fbpx

Antonio Carluccio, was een culinair kunstenaar op het gebied van paddenstoelengerechten. Dit recept komt uit zijn boek “Paddenstoelen uit de Keuken van Carluccio”. De berkenboleten in zijn recept zijn vervangen door shii-take paddenstoelen. Helaas is hij niet zo lang geleden overleden, maar hij blijft een held voor mij.

Voor 4-6 personen
Ingrediënten
200 g vers eekhoorntjesbrood
200 g shii-take
80 g boter
3 eetlepels olijfolie
1 ui, in ringen
2 middelgrote augurken, in plakjes
80 g zuurkool uit en pot
1 eetlepel fijne kristalsuiker
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel jeneverbessen
0,5 theelepel zwarte peperkorrels
2 eetlepels vers broodkruim
zout en peper naar smaak

Bereiding
* maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
* verhit in een braadpan 40 g boter met de olie.
* smoor de ui hierin glazig
* voeg de paddenstoelen toe en bak ze 8-10 minuten op laag vuur. Laat ze afkoelen
* doe er de augurken en wat zout en peper bij
*  verwarm 20 g boter in een andere pan en stoof hierin de uitgelekte zuurkool met een scheutje water gedurende 40-50 minuten
* voeg de suiker, de tomatenpuree, de jeneverbessen en de peperkorrels toe en stoof de zuurkool nog 10 minuten.
* verwarm intussen de oven voor op 200C.
* schep in een ovenschaal een laagje zuurkool en hierop de gare paddenstoelen
* schep hierop weer een laagje zuurkool en verdeel vlokjes boter
* strooi er dan het broodkruim over en leg er nog wat vlokjes boter op
* zet de schaal 15 minuten in de oven
Optie: 6 eetlepels room door de zuurkool scheppen alvorens deze in de ovenschaal te doen. Serveer hierbij gekookte aardappelen.
Lekkerrrrr….. zuurkool voor gevorderden!