Weer een Lakenvelderwinkel erbij! Afgelopen vrijdag werd in het Groene Hart in Warmond bij Leiden temidden van de vaarten, sloten en andere wateren een nieuwe deelnemer van het Lakenvelder Presidium welkom geheten.

Tekst // René Zanderink
Beeld // Slow Food Groene Hart

Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder 2 (1)De Vleeswinkel van de Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder is gehuisvest in een volledig gerenoveerde 17 de eeuwse turfschuur. Familie de Willigen verkoopt hier voortaan het duurzame Lakenvelder vlees van eigen boerderij. Tevens kreeg de boerderij het predicaat ‘Erkend Fokcentrum’ uitgereikt voor hun structurele bijdrage aan het behoud van het inmiddels zeldzaam geworden oudhollandse runderras. Inmiddels lopen ruim 60 Lakenvelder runderen in de Boterhuispolder. De naam zegt het al: van huis uit een plek waar runderen al eeuwen bijdragen aan ons welzijn.

 

– Een belangrijk speerpunt van Slow Food is het behoud van (agro)biodiversiteit. Door middel van de Ark van de Smaak zetten wij ons in voor het behoud en herstel van levend culinair erfgoed. Rondom de Lakenvelder is ook een Slow Food presidium opgericht: een groep van producenten die deze dieren houden op een extensieve en Slow Food waardige manier. Want het behoud van zeldzame rassen is gebaat bij professionals die er een bedrijf mee weten te runnen.

– René Zanderink is journalist en bioloog. Al 15 jaar lang is hij fervent aanjager van producten van Nederlandse bodem en keuken. Dit doet hij onder andere door zijn inzet voor de Ark van de Smaakcommissie en als auteur van boeken als Liever Lokaal (samen met Annette van Ruitenburg) en Van Kop tot Kont (samen met Nel Schellekens). Ook loopt René warm voor valfruit en eaux de vie als medeoprichter van het Genootschap der Warme Stokers.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!