Afgelopen weekend verscheen er een verslag in De Telegraaf (rapportage van Felix Wilbrink) van de blinde kreeftenproeverij in Zeeland bij Slow Food Alliantiechef D.P. Arkenbout in Bruinisse. In zijn brasserie De Vluchthaven werden vier verschillende kreeften geproefd die op identieke wijze bereid waren. René Zanderink, onderdeel van de Ark van de Smaak commissie, doet verslag.
Bij de eerste proeverij ging het om gekookte kreeften, in de tweede proeverij om gegrilde kreeften. De kreeften kwamen respectievelijk uit de Oosterschelde, uit de Noordzee, uit Wales (van het schiereiland Anglesey) en uit Canadese wateren. Met nipte voorsprong won de Welsh kreeft het van de Oosterscheldekreeft, op enige afstand gevolgd door de Canadese kreeft en de Noordzeekreeft uit volle zee. Kreeftsoorten uit de baaien en van rotsachtige bodems en kusten uit Europa wonnen het dus van de Canadese kreeft die vele uren over de Atlantische Oceaan gevlogen heeft en van de Noordzeekreeft die leeft in de onbeschutte diepte.
Het team in Zeeland bestond uit kok Arkenbout zelf, Caroline en Bram Verwijs van schaal- en schelpdierenbedrijf Verwijs, Robert Zonnevylle (oprichter van de Kring van de Oosterscheldekreeft), Carol Barenbrug (SF Gooi, Eem en Vecht) en ondergetekende. Wilbrink’s team (bestaande uit Jaap Sloof van De Kweker, fotograaf van Emde Boas en hijzelf) vond de Oosterscheldekreeft bijzonder fijn van smaak, maar misschien iets te subtiel. Dit team zette de Canadese kreeft op 1, de Oosterschelde op 2 en een Europese kreeft (helaas van onbekende herkomst) op 3.
Ben je ondertussen ook benieuwd geworden? Je kan de Oosterscheldekreeft (tegenwoordig Zeeuwse kreeft geheten omdat deze ook voorkomt in de Grevelingen en het Veerse Meer) nog tot 15 juli bij de viswinkel bestellen of voor de horeca bij de Hanos halen. De Slow Food Presidium voorschriften schrijven voor dat daarna het seizoen voor deze lekkernij weer voorbij is. Natuurlijk kun je ook checken of de bevindingen van beide proefpanels overeenstemmen met jouw smaak. Probeer dan bij de visser of de leverancier te achterhalen waar de Oosterscheldekreeft exact vandaan komt: volgens de experts bestaat er een groot smaakverschil tussen kreeften die op de zand- en veenplaten in het midden van de Oosterschelde zijn gevangen en de kreeften die aan de dijken zijn gestrikt. Beide teams willen dat bij een volgende proeverij zien te bevestigen.
Tekst // René Zanderink (Nationale Ark van de Smaak-commissie)
*Voor reacties neem contact op met René