Stichting Boeren Goudse Oplegkaas is opgericht om de productie en handel te bevorderen van de traditionele Boeren Goudse Oplegkaas. Op dit moment is de stichting opzoek naar een aantal nieuwe bestuursleden. Wil jij je inzetten voor het behoud van deze unieke en smaakvolle kaas? Lees snel verder en laat van je horen.
BLABLAWIT
BLABLAWIT
Tekst // Saskia Littooij & Stichting Boeren Goudse Oplegkaas 
Beeld // Elisabeth Lanz
BLABLAWIT
BLABLAWIT
Een gouden glas: mals zomergras en een goede afzetstructuur
Al in de Middeleeuwen maakten Nederlandse boerinnen ’s zomers houdbare boerenkaas. Het westelijk veenweidegebied dat nu bekend staat als het Groene Hart was daartoe zeer geschikt, vanwege de natuurlijke malsheid van het gras in de zomer.
BLABLAWIT
BLABLAWIT
Een eeuwenoude en onverwoestbare reputatie
Toen in de 17e eeuw de grote handelsvaart tot bloei kwam, professionaliseerde de productie en handel van lang houdbare zomerkaas, die als aparte partijen werd opgelegd en centraal werd verhandeld, zoals via de Waag in Gouda. Boerenkaas van het ‘type Gouda’ kreeg toen zo’n faam in het westen van de Verenigde Staten, dat er in de schilderkunst vraag ontstond naar idyllische, Nederlandse boerenlandschappen, waar – volgens de reputatie, die heerlijke kaas vandaan kwam.

Mede dankzij de prachtige schilderijen uit die tijd, is de reputatie van Nederlandse boerenkaas van het ‘type Gouda’ nog steeds onverwoestbaar. Tegenwoordig zijn er echter nog maar een paar veehouderijen, waar nog boerenkaas wordt gemaakt van het ‘type Gouda’ volgens de oude tradities van rauwe melk, lage temperatuur (< 40° C), natuurlijke bereidingsmiddelen, houten persvaten, linnen doeken en aparte opleg van de smeuïge (‘smedige’) zomerkaas.

 

Tradities die verdwijnen komen niet zomaar terug

Met het verdwijnen van de traditionele veehouderijsystemen, verdwijnt ook de kennis en het vakmanschap van de boerinnen. Wie eenmaal is gestopt met het maken van de traditionele boerenkaas – en de vaten en andere materialen van de hand heeft gedaan, kan niet zomaar weer opnieuw starten. Behalve de grote productierisico’s die dat met zich meebrengt om met lauwe, rauwe melk, natuurlijke bereidingsmiddelen, houten vaten, linnen doeken, etc., aan de slag te gaan is de terugverdientijd ook erg lang. Die beloopt gauw enkele jaren.In het Groene Hart zijn nog maar enkele tientallen boerinnen (en tegenwoordig ook boeren) actief met het maken van boerenkaas op het bedrijf. Daarvan zijn er minder dan een handvol over die de mogelijkheden hebben om boerenkaas te maken volgens de oude tradities.

 

BLABLAWIT
Slow Food werk aan productie- en handelsbevordering

Enkele veehouderijen in het Groene Hart die de traditionele Boeren Goudse Oplegkaas nog maken hebben zich echter verenigd en een Productdossier opgesteld dat door Slow Food is erkend. Deze vereniging mag zich sinds 2004 het Slow Food Presidium Boeren Goudse Oplegkaas noemen. In 2009 heeft Slow Food Nederland een Stichting opgericht om de productie en handel te bevorderen van de traditionele Boeren Goudse Oplegkaas.

 

Gezocht: bestuursleden Stichting Goudse Boeren Oplegkaas
De Stichting Boeren Goudse Oplegkaas zoekt meerdere nieuwe bestuursleden. Het gaat om vrijwilligerswerk. Bestuursleden dienen lid te zijn (of te worden) van Slow Food Nederland.
BLABLAWIT
BLABLAWIT
Wil jij je inzetten voor behoud en handelsbevordering van de Goudse Boeren Oplegkaas? Neem contact op met: Marije van der Poel (0614044545) van Slow Food Presidium Boeren Goudse Oplegkaas: Hoeve Waterrijk te Rijpwetering of bel met Frank Captein (0613052225) van Kaasboerderij Captein te Zoeterwoude. Mailen kan ook naar contact@boerengoudseoplegkaas.nl.