betty Koster van fromagerie L’Amuse in IJmuiden en Amsterdam. Koster selecteerde ruim 40 bijzondere kazen (waarvan 1 uit België) voor dit bijzondere boek “Hollandse Kaas”. In De Zelfkazer van oktober zegt zij zelf over het boek: ‘Het boek gaat over de specialiteiten die ik zelf ook lekker vind of die onze klanten echt heel lekker vinden, met een voorkeur voor creativiteit en smaakbeleving. Als een kaas alleen maar heel mooi is, maar niet lekker, kwam hij niet door mijn ballotage.’ De passie van Koster voor schapen-, geiten en koeienkaas werkt aanstekelijk. Maar niet alleen de verhalen over de kazen zijn geweldig om te lezen. In het boek beschrijft Koster ook nog de geschiedenis van het kaasmaken, kaasproductie en kaas bewaren. Bovendien krijg je tips over bijvoorbeeld koken met kaas, het combineren van kaas met drank, hoe je een kaasplank kunt opbouwen en verschillende kaasmessen. De kaasreis van Koster door Nederland, de ontmoetingen met de boeren en het productieproces is oogstrelend in beeld gebracht door fotografe Desiré van den Berg. Met verklarende woordenlijst en registers (op kaasnaam, melksoort én plaatsnaam). Een aanrader voor liefhebbers van Hollandse kaas.
- Kaaskenner word je zo, Tristan Sicard, ISBN 9789461432001, uitgeverij Good Cook, € 25,95
- Hollandse kaas, Betty Koster, ISBN 9789089897657, uitgeverij Terra, € 24,99
Tekst // Reina van Bruggen