BLABLAWIT
BLABLAWIT
Een gouden glas: mals zomergras en een goede afzetstructuur
BLABLAWIT
Een eeuwenoude en onverwoestbare reputatie
Mede dankzij de prachtige schilderijen uit die tijd, is de reputatie van Nederlandse boerenkaas van het ‘type Gouda’ nog steeds onverwoestbaar. Tegenwoordig zijn er echter nog maar een paar veehouderijen, waar nog boerenkaas wordt gemaakt van het ‘type Gouda’ volgens de oude tradities van rauwe melk, lage temperatuur (< 40° C), natuurlijke bereidingsmiddelen, houten persvaten, linnen doeken en aparte opleg van de smeuïge (‘smedige’) zomerkaas.
Tradities die verdwijnen komen niet zomaar terug
Met het verdwijnen van de traditionele veehouderijsystemen, verdwijnt ook de kennis en het vakmanschap van de boerinnen. Wie eenmaal is gestopt met het maken van de traditionele boerenkaas – en de vaten en andere materialen van de hand heeft gedaan, kan niet zomaar weer opnieuw starten. Behalve de grote productierisico’s die dat met zich meebrengt om met lauwe, rauwe melk, natuurlijke bereidingsmiddelen, houten vaten, linnen doeken, etc., aan de slag te gaan is de terugverdientijd ook erg lang. Die beloopt gauw enkele jaren.In het Groene Hart zijn nog maar enkele tientallen boerinnen (en tegenwoordig ook boeren) actief met het maken van boerenkaas op het bedrijf. Daarvan zijn er minder dan een handvol over die de mogelijkheden hebben om boerenkaas te maken volgens de oude tradities.
BLABLAWIT
Slow Food werk aan productie- en handelsbevordering
Enkele veehouderijen in het Groene Hart die de traditionele Boeren Goudse Oplegkaas nog maken hebben zich echter verenigd en een Productdossier opgesteld dat door Slow Food is erkend. Deze vereniging mag zich sinds 2004 het Slow Food Presidium Boeren Goudse Oplegkaas noemen. In 2009 heeft Slow Food Nederland een Stichting opgericht om de productie en handel te bevorderen van de traditionele Boeren Goudse Oplegkaas.
Gezocht: bestuursleden Stichting Goudse Boeren Oplegkaas
BLABLAWIT