Hoe kunnen we ons in de toekomst voeden? Dat is de vraag van Lars Charas in het boek “Blijven eten”. Hij staat hierin niet alleen, getuige de verhalen in dit boek, die zeker Slow Foodies zeer zullen aanspreken. ‘De toekomst is dichterbij dan menigeen denkt, dus we kunnen daar maar beter nú al over gaan nadenken’, is de boodschap van Charas.

In Blijven eten neemt Charas (kok, boer en sociaal-geograaf) de lezer mee langs koks en wetenschappers uit 25 landen in zijn zoektocht. Hij wil oplossingen vinden voor de ultieme voedselvraag ‘Hoe kunnen we met onze groeiende wereldbevolking ook in de toekomst op deze planeet nog (lekker) blijven eten?’

Oplossingen
In het begin van het boek ligt de focus op problemen rondom de productie en consumptie van voedsel. Zo eten we wereldwijd steeds meer vlees en is er sprake van een enorme verstedelijking. Dit heeft een enorm effect op de voedselproductie, terwijl tegelijkertijd de vraag naar voedsel alleen maar stijgt. De problemen zijn groot, maar dat betekent niet dat er geen oplossingen zijn. Dat blijkt wel uit de interviews met wetenschappers, ondernemers en (top)koks. Ook Slow Food Utrecht lid en chef Arjen Smit komt aan het woord. Zijn uitgangspunt is dat je het meest integer met een dood dier omgaat door het op te eten. ‘Een gezond dier doden en dan weggooien is pure verspilling’, aldus Smit. De zogenoemde ‘bijvangst’ staat bij evenementen in zijn restaurant De Pronckheer dan ook regelmatig op het menu. Denk aan dieren die zijn gedood in het verkeer of zijn afgeschoten om gewassen te beschermen en uiteraard de bijvangst in de visserij. In maart genoten Slow Food Utrecht leden overigens nog van een bijzonder diner in De Pronckheer.

Anders gaan eten
Willen we blijven eten, dan is de grootste uitdaging dat we wereldwijd echt anders moeten gaan eten. Het is bijzonder om in dit boek te lezen welke ingrediënten onze voedselbehoeften in de toekomst zouden kunnen voldoen. Bijvoorbeeld zout- en brak waterplanten, zoetwaterdieren als kikkers of veggievis (plantenetende zoetwatervissen) en meer uit de natuur, zoals paddenstoelen en zeewier. Andere keuzes zijn: meer groenten en fruit, minder vlees, minder zuivel, meer kip en meer schelpdieren. Uiteraard is voedselverspilling uit den boze en zullen we alles van kop tot kont of van bloem tot wortel moeten leren eten. Jammer dat een interview met Nel Schellekens, de Nederlandse “Van kop tot kont” Slow Food Alliantie chef in dit boek ontbreekt… Gelukkig staat er een boeiend interview met Schellekens op deze website.

Koks voor duurzaamheid
Inmiddels is er een mondiale beweging van koks voor duurzaamheid: de stichting Feeding Good. Charas is de inhoudelijke coördinator daarvan. De vertaling van het boek “Food Forever” wordt inmiddels al op diverse plekken in de wereld gebruikt voor duurzaamheidsonderwijs op koksopleidingen. Feeding Good is ook te volgen op facebook.

Hoop voor de toekomst
De 70 recepten in hoofdstuk 4 tonen op een praktische manier de hoop voorde toekomst. Een greep uit de recepten kun je vinden op de website Gezond aan Tafel. Het is dus echt wel mogelijk om de mensen op een duurzame manier te blijven voeden! Als we maar inzien dat we andere keuzes maken voor wat we op ons bord leggen.

Lars Charas, Blijven eten – recepten voor een gezonde wereld, ISBN9789021567983, Kosmos Uitgevers, € 29,99

// tekst: Reina van Bruggen

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!