Maar liefst 40.000 voedselpakketten worden in Nederland wekelijks via de Voedselbanken uitgedeeld. Met schroom klopte Mark Janssen in 2013 ook aan bij de Voedselbank. Janssen – bij Slow Foodies bekend van zijn geweldige paddenstoelenboeken – ging tegelijkertijd broeden op een plan om zijn positie te verbeteren. Samen met voedselbankier Dieuw startte hij het project en de club “Eigen Krachtvoer”. Ze wilden meer halen uit alle ingrediënten die soms in grote hoeveelheden voorhanden waren bij de Voedselbank, maar ook in de vrije natuur. Na prachtige tochten kwam de groep mensen van Eigen Krachtvoer thuis met een overvloed van bijvoorbeeld aan zeekraal, oesters, daslook, walnoten, hazelnoten of andere heerlijkheden. Dit kun je natuurlijk niet in een dag of twee opeten. Dus er moest geconserveerd worden en daaruit is deze Conserveergids ontstaan.

Lekkerder
Met een subsidie van het KANS-fonds is de cursus ‘Voedselconservering voor minima’ opgezet. Dankzij het conserveren merkten de deelnemers dat veel voedsel niet alleen houdbaarder wordt, maar ook lekkerder. Gedroogde paddenstoelen krijgen bijvoorbeeld een intensere smaak. Roken van vlees doe je eigenlijk ook meer voor de smaak en is de langere houdbaarheid een mooie bijkomstigheid. Dat laatste geldt ook voor bijvoorbeeld konfijten. Voedselconserveren is dus vooral ook voor lekkerbekken! Daarom is deze gids dus niet alleen handig is voor “(tijdelijke) armen in geld en rijk in tijd”. Iedereen die op zoek is naar eerlijk en puur eten en voedselverspilling wil voorkomen, kan met deze gids aan de slag. Niet voor niets is de ondertitel van dit boek “voor zelfvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers”.

15 technieken
Na de inleiding staat een handige tabel met een overzicht van welke conserveertechnieken geschikt zijn voor bepaalde producten. Met een verwijzing naar recepten verderop in het boek. Hoofdstuk 2 behandelt de historische achtergronden en theoretische achtergronden van conserveren. In de daarop volgende hoofdstukken worden 15 conserveertechnieken besproken. Van wecken tot roken en van inleggen tot distilleren: alles kun je leren met die boek in de hand. Elke methode wordt namelijk zeer compleet uitgelegd met daarbij fijne recepten.

Geen dure apparatuur nodig
Voor conserveren heb je ook hulpmiddelen en soms zelfs apparatuur nodig. Nu kun je natuurlijk een droogkast aanschaffen of een fraaie rookoven. Maar wist je dat die ook zelf kan maken? Ook daarvoor vind je tips in het boek. Janssen laat aan de hand van foto’s bijvoorbeeld zien dat je als je een beetje handig bent met wat simpele materialen een uitstekende rookoven kunt maken. Of een droogkast van een oude computer.

Eten als een vorst
Gooi geen eten weg, verzamel voedsel in de natuur, leer conserveren en smul het hele jaar door. Dat is de boodschap van deze gids. Het is een heerlijk praktisch boek met eenvoudige foto’s waar iedereen die z’n oogst wil bewaren mee uit de voeten kan. Een aanrader voor iedereen die de tijd wil nemen voor eten en wil eten als een vorst.

Mark Janssen, Conserveergids – voor zelfvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers, ISBN 9789490776060, € 23,00 (inclusief verzendkosten €3,00)

Te bestellen bij www.eigenkrachtvoer.nl

// tekst: Reina van Bruggen, Slow Food Utrecht

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!