Na 50 draaidagen in 4 seizoenen en na 2 jaar montage met vooral knippen, is de documentaire ‘Sheep Hero’ er eindelijk. Zaterdagavond was de wereldpremière tjidens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) in Eye Cinema in Amsterdam. De ruwe versie van in totaal drie jaar beelden schieten werd teruggebracht van 3 uur naar de eindversie van 1,5 uur. Gestript van romantiek.
Tekst // René Zanderink
Beeld // Sheep Hero
De documentaire draait om schaapherder Stijn Hilgers die dit het mooiste beroep van de wereld vindt: ruimte, stilte, ongedwongenheid en vooral veel vrijheid. Echter, die vrijheid wordt wel bepaald door de mate van inkomsten en juist nu hij een gezin verkrijgt worden die met 70% ingekrompen. Natuurbeschermingsorganisaties gunnen de opdrachten voor het begrazen van de heide aan een concurrerend bedrijf dat ofwel goedkope Poolse herders inzet of de schapen – zoals op de Regte Heide – permanent achter verplaatsbare hekken.
Met de camera in zijn kielzog of boven hem (in dronevorm) zwerft hij in weer en wind (en sneeuw) al dan niet ziek door het prachtige Brabantse landschap. Hilarisch zijn de momenten als hij België met zijn kudde doorkruist en een boete van 300 euro moet betalen voor het achterlaten van 10 schapenkeutels voor een ijszaak. Of als hij zijn zelf in elkaar geknutselde, verplaatsbare schapentent dient af te breken, omdat hij daarvoor geen bouwvergunning heeft. Terwijl hij er alles aan doet om zijn bedrijf draaiende te houden, tot aan zelf slachten toe, legt diezelfde camera echter ook vast hoe hij door aanhoudende stress na 20 jaar op de stille heide verandert in een verbitterd man met een kort lontje.
In 2016 werd zijn Slow Food Presidium voor het Kempisch heideschaap gestopt vanwege het feit dat het stamboek niet langer met hem wilde samenwerken en slim het octrooirecht voor het Kempen Lam naar zich toe getrokken had. Begin 2018 besluit hij er ermee te stoppen, de schaapskudde wordt naar het slachthuis gebracht en hij vertrekt met zijn gezin naar Zuid-Frankrijk. Hij bepaalt het komend voorjaar welke mooie kaas hij daar gaat produceren. Ook daar wordt hem de vraag gesteld hoe hij als idealist de conflicterende en veranderende wereld kan gaan beheersen.
Regisseur Ton van Zantvoort hoopt dat Stijn en zijn gezin zullen terugkeren, als de overheid na het zien van deze beelden inziet dat dit beroep als nationaal cultureel erfgoed niet mag verdwijnen en de bijna 2 miljoen euro die er minimaal jaarlijks nodig is (o.a. 60 salarissen) standaard gaat verstrekken.
U kunt de film tijdens de IDFA de komende dagen nog viermaal zien, in februari wordt deze in bioscopen door het gehele land uitgebracht.
Sheep Hero is deze week nog te zien in de volgende bioscopen in Amsterdam:
Ma 19 november – 16:15 – 17:56
Tuschinski 1
Di 20 november – 22:15 – 23:56
Brakke Grond Grote Zaal
Vr 23 november – 13:45 – 15:26
Munt 11
Zo 25 november – 16:15 – 17:38
Ketelhuis Zaal 1
– René Zanderink is journalist en bioloog. Al 15 jaar lang is hij fervent aanjager van producten van Nederlandse bodem en keuken. Dit doet hij onder andere door zijn inzet voor de Ark van de Smaak commissie en als auteur van boeken als Liever Lokaal (samen met Annette van Ruitenburg) en Van Kop tot Kont (samen met Nel Schellekens). Ook loopt René warm voor valfruit en eaux de vie als medeoprichter van het Genootschap der Warme Stokers.