Als groenteliefhebber was ik al dol op de Groentebijbel van Mari Maris, maar dat is slechts een klein boekje vergeleken met het kloeke nieuwe boek “Mari plukt de dag”. Qua formaat en het gewicht van ruim 2 kg lijkt het zelfs meer een koffietafelboek dan een kookboek. Het is prachtig geïllustreerd en inmiddels al een bestseller.

Meer dan een kookboek
Mari plukt de dag is echt een aanrader voor Slow Foodies. Zelf zegt Mari over haar boek: ‘Alles wat we eten heeft een verhaal, daarom is dit meer dan een kookboek. Het beantwoordt heus niet al je vragen, maar in elk geval wel die ene vraag die ons allemaal bezighoudt: wat eten we vandaag? Die beantwoord ik met elke dag een maaltje zoals ik dat eet. Geplukt uit de tuin, die van de buren of het bos. Zo eet ik vanzelf met de seizoenen mee. Niet omdat het hip is, maar omdat verse spullen zonder reisverleden simpelweg het lekkerst zijn. En als die verse spullen dan ook nog zonder al te veel gedoe tot een maaltje verwerkt kunnen worden, is dat wel zo fijn.’

Vol tips en trucs
In dit boek zijn door Mari niet alleen fantastische groenterecepten verzameld. Ze geeft ook talloze praktische tips voor bewaren, variëren, verwerken van restjes en combineren met andere gerechten en wijn. En dat is nog niet alles. Mari is namelijk groenteboerin in Frankrijk. Ze geeft vele adviezen voor het zaaien en kweken van eigen groenten. En het runnen van haar eigen B&B geeft genoeg stof voor persoonlijke mijmeringen en soms hilarische anekdotes die het boek opluisteren. Wellicht allemaal een beetje veel voor 1 boek… Ander klein minpuntje is dat de twee registers in het boek je toch niet alles gemakkelijk laat vinden. Maar als je van plan bent een groenteboek aan te schaffen, dan is dit wel echt een heerlijk kookboek.

Mari Maris, Mari plukt de dag – in 4 seizoenen, 607 recepten en 1001 tips en trucs, ISBN 9789048838875, uitgeverij Carrera culinair/Overamstel uitgevers, € 45 (e-book € 4,99)

// tekst: Reina van Bruggen